Tiis­tain uu­tis­koos­te: Ko­ro­na­vi­ruk­seen sai­ras­tu­nei­den to­del­lis­ta määrää ei tiedetä Suo­mes­sa, VR aloit­taa yt-neu­vot­te­lut, Scandic lo­maut­taa koko hen­ki­lös­tön­sä, ul­ko­mi­nis­te­riö on tukossa Suomeen pa­laa­vien ky­se­lyis­tä

22.03 Suo­mes­sa yli 300 tie­dos­sa olevaa ko­ro­na­tar­tun­taa

Suomessa on tiedossa yhteensä yli 310 vahvistettua koronavirustartuntaa, kertoivat terveysviranomaiset tiistaina. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi päivällä, että koronavirustartuntoja oli todettu 319 ihmisellä.

Sairastuneiden todellista määrää ei enää tiedetä.

22.00 Jalkapallon maailmanmestarilla todettiin koronavirustartunta

Ranskan riveissä jalkapallon maailmanmestaruuden 2018 voittaneella Blaise Matuidilla on todettu koronavirustartunta, hänen italialaisseuransa Juventus kertoi tiistaina. Matuidi, 32, on oireeton, mutta hän on "vapaaehtoisessa kotieristyksessä".

Matuidin joukkuetoveri Daniele Ruganilla todettiin koronatartunta viime viikon keskiviikkona.

21.46 VR:n mat­kus­ta­ja­mää­rät ro­mah­ti­vat

VR supistaa kauko- ja lähiliikennettään romahtaneiden matkustajamääriensä takia. Tilanteen vuoksi VR aloittaa yt-neuvottelut koko henkilöstön lomauttamiseksi.

21.21 Scandic lo­maut­taa koko hen­ki­lös­tön­sä

Hotelliyhtiö Scandic on päättänyt lomauttaa koko henkilöstönsä.

Lomautukset kestävät enintään 90 päivää. Ne voivat olla koko- tai osa-aikaisia riippuen työntekijän yksiköstä sekä kysynnän määrästä.

21.15 Ul­ko­mi­nis­te­riö on tukossa Suomeen pa­laa­vien ky­se­lyis­tä

Hallitus kehottaa ulkomailla matkailevia palaamaan heti ja ulkosuomalaisiakin päättämään, aikovatko tulla Suomeen. Ulkoministeriön päivystys on pahasti tukossa Suomeen palaamista koskevien kyselyjen vuoksi. Ministeriö kehottaakin ottamaan yhteyttä puhelimitse vain hätätapauksissa.

20.43 Sa­vu­kos­kel­la ko­ti­kou­luis­sa vi­deoi­daan lii­kun­ta­tuo­kioi­ta

Koulusulku on haaste niin opetuksen, lapsen kuin vanhempien työn kannalta. Silti siitä voi jäädä lappilaiseen koulumaailmaan jotain hyvää ja pysyvää.

19.45 "Siks­pä­kin takia ei kannata ottaa kahden viikon ka­ran­tee­nia"

Norjan puolella työssä käyvät ja Suomen puolella asuvat saavat vielä ylittää rajan. Samoin saamelaiset omilla asioillaan, jotka yleensä liittyvät poroihin. Muualta maahan tulevat määrätään karanteeniin.

19.05 Kan­sa­lais­ten mukaan hal­li­tus ja THL ovat on­nis­tu­neet hyvin ko­ro­na­epi­de­mian hoi­dos­sa

Suomalaiset katsovat, että hallituksen toimet koronavirusepidemian hidastamiseksi ovat olleet oikeanlaisia ja tilanteeseen sopivia. Vain harva kannattaa ravintoloiden ja kauppakeskusten täydellistä sulkemista tai rajoituksia ulkona liikkumiseen.

19.00 Na­pa­pii­ri-Ju­ko­lan jär­jes­te­lyt jat­ku­vat suun­ni­tel­mien mukaan

Napapiiri-Jukolan työvaliokunta päätti tiistain kokouksessaan, että suunnistuksen suurviestin järjestelyt jatkuvat suunnitelmien mukaan. Napapiiri-Jukola on tarkoitus järjestää Rovaniemellä ensi kesäkuun 13.–14. päivä.

18.04 Aurinkorannikolla asuvalle suomalaiselle selvisi koronavirustilanteen vakavuus, kun hän sai allergiakohtauksen

Vielä viikko sitten Espanjan koronatilanne näytti varsin toiselta. Nyt kuolleita on jo viitisensataa. Pelkästään Espanjan Aurinkorannikolla asuu arviolta 20 000–30 000 suomalaista.Koronakriisi iski vaikeaan aikaan, sillä tämä on tavallisesti kiivainta sesonkiaikaa Espanjassa.

