Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Pääkirjoitus: Ää­nes­tä­jien oi­keus­tur­va vaa­ras­sa – saa­me­lais­kä­rä­jä­la­ki tulisi pi­kai­ses­ti uu­dis­taa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Tul­va­seu­ran­ta: Tulva las­ke­nut Ro­va­nie­mel­lä hieman, Kit­ti­läs­sä ve­den­nou­su py­säh­ty­nyt tois­tai­sek­si, Tor­nion­joen ran­noil­la va­rau­dut­ta­va poik­keuk­sel­li­sen kovaan tul­vaan.

Keräämme tähän päivittyvään juttuun uusimmat käänteet Lapin tulvatilanteesta. Päivitämme tätä samaa juttua niin kauan kun vesi nousee Lapissa.

Arktikum, Rovaniemi 31.5.2020 kello 18.47 Arktikum, Rovaniemi 31.5.2020, kello 11.18. Arktikum, Rovaniemi, 30.5.2020 kello 18.13. Arktikum, Rovaniemi 30.5.2020 kello 11.50. Arktikum, Rovaniemi,  29.5.2020 kello 19.35. Arktikum, Rovaniemi, 29.5.2020 kello 9.20 Arktikum, Rovaniemi, 28.5.2020 kello 18.40. Arktikum, Rovaniemi, 28.5. kello 12.00. Arktikum, Rovaniemi, 27.5. Arktikum, Rovaniemi, 25.5. Arktikum, Rovaniemi, 20.5.
Arktikum, Rovaniemi 31.5.2020 kello 18.47
Arktikum, Rovaniemi 31.5.2020 kello 18.47
Kuva: Pekka Aho


Lainaanranta, Rovaniemi 31.5.2020 kello 11.10. Lainaanranta, Rovaniemi, 30.5.2020 kello 18.07. Lainaanranta, Rovaniemi 30.5.2020 kello 11.45. Lainaanranta, Rovaniemi 29.5.2020 kello 19.30. Lainaanranta, Rovaniemi  29.5.2020 kello 9.10. Lainaanranta, Rovaniemi, 28.5.2020 kello 18.30. Lainaanranta, Rovaniemi,  28.5. kello 12.00. Lainaanranta, Rovaniemi, 27.5. kello 19.07. Lainaanranta, Rovaniemi, 27.5. aamupäivällä. Lainaanranta, Rovaniemi, 25.5. Lainaanranta, Rovaniemi, 20.5.
Lainaanranta, Rovaniemi 31.5.2020 kello 11.10.
Lainaanranta, Rovaniemi 31.5.2020 kello 11.10.
Kuva: Pekka Aho
Hotelli Kultahipun ranta, Ivalo, 31.5. Hotelli Kultahipun ranta, Ivalo, 30.5. Hotelli Kultahipun ranta, Ivalo 29.5. Hotelli Kultahipun ranta, Ivalo, 28.5. Hotelli Kultahipun ranta, Ivalo, 27.5. Hotelli Kultahipun ranta, Ivalo, 24.5. Hotelli Kultahipun ranta, Ivalo, 23.5. Hotelli Kultahipun ranta, Ivalo, 22.5.2020.
Hotelli Kultahipun ranta, Ivalo, 31.5.
Hotelli Kultahipun ranta, Ivalo, 31.5.
Kuva: Olli Miettunen


EMME PÄIVITÄ ENÄÄ TÄTÄ SÄHKETTÄ. UUDEN TULVASEURANNAN LÖYDÄT TÄÄLTÄ:

Tul­va­seu­ran­ta Lapin tulvien toi­ses­ta vii­kos­ta: Tulva laski hieman Ro­va­nie­mel­lä


Maanantaiaamun lukujen mukaan tulva on laskenut Rovaniemellä hieman.

Rovaniemellä Lainaan kohdalla tulva on laskenut 77.54:ään, kun se sunnuntaina oli korkeimmillaan 77.60:ssä. Edelleen vesi on vahinkorajaa (77.45) korkeammalla. Myös Kirkonjyrhämän kohdalla vesi on laskussa, sunnuntain lukema 76,09 on laskenut 76:04:ään.

Kittilässä tulvaveden nousu on pysähtynyt 176.75 tasolle. Kittilässä tulvaveden odotetaan kuitenkin lähtevän uuteen nousuun.

Myös Ivalojoella tulvan odotetaan pahentuvan voimakkaasti lämpenevien säiden vuoksi.

TÄSTÄ YLÖSPÄIN TULVAN SEURANTA 1.6. ETEENPÄIN

Nousu pysähtyi sunnuntaina, ensi viikko on vielä arvoitus

Tulvaveden nousu pysähtyi sunnuntai-iltana sekä Kittilässä että Rovaniemellä, kertoo Lapin pelastuslaitos. Nyt pelastajat odottavat, miten alkuviikon säiden lämpeneminen ja sateet vaikuttavat tilanteeseen.

Tulva nousi Ka­ta­ja­tiel­lä äkkiä ja saarsi talot Ro­va­nie­mel­lä

Katajatien asukkaat ovat nyt tulvan luomassa motissa. Autot on jätettävä vilkkaan Nelostien varteen.

Hannele Pulkamon talo Rovaniemen keskustan pohjoispuolella olisi kastunut pahasti, jos sitä ei olisi muovitettu. Kuva sunnuntai-iltapäivältä.
Hannele Pulkamon talo Rovaniemen keskustan pohjoispuolella olisi kastunut pahasti, jos sitä ei olisi muovitettu. Kuva sunnuntai-iltapäivältä.
Kuva: Anssi Jokiranta

Pelastuslaitos on huolissaan erityisesti Tornionjoen tulvasta

Lapin pelastuslaitos kehottaa koko Tornionjoen vesistöalueen asukkaita varautumaan poikkeuksellisen kovaan tulvaan ja ryhtymään tarvittaviin omatoimisen varautumisen toimenpiteisiin. Tulva-alueen vesistöjen rannoilta tulee myös siirtää pois kaikki siirrettävissä oleva irtain omaisuus.

