Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tulva kat­kai­si Val­ta­ka­dun yön aikana ja Vapepa hälytti va­paa­eh­toi­sen­sa töihin – Ro­va­nie­mel­lä ollaan nyt va­hin­ko­ra­jal­la ja sitä kes­tä­nee yli viikon

Jos vesistöennusteet pitävät, vesi on Rovaniemellä vahinkorajan tuntumassa yli viikon. Pahimmillaan veden pinnan pidättely ei kuitenkaan onnistu, ja vahinkoraja ylittyy.

Lukijan kuva. Vesi nousi Valtakadulle torstain ja perjantain välisenä yönä Lainaanrannassa.
Lukijan kuva. Vesi nousi Valtakadulle torstain ja perjantain välisenä yönä Lainaanrannassa.
Kuva: Outi Ahvenjärvi

Tulva on noussut Rovaniemellä vahinkorajan tuntumaan.

– Nyt olemme vahinkorajan tuntumassa, ja suunnitelma on yrittää pitää vesi siinä tai saada veden pinta laskemaan, Lapin ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki kertoi tilanteesta perjantaina aamulla.

Vesi on noussut viime päivinä Rovaniemen Lainaalla yli puoli metriä vuorokaudessa. Perjantaiaamuna Alaraudanjoki arvioi, että jos sää on suotuisa, veden pinta nousee ehkä vielä parikymmentä senttiä.

Toisinkin voi käydä. Jos tulee esimerkiksi sateita, vesi voi nousta puolikin metriä. Riski on melkoinen, sillä tämänhetkisen vesistöennusteen mukaan vesi pysyy suotuisallakin säällä korkealla eli vahinkorajan tuntumassa yli viikon.

– Yritämme välttää kaikenlaisia vahinkoja, mutta tässä tilanteessa vahinkoja tulee vähän joka puolelle, Alaraudanjoki sanoo.

Rovaniemen kaupunki tiedotti perjantaina, että tällä tietoa tulvahuippu olisi kesäkuun alussa ja tulva olisi toistuvuudeltaan noin 1/20 - 1/50 vuoteen toistuva tulva. Jopa tätä suurempi tulva on mahdollinen. Erilaisten tulvien karttakuvia voi tarkastella ympäristökeskuksen Tulvakarttapalvelussa.

Mikä on vahinkoraja?

Vedenmittausgraafeissa Rovaniemen vahinkoraja on 77,45 metriä. Alaraudanjoen mukaan se tarkoittaa käytännössä asuintalojen olevan kastumisvaarassa Rovaniemen keskustassa ja Saarenkylässä.

Ylempänä Kemijokivarressa talot voivat olla kastumisvaarassa jo ennen sitä, ja esimerkiksi Oikaraisessa, jossa tulvivat sekä Kemijoen että Kemijokeen laskevan Raudanjoen vedet, vesi yltää taloille jo nyt. Muuallakin Yläkemijoella on Alaraudanjoen mukaan luultavasti nyt taloja, joille vesi jo yltää.

– Rovaniemellä vahinkoraja on määritelty keskustan mukaan. Periaatteessa raja voisi olla alhaisempikin, Alaraudanjoki pohtii.

Kittiläntien eli Kantatie 79:n alikulku Sahanperällä on liki täynnä vettä.
Kittiläntien eli Kantatie 79:n alikulku Sahanperällä on liki täynnä vettä.
Kuva: Lukijan kuva
Poiminta

Suljetut tiet

Otvotie Saarenkylän pohjoispuolella Kemijoen rannassa puomitettiin jo maanantaina, koska vesi nousi seudulle.

Torstaina 28.5. suljetut tiet

Yliopistonkadun kevyenliikenteenväylälle Rantavitikan koulun ja Harjulammen läheisyyteen on laitettu aidat, koska vesi oli noussut tielle.

Suutarinkorvan sillan alitus.

Vitikanpääntien loppupää.

Saarenkylässä on suljettu puomein Puikuojantie.

Vaaralassa Kemijoen rannassa kulkeva Pullinniemen kuja.

Lisäksi kaupunki on todennut, että joku taho on asettanut puomit Sahanperälle Suovakadun alikulkuun Kittiläntien ali. Sinne vesi nousi jo viime viikolla.

Myös Lainaanrannassa Valtakadulla on sulkupuomit, mutta siellä on liikkunut paljon autoja puomien asettamisen jälkeen. Torstain ja perjantain välisenä yönä tulvavesi oli jo katkaissut tien.


"Lainaan osalta turhaa tulva-autoilua kadulla tulee välttää. Jos välttämättä haluaa tulva kadun päässä käydä tarkastelemassa, on auto syytä jättää etäämmälle. Pelastuskaluston pitää pystyä liikkumaan alueella tarvittaessa."
Olli Peuraniemi
Kaupungininsinööri


Tiedot suljetuista teistä on kysytty perjantaina 29.5. klo 12. Kaupungin mukaan muitakin teitä jouduttaneen sulkemaan, kun vesi jatkaa nousuaan.

Häiriöt valta- ja kantateiden liikenteestä löydät täältä.

Vapepa hälytti vapaaehtoisensa töihin

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa pystytti torstai-iltana Vapepa-keskuksen Saarenkylän paloasemalle, kertoo valmiuspäällikkö Annikki von Pandy.

Vapepa on tehnyt tulvaan varautumisessa pelastuslaitoksen pyynnöstä kiinteistöjen tulvasuojauksia niille kiinteistöille, jotka täyttävät avustusehdot. Kohteet tulevat pelastuslaitokselta. Toimeksiantoja on tullut niin paljon, että torstai-iltana Vapepa teki ensimmäisen hälytyksen vapaaehtoisilleen.

– Olemme suojanneet seitsemän kohdetta pelastuslaitoksen pyynnöstä ja kolme on työn alla. Yhtä kohdetta on nyt käyty juuri katsomassa, von Pandy kertoo.

Vapepan työ on ollut tulvaan varautumista viranomaisten tukena. Jos tulvatilanne pahenee, eteen voi tulla muitakin töitä, esimerkiksi evakuoinneissa auttamista tai liikenteenohjausta. Toimeksiannot tulevat aina viranomaisilta.

Lisää tietoja Vapepan vapaaehtoistöistä löytyy Vapepa Lapin nettisivuilta.

Vapaaehtoiseksi ilmoittautuminen Rovaniemellä:  Helena Hanni p. 040 577 0119, ropeko.pelastuskoirat@gmail.com.

Tarvitsetko apua tai neuvoja? Lapin pelastuslaitoksen tulvainfopuhelin palvelee ma - la klo 10 - 20 numerossa  040 126 4030.


Tulvatilannepoimintoja Rovaniemeltä:

Haluatko seurata Ounaskosken vedenkorkeutta? - Se onnistuu Ympäristökeskuksen sivuilla.

Tulvakarttapalvelu riskiarvioinnin tueksi löytyy täältä.
Lue myös aiemmat juttumme:

Kau­pun­ki sel­vit­ti kiin­teis­tö­jen tul­va­vaa­raa – Katso kar­tas­ta oman talosi uh­ka-ar­vio

Suur­tul­va uhkaa jopa Ete­lä­kes­kuk­ses­sa – nyt on korkea aika sel­vit­tää oman kiin­teis­tön tul­va­ris­ki Ro­va­nie­mel­lä

Juttua päivitetty 29.5. klo 15 kaupungin julkaisemalla ennusteella.