Pelastuslaitoksella ei ole ollut tulviin liittyen vahingontorjuntatehtäviä, mutta paikallisesti tulvatilannetta on tarkkailtu aktiivisesti. Vähäinenkin vedennousu voi lisätä tehtävien määrää merkittävästi.

Pelastuslaitoksella arvioidaan, että vahingontorjuntatehtävien vähäinen määrä johtuu ihmisten hyvästä omatoimisesta varautumisesta.

Karolina Sikora ja Mirva Salminen hämmästelivät tulvaa Rovaniemen Ylikylässä sunnuntaina.
Karolina Sikora ja Mirva Salminen hämmästelivät tulvaa Rovaniemen Ylikylässä sunnuntaina.
Kuva: Pekka Aho

Kit­ti­läs­sä tul­va­va­hin­ko­ra­ja ylit­ty­nee tänään tai huo­men­na

Tulvavahinkoja voi olla luvassa myös ihan uusilla alueilla, koska tulvat ovat Lapissa tänä vuonna monin paikoin ennätykselliset, tiedottaa Suomen ympäristökeskus.

Ounasjoen vedenkorkeus nousee Kittilässä vahinkorajalle suurella todennäköisyydellä tänään tai huomenna. Tulva on huipussaan kesäkuun alkupäivinä.

Suomen ympäristökeskuksen arvion mukaan Rovaniemellä Kemijoen tulvahuippu ajoittunee pari päivää Kittilää myöhemmin. Vesi on noussut jo tulvavahinkorajalle Rovaniemellä.

Tornionjoella tulvahuipun arvioidaan olevan todennäköisimmin kesäkuun 6. päivän jälkeen. Pellossa vahinkoraja ylittyy noin 60 prosentin todennäköisyydellä.

Kaupunki pyytää ro­va­nie­me­läi­siä vält­tä­mään tul­va­tu­ris­mia

Kentällä tulvan torjuntatöissä työskentelevä vt. kunnossapitopäällikkö Marko Rautio toteaa kaupungin lähettämässä tiedotteessa, että tulvaturismi haittaa työskentelyä.

Lisäksi se on epäkohteliasta niitä ihmisiä kohtaan, jotka ovat hädissään ja kärsivät tulvasta eniten.

–Välttäkää kaikkea turhaa liikennettä. Olemme täällä suojaamassa ja turvaamassa ihmisten turvallisuutta ja omaisuutta ja kaikki ylimääräinen liikkuminen haittaa työtämme. Älkää tulko hädän keskelle.

Koskimelojat seikkailivat Ounaskosken uimarannan koskessa Rovaniemellä sunnuntaina aamupäivällä.
Koskimelojat seikkailivat Ounaskosken uimarannan koskessa Rovaniemellä sunnuntaina aamupäivällä.
Kuva: Pekka Aho

Ylä-La­pis­sa on paikoin vielä rei­lus­ti lunta. Kemijoki Oy kuvasi tilannetta tulvalennolla

Video: Heikki Poikela

Lue lisää

Videolla Rovaniemen keskusta sunnuntaina puoliltapäivin

Video: Pekka Aho

Rovaniemellä vettä 12-13 senttiä yli vahinkorajan

Kemijoen vedenkorkeus Rovaniemen Kirkonjyrhämän kohdalla oli sunnuntaiaamuna 76,11 metriä. Vahinkoraja on 75,9 metriä, eli sen yli on menty reilulla kymmenellä sentillä.

Lainaanrannan kohdalla vedenkorkeus oli aamulla 77,58 metriä, kun vahinkoraja on 77,45 metriä.

Ounasjoen vedenkorkeus on pysähtynyt Kittilän keskustan kohdalla niukasti vahinkorajan alle. Vahinkoraja on 176,8 metriä, Ounasjoen korkeus Kittilässä oli sunnuntaiaamuna 176,76 metriä.

Rovaniemellä talon tulvasuojaukset pettivät vesiskootterin aiheuttamien aaltojen vuoksi

Lapin pelastuslaitos kertoo Facebook-sivuillaan, että asiasta on tehty ilmoitus poliisille.

Pelastuslaitos huomauttaa myös, ettei joelle kannata nyt mennä veneellä eikä vesiskootterilla ollenkaan. Monessa talossa pelataan senttipeliä kastumisen suhteen ja jokainen aalto heikentää tulvasuojausta ja voi tuoda veden yli suojauksen.

Lisäksi veden mukana kulkeutuu kaikenlaista tavaraa, kuten suuriakin puunrunkoja, joita on tulvavedestä vaikea erottaa. Pelastuslaitoksella on tällä hetkellä kädet täynnä töitä, joten yhtään ylimääräistä pelastustehtävää ei haluta.


Ivalojoella lähestytään tulvahuippua

Pelastuslaitos auttoi pariskunnan pois saarroksista Sallassa

Sallan Niemelän kylässä kuusi rakennusta asukkaineen jäi lauantaina saarroksiin tielle nousseen veden vuoksi.

Pelastuslaitos auttoi yhden pariskunnan pois alueelta. Loput asukkaat halusivat jäädä asuntoihinsa. Pelastuslaitos on lisäksi suojannut kolme rakennusta Saijan kylässä Sallassa.

Pelastuslaitos on kiertänyt tulva-alueilla Rovaniemellä, Kittilässä ja Ivalossa perjantaina ja lauantaina ja neuvonut asukkaita rakennusten suojauksissa sekä tarkastanut useita tulviin liittyviä ilmoituksia.

Pelastuslaitoksen apuna toimivat Vapaaehtoisen pelastuspalvelun ryhmät ovat  Rovaniemen Saarenkylässä ja Kittilässä suojanneet 14 ikäihmisten asuinrakennusta. Lisäksi ihmisiä on ohjeistettu rakennusten suojaamisessa.

Videolla lauantain tulvatilanne Ivalojoella

Tulvatilanne Ivalojoella. Viilenneet säät voivat hidastaa veden nousua.
Video: Olli Miettunen

Vahinkoraja on ylittynyt Rovaniemellä kymmenellä sentillä

Rovaniemellä vedenkorkeudet ovat ylittäneet vahinkorajan noin kymmenellä sentillä lauantaina iltapäivällä. Kemijärven ja Permantokosken säännöstelyllä pyritään pitämään vedenkorkeudet tämän tason alapuolella.

Rovaniemen Lainaanrannassa vesi osuu jo tulvavalliin.
Rovaniemen Lainaanrannassa vesi osuu jo tulvavalliin.
Kuva: Pekka Aho
Arktikum lauantaina iltapäivällä.
Arktikum lauantaina iltapäivällä.
Kuva: Pekka Aho
Vesi hipoo jo Arktikumin tulvasuojausta.
Vesi hipoo jo Arktikumin tulvasuojausta.
Kuva: Pekka Aho

Rovaniemellä vedenpinta alkaa olla maksimikorkeudessaan

Rovaniemellä tulva on tällä hetkellä lähes maksimikorkeudessaan, sanoo Lapin ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki.

Kittilässä veden pinnan nousunopeus on nyt hieman hidastunut perjantaista, mutta sulamatonta vettä on vielä paljon. Alaraudanjoen mukaan tulva nousee Kittilässä lähelle vuoden 2005 suurtulvaa.

Kemijoki Oy on lähtenyt tulvalennolle ja twiittaa suoraan lentokoneesta

Ro­va­nie­men K-Rauta kärsii tul­va­va­hin­gois­ta – "Ta­ka­pi­hal­lam­me on järvi"

Rovaniemen K-Raudalla tulvan uhka konkretisoitui lauantaiaamuna. Myymälän takapiha tulvii vedestä ja sadevesiviemäreistä nousee vettä.

Kauppias Pekka Rytilahden mukaan tilanne on huono.

– Takapihallamme on käytännössä järvi. Tilanne on katastrofaalinen.

Lauantaina aamupäivällä vesi oli noussut liikkeen parkkipaikalle asti.

K-raudan pihalle nousi tulvavesi kaivon kautta. Kauppias Pekka Rytilahti tarkkailee tilannetta.
K-raudan pihalle nousi tulvavesi kaivon kautta. Kauppias Pekka Rytilahti tarkkailee tilannetta.
Kuva: Pekka Aho

Vesi nousi Kuusamontielle Rovaniemellä, Sallassa tie kokonaan poikki

Tulvavesi nousee nyt autoteille Lapissa.

Rovaniemellä Kuusamontielle on noussut lauantaiaamuna vettä Myllyniityntien kohdalla, noin kuusi kilometriä Suutarinkorvan sillasta. Aamulla tietä pitkin pystyi silti vielä ajamaan.

Rovaniemeltä Kuusamoon kulkevalla tiellä 81 vesi on noussut tielle Vaaralan kohdalla.
Rovaniemeltä Kuusamoon kulkevalla tiellä 81 vesi on noussut tielle Vaaralan kohdalla.
Kuva: Pekka Aho

Sallassa tie 19835 välillä Hautajärvi-Niitselys on suljettu liikenteeltä tielle nousseen veden vuoksi.

Lapin pelastuslaitoksen Facebook-sivujen mukaan vesi on noussut lauantaina Rovaniemellä Mäkivitikan ja Mäntyvitikan teille ja voi katkaista kulkuyhteyden kiinteistöille. Tulva vei Katajatien mennessään jo perjantaina. Pelastuslaitos pyytää lähialueen asukkaita tarkkailemaan veden nousua ja suojaamaan rakennukset tulvalta.


Vahinkoraja on ylittynyt Rovaniemellä

Kemijoen vedenkorkeus on ylittänyt vahinkorajan Rovaniemen keskustan kohdalla. Vettä on viimeisimpien tietojen mukaan 76 metriä, vahinkoraja on 75,9 metriä.

Kittilässä ollaan vielä niukasti vahinkorajan alla. Lauantain vastaisena yönä kello viideltä mitattu vedenkorkeus oli 176,68 metriä. Vahinkoraja on enää reilun kymmenen sentin päässä.

Kemijärven kohdalla säännöstelyn ylärajaan on matkaa 75 senttiä

Laineet hipovat vahinkorajoja

Sekä Kittilässä että Rovaniemellä tulva ylittänee vahinkorajan lähituntien aikana.

Kittilässä Ounasjoen tulvan korkeus 176,6 on enää 20 senttimetrin päässä vahinkorajasta. Veden arvioidaan nousevan vielä noin metrin.

Vuoden 2005 tulvassa vesi oli terveyskeskuksen kohdalla 177,56 metriä merenpinnasta, joten on todennäköistä että tulva on toteutumassa saman suuruisena.

Kittilässä tärkeät kohteet ja asuinrakennukset on saatu suojattua. Vahinkoja voi syntyä nyt muille rakennuksille ja mökeille, sellaisille jotka eivät vuoden 2005 tulvassa vielä kastuneet.

Lainaanrannassa tulvan seuraajia oli 29.5. paljon. Tulva katkaisi pyörätien yliopistontiellä 29.5. Kotisaaren mökit Kemijoessa ovat jo kastumassa 29.5.2020. Rantavitikan koulun viereisellä pyörätien valtasi tulvan lisäksi lokit. Tulva Rovaniemellä Lainaanrannassa 29.5.2020 kello 9.20.
Lainaanrannassa tulvan seuraajia oli 29.5. paljon.
Lainaanrannassa tulvan seuraajia oli 29.5. paljon.
Kuva: Pekka Aho

Rovaniemen Lainaan kohdalla vahinkorajan (77.45 metriä merenpinnan yläpuolella) arvioidaan ympäristökeskuksen ennusteen mukaan ylittyvän lauantain vastaisena yönä, luvusta jäätiin perjantaina muutama sentti. Myös Kirkonjyrhämän kohdalla vesi on niin ikään lähellä vahinkorjaa (75.90).

– Veden arvioidaan Lainaalla nousevan vielä noin 30– 50 senttimetriä, joten tulvan suuruus on hyvin lähellä samaa tasoa kuin vuosien 1973 ja 1993 tulvissa, Lapin Ely-keskus ja tulvakeskus arvioivat tiedotteessaan.

Lähes koko Lapin alueella tulvista näyttäisi tulevan poikkeuksellisen isot.

Vedenpinnat nousevat paikoin päivän tai parin sisään vahinkorajoille, kerrotaan uusimmassa tulvatiedotteessa perjantaina iltapäivällä.

Tulvahuiput ajoittuvat enimmäkseen kesäkuun alkupäiville ja lähes koko Lapin alueella tulvista näyttäisi tulevan poikkeuksellisen isot.

Ounasjoen vedenkorkeus nousee Kittilässä vahinkorajalle suurella todennäköisyydellä viikon loppupuolella ja tulva on huipussaan kesäkuun alkupäivinä.

Rovaniemellä Kemijoen tulvahuippu ajoittunee pari päivää Kittilää myöhemmin.

Tulvavahinkorajan ylittyminen on hyvin todennäköistä tänään tai huomenna. Unarin vedenkorkeus on noussut vahinkorajalle keskiviikkona ja on huipussaan viikonloppuna. Tornionjoella tulvahuipun arvioidaan olevan todennäköisimmin kesäkuun 6. päivän jälkeen ja Pellossa vahinkoraja ylittyy noin 60 % todennäköisyydellä.

Tulviva Ou­nas­jo­ki huuhtoo jo Ro­va­nie­mel­lä mök­kei­le­vien Outin ja Markun pihaa

Ounasjoki huuhtoo Vitikanpääntietä Rovaniemellä. Tien loppupäässä asukkaat ovat motissa, sillä tiellä on vettä niin paljon, ettei läpiajaminen henkilöautolla onnistu. Liikkumiseen tarvitaan vene.

Vähän ennen tulvan katkaisemaa tietä on Outi Rajaniemi-Lemmetyn ja Markku Lemmetyn mökki. He ovat seuranneet tontillaan, miten vesi nousee molemmilla puolin: Ounasjoki edessä ja joen pääuomasta eroava Takapudas takana. Tulvivat ojat ovat tuoneet vettä jo pihalle, mutta hätäillä ei Lemmetyn mukaan kannata.

Tulva Rovaniemen Vitikanpäässä 29.5.2020.
Tulva Rovaniemen Vitikanpäässä 29.5.2020.
Kuva: Jussi Leinonen

–Suunnitelma on valmiina, jos näyttää, että vesi pääsisi taloon asti, hän kertoo.

Pihalla on hiekkakasa ja muovia on hankittuna. Tulvan pitäisi Lemmetyn mukaan nousta vielä rajusti, jotta vaara talon kastumiselle olisi todellinen.

Lue lisää


Kuvia Rovaniemen tulvatilanteesta perjantai-iltapäivältä

Tulva Rovaniemellä 29.5.2020. Vettä Rantavitikan koulun viereisellä pyörätiellä. Tulva Rovaniemellä 29.5.2020. Kirkkolampi. Tulva Rovaniemellä 29.5.2020. Kirkonjyrhämän venepaikka. Tulva Rovaniemellä 29.5.2020. Kirkonjyrhämän venepaikka. Tulva Rovaniemellä 29.5.2020. Vettä Rantavitikan koulun viereisellä pyörätiellä.
Tulva Rovaniemellä 29.5.2020. Vettä Rantavitikan koulun viereisellä pyörätiellä.
Tulva Rovaniemellä 29.5.2020. Vettä Rantavitikan koulun viereisellä pyörätiellä.
Kuva: Jussi Leinonen


Ro­va­nie­mel­lä ollaan nyt va­hin­ko­ra­jal­la ja sitä kes­tä­nee yli viikon

Jos vesistöennusteet pitävät, vesi on Rovaniemellä vahinkorajan tuntumassa yli viikon.

– Nyt olemme vahinkorajan tuntumassa, ja suunnitelma on yrittää pitää vesi siinä tai saada veden pinta laskemaan, Lapin ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki kertoi tilanteesta perjantaina aamulla.

Vesi on noussut viime päivinä Rovaniemen Lainaalla yli puoli metriä vuorokaudessa. Perjantaiaamuna Alaraudanjoki arvioi, että jos sää on suotuisa, veden pinta nousee ehkä vielä parikymmentä senttiä.

Ylempänä Kemijokivarressa talot voivat olla kastumisvaarassa jo ennen sitä, ja esimerkiksi Oikaraisessa, jossa tulvivat sekä Kemijoen että Kemijokeen laskevan Raudanjoen vedet, vesi yltää taloille jo nyt. Muuallakin Yläkemijoella on Alaraudanjoen mukaan luultavasti nyt taloja, joille vesi jo yltää.

Lue lisää

Ivalojoessa nousee vesi nyt nopeasti, video perjantailta aamupäivältä:

Tulva nousee nyt Ivalojoessa
Video: Olli Miettunen


Tulvahuiput 5. kesäkuuta, vesisateilla iso vaikutus huipun suuruuteen

Lapin tulvat lähestyvät huippujaan.  Ennusteissa Kittilän tulva nousisi vuoden suurtulvan 2005 tasolle, ja huippu olisi 5. kesäkuuta.

Ensi viikolle ennustetuilla vesisateilla on suurta merkitystä siinä, kuinka korkealle vesi lopulta nousee Kittilässä ja Rovaniemellä.

–Jos sateet ovat isoja, vesi voi nousta puolikin metriä, muussa tapauksessa enintään muutamia kymmeniä senttejä, sanoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

https://www.lapinkansa.fi/lapin-tulvahuiput-lahestyvat-vedennousu-hidastui-r/2567287

Tulva Rovaniemellä Lainaanrannassa 29.5.2020 kello 9.20.
Tulva Rovaniemellä Lainaanrannassa 29.5.2020 kello 9.20.
Kuva: Jussi Leinonen
Tulva Rovaniemellä Lainaanrannassa 29.5.2020 kello 9.20.
Tulva Rovaniemellä Lainaanrannassa 29.5.2020 kello 9.20.
Kuva: Jussi Leinonen
Tulva Rovaniemellä Arktikumilla 29.5.2020 kello 9.20.
Tulva Rovaniemellä Arktikumilla 29.5.2020 kello 9.20.
Kuva: Jussi Leinonen
Tulva Rovaniemellä Lainaanrannassa 29.5.2020 kello 9.20.
Tulva Rovaniemellä Lainaanrannassa 29.5.2020 kello 9.20.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemellä ei ehkä mennä yli vuoden 1993 ennätystulvan

Myös Kittilässä hidastumista

Pellossa ylittynee vahinkoraja

Ivalojoessa vesi nousee vielä metrin, ennätykset voivat rikkoontua

Torstai-ilta: Tulvavesi jatkaa nousuaan, vahinkorajat ylittyvät parin päivän sisällä

Tulva Ounaspaviljongilla 28.5.2020 alkuillasta. Alempi katsomon osa on jo veden alla.
Tulva Ounaspaviljongilla 28.5.2020 alkuillasta. Alempi katsomon osa on jo veden alla.
Kuva: Jussi Leinonen

Lapin jokien virtaamat ovat nyt  nopeassa kasvussa, ja vahinkorajojen arvioidaan ylittyvät muutaman päivän sisällä. Tulvista on tulossa Tulvakeskuksen mukaan poikkeuksellisen isot lähes koko Lapin alueella.

Kittilässä vahinkoraja on 176,8 metriä merenpinnasta, ja torstai-iltana vesi oli jo 176,28 korkeudessa. Ounasjoen vedenkorkeuden arvellaan saavuttavan vahinkorajan jo viikon loppupuolella ja tulva on huipussaan kesäkuun alkupäivinä.

Tulva Saarenkylän Saarenputaalla 28.5.2020.
Tulva Saarenkylän Saarenputaalla 28.5.2020.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemellä vahinkoraja on 75,9 metriä merenpinnasta. Torstai-iltana vesi oli jo 75,56 metrin korkeudessa.  Tulvavahinkorajan ylittyminen on Rovaniemelläkin hyvin todennäköistä.

Kemijoen tulvahuipun odotetaan Rovaniemellä ajoittuvan pari päivää Kittilää myöhemmin.

Unarissa vedenkorkeus ylitti vahinkorjan torstaina ja tulvahuippu saavutettaneen viikonloppuna.

Tornionjoella tulvahuipun arvioidaan olevan todennäköisimmin kesäkuun 6. päivän jälkeen.

Pellossa vahinkoraja ylittyy noin 60 prosentin todennäköisyydellä.

Lapin tulvat nu­me­roi­na: Katso päi­vit­ty­väs­tä tie­to­pa­ke­tis­tam­me milloin va­hin­ko­ra­jat ylit­ty­vät eri puo­lil­la Lappia

Tulva Lainaanrannassa Rovaniemellä 28.5.2020 illalla ennen seitsemää.
Tulva Lainaanrannassa Rovaniemellä 28.5.2020 illalla ennen seitsemää.
Kuva: Jussi Leinonen
Vesi nousee Ivalojoessa
Video: Olli Miettunen

Taloyhtiöt suojaavat omalla kustannuksellaan, Rovaniemellä jopa 10 000 eurolla

Asunto-osakeyhtiö Rovaniemen kirkkorannan nelikerroksinen talo seisoo aivan Kemijoen äärellä.

Kemijoen kuohujen ja talon väliin on nyt rakennettu valli, ja paikalle on asennettu pumput pitämään tulvavesi loitolla.

Operaatio ei ole halpa, sillä tulvasuojaukseen on käytetty rahaa yli 10 000 euroa. Se on kuitenkin pienempi lasku kuin se kuusinumeroinen summa, joka seuraisi, jos vesi pääsisi taloon asti, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Hanna Kouri sanoo.

– Ei ole varmaa, että vakuutus korvaisi vahinkoja.

Lue lisää

Katso video Vanttauskosken voimalaitokselta keskiviikolta

Tulvavedessä pyöräily on vaarallista

Tulvaa kannattaa ihailla ja ihmetellä kaukaa eikä mennä kahlaaman virtaavaan tulvaveteen.

– Jo 15 senttiä syvä virtaava vesi riittää kaatamaan kävelijän tai pyöräilijän, sanoo tulvariskiasiantuntija Antti Pajanne Tulvakeskuksesta. Autoa riittää liikuttamaan vastaavasti 30 senttiä syvä virtaus.

Lue lisää.

Pal­ve­lu­ta­lo­jen eva­kuoin­ti sujuu rau­hal­li­ses­ti Kit­ti­läs­sä

Kittilässä evakuoidaan parhaillaan tulvauhan vuoksi Pääskylänniemen aluetta, jolla sijaitsee kaksi palvelutaloa ja kunnan omistamia rivitaloja.

Torstaina aamupäivällä Ounasjoen vesi ylsi pysäköintialueen reunalle, mutta oli vielä verrattain kaukana rakennuksista.

Kaikkiaan 70 alueen asukkaan evakuointi päättyy iltapäivällä, jolloin alkaa rakennusten suojaaminen. Tarkoitus on tehdä 20–90 senttiä korkea ja noin 800 metriä pitkä suojavalli, joka varmistaa sen, että rakennukset eivät kastu.

Lue lisää

Uusi tulvatiedote: ennätykset rikotaan ehkä useammassa paikassa

Uuden tulvatiedotteen mukaan Lapissa jokien virtaamat ovat nopeassa kasvussa lämpöaallon aiheuttaman voimakkaan lumen sulannan vaikutuksesta.

Vedenpinnat nousevat paikoin parin päivän sisään vahinkorajoille. Tulvahuiput ajoittuvat enimmäkseen kesäkuun alkupäiville ja lähes koko Lapin alueella tulvista näyttäisi tulevan poikkeuksellisen isot.

Aiempien ennätysten rikkoontuminen on paikoin mahdollista. Suurten lumimäärien aiheuttama riski suurtulvalle on toteutumassa. Sään viileneminen torstaina hidastaa sulamista hieman, mutta vastaavasti ennustetut vesisateet vauhdittavat nousua.

Ennusteet voivat ylittyäkin

Mikäli viileneminen onkin ennustettua vähäisempää ja sateet suurempia, ovat virtaamahuiput terävämpiä ja todennäköisesti vieläkin suurempia kuin nyt ennustetaan.

Ounasjoen vedenkorkeus nousee Kittilässä vahinkorajalle suurella todennäköisyydellä viikon loppupuolella. Tulva on huipussaan kesäkuun alkupäivinä ja vuoden 2005 ennätystulvan ylittyminen on edelleen mahdollista.

Rovaniemellä tulvahuippu ajoittunee pari päivää Kittilää myöhemmin. Tulvavahinkorajan ylittyminen on hyvin todennäköistä.

On myös mahdollista, että Kemijoen virtaama nousee suuremmaksi kuin havaintohistorian tähän saakka suurimmissa vuosien 1973 ja 1993 tulvissa. Unarin vedenkorkeus ylittää vahinkorajan tänään ja on huipussaan viikonloppuna. Sodankylän Kieringissä tie sekä Sallassa Varvikontie ovat suljettu liikenteeltä tulvaveden vuoksi.

Toniossa penkereet pitänevät, Pellossa voi tulla vahinkoja

Tornionjoella tulvahuipun arvioidaan olevan todennäköisimmin kesäkuun 6. päivän jälkeen ja virtaamien ennustetaan kasvavan lähelle vuonna 1968 mitattua ennätystä.

Näillä näkymin joen vedenpinta Torniossa jää korotettujen tulvapenkereiden alapuolelle, mutta Pellossa vahinkoraja ylittyy noin 60 % todennäköisyydellä. Ivalojoen virtaama ja vedenkorkeus ovat ennusteen mukaan huipussaan 3.-4.6. ja maksimivirtaama jää vuoden 2005 suurtulvaa pienemmäksi. Ivalossa korotetut tulvapenkereet estänevät merkittävien tulvavahinkojen syntymisen.

Rovaniemen uusi kaupunginjohtaja twiittaa joka aamu Waldemarin rannasta

Vesillä liikkujia varoitetaan paljon raskasta puutavaraa liikkuu vedessä


Torstai. 10.00 Katso tuoreet kuvat Rovaniemeltä torstaiaamulta (iltapäivällä kuvia myös Kittilästä)

Lainaanranta tulvaa torstaina kello 9.00
Lainaanranta tulvaa torstaina kello 9.00
Yliopistonkatu tulvaa torstaina kello 9.00
Yliopistonkatu tulvaa torstaina kello 9.00
Kuva: Anssi Jokiranta
Lainaanrantatulvaa torstaina kello 9.00
Lainaanrantatulvaa torstaina kello 9.00
Kuva: Anssi Jokiranta
Lainaanranta tulvaa torstaina kello 9.00
Lainaanranta tulvaa torstaina kello 9.00
Kuva: Anssi Jokiranta
Mäkirannan veneenlaskupaikka tulvaa torstaina kello 9.00
Mäkirannan veneenlaskupaikka tulvaa torstaina kello 9.00
Kuva: Anssi Jokiranta
-

Katso kaikki tuoreet tulvaluvut ympäri Lappia: Lapin tulvat numeroina


Tästä alaspäin uutiset maanantaista keskiviikkoon

Kittilään ennustetaan vuoden 2005 tasoista tulvaa, Rovaniemellä voidaan saavuttaa vuoden 1993 taso

Rovaniemellä ja Kittilässä veden odotetaan nousevan lähelle tulvahuippua viikonvaihteessa. Lapin Ely-keskuksen ja tulvakeskuksen mukaan Kittilän tulvan arvioidaan nousevan vuoden 2005 tulvan tasolle.

Rovaniemellä vahinkoraja ylitetään, ja mahdollista on vuoden 1993 tulvan taso. Sekä Kittilän että Rovaniemen tulvahuippujen arvioidaan kestävän viikon ajan.

Rovaniemen Lainaanrannassa oli keskiviikkoiltana paljon ihmisiä ulkoilemassa ja katsomassa tulvivaa jokea.
Rovaniemen Lainaanrannassa oli keskiviikkoiltana paljon ihmisiä ulkoilemassa ja katsomassa tulvivaa jokea.
Kuva: Jussi Leinonen

Kittilässä aloitetaan torstaina asukkaiden evakuoinnit

Kittilän kunta evakuoi noin 70 asukasta Pääskylänniemen alueelta kohonneen tulvariskin vuoksi.

Asukkaat evakuoidaan palvelutalo Pääskylästä, Metsolasta ja kunnan omistamista Lanssitien rivitaloista.

Evakuointi tehdään torstaina 28.5. kello 9–14.

Lapin Kansa teki päivittyvät tietopaketit Lapin jokien tulvatilanteista

Viivakaaviot päivittyvät automaattisesti Tulvakeskuksen tietojen perusteella mittauspisteestä riippuen joko kerran tunnissa tai kerran päivässä.

Kaaviohin on merkitty kolme eri toistuvuustasoa. Esimerkiksi Toistuvuus 1/3v  tarkoittaa, että vesi nousee merkitylle tasolle keskimäärin kerran kolmessa vuodessa.

Tässä Rovaniemen tilanne:

Kemijoen, Ounasjoen, Ivalojoen ja Tornionjoen tilanteet näet täältä.

Näin vesi nousi Rovaniemellä keskiviikkona 27.5. Tulvahuippu vielä usean päivän päässä

Tulva Rovaniemen Lainaanrannassa 27.5. klo 14.
Tulva Rovaniemen Lainaanrannassa 27.5. klo 14.
Kuva: Jussi Leinonen
Vesi nousee kohta kävelypolulle Lainaanrannassa 27.5. klo 14.
Vesi nousee kohta kävelypolulle Lainaanrannassa 27.5. klo 14.
Kuva: Jussi Leinonen

AVI: Nyt on viimeinen hetki kerätä irtaimisto turvaan jokien varsilta

Jokien virtaamat kiihtyvät ja vesi nousee koko ajan. Nyt on viimeinen hetki kerätä turvaan veneet, laiturit ja muu irtain omaisuus jokien rannoilta, aluehallintovirasto (AVI) varoittaa.

Virran viemää omaisuutta on jo nähty alajuoksuilla. Esimerkiksi Rovaniemen ohi purjehti tiistaina ainakin yksi karkuun päässyt vene.

Vahinkorajat rikki parin päivän sisällä

Vahinkorajat rikkoutuvat Lapissa parin päivän sisällä, Tulvakeskus arvioi. Unarissa vahinkoraja ylitetään jo tänään, ja Kittilässä mitä todennäköisimmin viikon loppupuolella, ja Ounasjoen tulvahuippu koittaa Kittilässä kesäkuun alkupäivinä.

Rovaniemellä tulvahuippu koetaan pari päivää Kittilän jälkeen. Rovaniemelläkin vahinkorajan ylittäminen on erittäin todennäköistä.

Tornionjoen tulva on huipussaan näillä näkymin kesäkuun 6. päivän jälkeen.Pe­las­taa­ko Ke­mi­jär­vi Ro­va­nie­men tul­va­tu­hoil­ta?

Ely-keskuksen poikkeusluvalla Kemijärven säännöstelyraja voidaan ylittää 75 sentillä. Siitä ei pitäisi aiheutua isoa haittaa.

Sen sijaan pelastusviranomaisen toimivaltuuksilla voisi uhrata vaikka koko Kemijärven Rovaniemen pelastamiseksi.

Aluehallintovirasto on antanut ely-keskukselle poikkeusluvan nostaa vedenpintaa Kemijärvellä säännöstelyn ylärajasta 75 senttiä, eli 149,00:sta 149,75 metriin. Tiistaina päivällä vedenkorkeus oli 147,70 metrissä.

https://www.lapinkansa.fi/pelastaako-kemijarvi-rovaniemen-tulvatuhoilta-iso/2559139

Ro­va­nie­me­läi­set ke­rään­tyi­vät rantaan ih­met­te­le­mään veden nousua

Rovaniemeläisille tulvan nousu on myös suosittu iltakävelyihmetyksen aihe. Kävimme katsomassa rannoilla tiistaina:

https://www.lapinkansa.fi/rovaniemelaiset-keraantyivat-rantaan-ihmettelemaan/2559886

Kävimme tiistaina kuvausmatkalla Vaattunkikönkäällä

Vesi vyöryy Vaattunkikönkäällä
Video: Jussi Leinonen
Tulva Vaattunkikönkäällä.
Tulva Vaattunkikönkäällä.
Kuva: Jussi Leinonen
Tulva Vaattunkikönkäällä.
Tulva Vaattunkikönkäällä.
Kuva: Jussi Leinonen

Ro­va­nie­mel­le saapuu ark­ti­nen pe­las­tus­jouk­kue tor­ju­maan tulvaa, roskien poltto ja kulotus kielletään

Lapin pelastuslaitos haluaa varmistaa, että tulvantorjuntaa on riittävästi väkeä. Koska kulopalojen pelätään häiritsevän keskittymistä, kieltää pelastusviranomainen avotulen teon.

https://www.lapinkansa.fi/rovaniemelle-saapuu-arktinen-pelastusjoukkue-torju/2558985

Ivalojoella ei vielä suurta tulvaa

Ivalojoki tiistaina 26.5. Veden pinta ei vielä ole kovin korkealla.
Ivalojoki tiistaina 26.5. Veden pinta ei vielä ole kovin korkealla.
Kuva: Olli Miettunen

Kittilän Kaukosessa Ounasjoki pysyy vielä uomassa

Ounasjoen pinta on jo kivunnut ylöspäin Kittilän Kaukosessa, mutta joki pysyttelee vielä toistaiseksi uomassaan.

Kaukosessa asuva Vesa Huilaja aloitti tulvaa odotellessaan hirsisen saunarakennuksen veistämisen pihamaalla. Hän arvelee, että serkkupojan kanssa ehditään veistää vielä ainakin muutama hirsikerta ennen kuin tulvahuippu tulee.

– Laitamme loput hirret sitten painoksi päälle, ettei tulvavesi vie mökkiä.

Huilaja aikoo ajaa autot turvaan pikitielle ja laittaa polttopuiden ympärille puomit, etteivät puut ajelehdi pitkin metsää.

Taloa on sen sijaan turha suojata, sillä vaikka vesi ei pääsisikään seinistä läpi, talon alla oleva maakerros päästää vettä.

Kun Kaukosessa edellisen kerran tulvi kunnolla vuonna 2005, valtatie oli vanhalla paikallaan. Sen jälkeen kylän liikennejärjestelyt on vedetty uusiksi, ja uusi valtatie kulkee korkean penkan päällä.

Kyläläisiä mietityttääkin, toimiiko pitkä penkka tulvavallina, joka kerää veden väärälle puolelle.

– Tämä meidän perä on kuin kirnu kahden pikitien välissä. Saa nähdä, miten vesi käyttäytyy, Huilaja pohtii.

Lue myös Kittilän Kaukosessa metsurin tulvamittari näyttää, että talo taitaa kastua – Vuoden 2005 tulvaa torjuttiin

Auttin maisemapadon tulvimista kuvattiin eilen

Sodankylässä katkesi ulkoilureitti

Moni sodankyläläinen joutui tekemään tiistaina aamulla u-käännöksen lenkkipolullaan kun tulva oli kastellut Pappilanniemen rantareittiä. Sodankylän kirkonkylän läheisellä ulkoilu- ja virkistysreitillä oli useampikin "vesieste" Jeesiöjoen puolella, ja joen virta oli silminnähden tavallista voimakkaampi.

https://www.lapinkansa.fi/tulvavesi-katkoo-pappilanniemen-ulkoilureittia-sod/2558403

Voimalaitosten tulvaluukut puhuttavat yhä

Oma juttumme aiheesta:

Virtaus kiihtyy ja suur­tul­va on ovella – Miksi Va­la­jas­kos­ken tul­va­luu­kut eivät ole ko­ko­naan auki?

Lämpöaalto pisti vedet virtaamaan kunnolla, vedenpinnat nousevat vahinkorajoille parin päivän sisällä

Lapin ennätysmäisen lumipeitteen nopea sulaminen nostaa vauhdilla vesistöjen vedenpintoja, Suomen ympäristökeskus (Syke) kertoo.

Kittilässä Ounasjoen pinta nousee vahinkorajalle suurella todennäköisyydellä loppuviikosta, ja tulvahuippu osuu kesäkuun alkupäiviin.

Rovaniemen tulvahuippu on muutama päivä Kittilän jälkeen. Vahinkoraja ylitetään 70-80 prosentin varmuudella, Sykestä arvioidaan.

Unarissa vahinkoraja ylitetään torstaina ja tulva on huipussaan viikonloppuna.

Tornionjoella tulvahuippu koettaneen kesäkuun kuudennen päivän jälkeen. Pellossa vahinkoraja ylittyy noin 40 prosentin todennäköisyydellä.


TÄSTÄ YLOSPÄIN TULVATILANNE TIISTAISTA 26.5  LÄHTIEN

Lapin pelastusjohtaja huolissaan ihmisten varautumattomuudesta

Lapin pelastusjohtaja Markus Aarto on huolissaan siitä, että moni ei edelleenkään ole aloittanut tulvaan varautumista.

–Kovin paljon enempää varautumisvastuulliset viranomaiset eivät voi tulvan vaikutusten lieventämiseksi ennakolta tehdä. Kyky ottaa vastaan suurtulva alkaa olla niin hyvä, kuin se näillä resursseilla on mahdollista.

Yksityisillä sen sijaan näkee delleen valitettavan paljon odottelua.

– Ensiksi halutaan nähdä vesi, ennen kuin uskotaan, että tulva tulee. 

Miksi kaikki tulvaluukut eivät ole auki?

Moni ajattelee, että Valajaskosken luukkujen avaamisella voitaisiin helpottaa Rovaniemen tilannetta. Sen vaikutus on kuitenkin Kemijoki Oy:n mukaan pieni. Rovaniemeä pitää suojella kaupungin yläpuolisella juoksulla.

Lue juttumme:

Virtaus kiihtyy ja suur­tul­va on ovella – Miksi Va­la­jas­kos­ken tul­va­luu­kut eivät ole ko­ko­naan auki?

Lapin Kansa seuraa tulvan edistymistä näiltä paikoilta. Kuvat julkaistaan päivittäin

Tulvatilanne maanantaina 25.5.

Pul­ka­mon­tien ter­veys­ase­man toi­min­ta sii­re­tään tar­vit­taes­sa

Rovaniemen Sairaalakadun vanhan terveyskeskuksen kiinteistö valmistellaan käyttökuntoon, jotta sinne voidaan vastaanottaa tarvittaessa Saarenkylässä sijaitsevan Pulkamontien terveysaseman toiminta.

Pulkamontieltä toimintaa voidaan siirtää osittain myös Näsimäentien kiinteistöön.

Mikäli tulvaennuste pahenee, kaupunilla on valmius hoitaa turvasuunnitelman mukainen evakuointi nopeasti, arviolta muutamassa päivässä.

https://www.lapinkansa.fi/pulkamontien-terveysaseman-toiminta-siiretaan-tarv/2556218

Loppuviikolla sää hidastaa sulamista

Lähde: Tulvakeskuksen tulvakarttapalvelu
Lähde: Tulvakeskuksen tulvakarttapalvelu
Kuva: Miila Kankaanranta

Kittilän ja Rovaniemen tulvahuiput osuvat näillä näkymin kesäkuun ensimmäisiin päiviin.

Loppuviikosta tuleva viileä sää hidastaa hieman sulamista,  sanoo Lapin ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki.

Rovaniemellä tulva on todennäköisesti "kahta puolen" vuoden 1993 tulvaa, Alaraudanjoki kertoo.

Lähde: Tulvakeskuksen tulvakarttapalvelu
Lähde: Tulvakeskuksen tulvakarttapalvelu
Kuva: Miila Kankaanranta

Kittilässä tulvan ennustetaan olevan samaa kokoluokkaa kuin vuoden 2005 suurtulva. Vahinkoraja ylittyy melkoisella varmuudella.

– Joka tapauksessa on tulossa iso tulva.

Lähde: Tulvakeskuksen tulvakarttapalvelu
Lähde: Tulvakeskuksen tulvakarttapalvelu
Kuva: Miila Kankaanranta


Ivalossa ehkä päästään vähemmällä

Ivalossa päästäneen vähemmällä, sillä viileä sää leikkaa tulvahuippua.

– Ennätystulvaa ei ehkä tule, Alaraudanjoki arvioi.

Tornionjoella tulvahuippu koetaan arviolta 8. kesäkuuta. Tämänhetkisen tiedon perusteella luvassa on tulva, joka voi vetää vertoja vuoden 1968 ennätystulvalle.

– Todella isot vesimassat ovat liikkeellä.

Alaraudanjoki sanoo, että alavien ja rantamaiden asukkaiden on syytä sitoa rantarakenteet, laiturit ja veneet kiinni viimeistään nyt. Suuret lumimassat sulavat nyt vauhdilla, ja pelastuslaitosta ei pidä kuormittaa ylimääräisillä tehtävillä tulvan aikana.

Rovaniemellä tulvahuippu osunee kesäkuun ensimmäisiin päiviin. Lainaanrannassa vesi alkaa vähitellen jo nousta.
Rovaniemellä tulvahuippu osunee kesäkuun ensimmäisiin päiviin. Lainaanrannassa vesi alkaa vähitellen jo nousta.
Kuva: Pekka Aho

Tästä ylöspäin tulvatilanne maanantaista 25.5. lähtien