18.00 Vii­mei­set ul­ko­maa­lai­set tu­ris­tit pur­jeh­ti­vat vielä Pe­rä­me­rel­lä, kun Suomi alkoi sulkea ra­jo­jaan

Matkailumurtaja Sampo teki tiistaina kauden viimeiset risteilynsä. Meri-Lapin matkailun selkäranka keskeytti kauden ennen aikojaan koronaviruksen takia.

17.40 Tornio päätti, että lapset eivät enää käy Haa­pa­ran­nal­la kie­li­kou­lus­sa

Tornion kaupunki päätti tiistaina, että kaupungin lapset eivät enää käy lähiopetuksessa kielikoulussa Ruotsin puolella. Ruotsi ei ole toistaiseksi ilmoittanut peruskoulujen sulkemisesta kuten Suomi ja monet muut maat.

17.30 Ve­ren­luo­vut­ta­jia tar­vi­taan myös epi­de­mian aikana

Verenluovuttajia tarvitaan myös koronaepidemian aikana, muistuttaa Punainen Risti. Seuraavan kerran verta voi Lapissa luovuttaa Rovaniemellä maanantaina 23. maaliskuuta.

17.28 KOK uskoo, että Tokion ke­sä­olym­pia­lai­set jär­jes­te­tään nor­maa­lis­ti

Kansainvälinen olympiakomitea KOK ilmoitti tiistaina julkaisemassaan tiedonannossa, että Tokion 2020 kesäolympialaiset järjestetään normaalisti. Samalla KOK kertoi, että se seuraa koronavirustilannetta yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa ja välittää tiedot kansallisille olympiakomiteoille.

17.27 Bri­tan­nias­sa voi olla jo jopa 55  000 ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa

Britanniassa voi olla tällä hetkellä jopa 55 000 koronavirustartuntaa, sanoo hallituksen neuvonantaja Patrick Vallance. Vallacen mukaan arvio perustuu siihen, että joka tuhannes tartunnan saanut kuolee siihen

17.15 Suomen rajat menevät kiinni tors­tai­na puo­len­yön jälkeen

Suomen rajat menevät kiinni torstaiaamuna 19.3. puolenyön jälkeen. Sen jälkeen vain muutama raja-asema ja lentoasema pysyvät auki tavaraliikennettä ja paluuliikennettä varten.

17.08 Lääk­kei­den ja ter­vey­den­huol­lon tar­vik­kei­den myyntiä voidaan ra­joit­taa

Tarkoitus on varmistaa tarvikkeiden riittäminen niitä tarvitseville sekä tarvittaessa myös estää niiden vienti maasta.

15.31Arvio: ensi viikon lopulla iskee Rovaniemelle

Terveydenhuollon ammattilaiset arvioivat koronavirusepidemian iskevän kunnolla Rovaniemelle ensi viikon lopulla. Aikaa valmistautumiseen on ollut ja poikkeusolojen johtoryhmä on jo kokoontunut parin päivän välein pohtimaan, millaisia toimia koronavirus kaupungilta edellyttää.

15.25 Kolme skenaariota etenemisestä Suomessa

Epidemia tullee kestämään arvion mukaan useita kuukausia ja sen arvioidaan voivan edetä kolmella eri tavalla:

1. Lievässä tapauksessa 20 prosenttia väestöstä eli 1 080 000 suomalaista saa koronvirustartunnan. Koronaan menehtyisi mallin mukaan 580-1080 ihmistä.

2. Keskiverron skenaarion toteutuessa 40 prosenttia väestöstä eli 2 160 000 suomalaista saisi tartunnan. Menehtyneitä olisi 1080 -2160 henkeä.

3. Vaikeassa skenaariossa 3 240 000 kansalaista saisi koronatartunnan. Kuolemantapauksia olisi 1620-3240.

14.57 Miten tehokkaasti lapset levittävät koronavirusta? Miksi kuolleisuusluvut heittelevät niin paljon? Tämä koronaviruksesta tiedetä

Tiedot uudesta koronaviruksesta ja sen leviämisestä elävät jatkuvasti. Asiantuntijoiden arviot muuttuvat epidemian edetessä ja viranomaisten suositukset vanhenevat hetkessä. Samaan aikaan somessa leviää harhaanjohtavaa ja valheellista tietoa koronaviruksesta. Tämä tekee tilannekuvan hahmottamisesta ja omien toimien puntaroinnista vaikeaa.

Kokosimme yhteen kysymyksiä siitä, mitä koronaviruksesta tiedetään nyt ja mitkä asiat ovat vielä auki.

Löydät kysymykset ja vastaukset täältä (maksuton juttu):

https://www.lapinkansa.fi/miten-tehokkaasti-lapset-levittavat-koronavirusta/711995

14.37  Lentomatkustajien määrä putoaa miljoonilla Suomen lentokentillä

Hallituksen määräys rajojen sulkemisesta tarkoittaa lentoliikenteen lähes täyttä seisahtumista Suomen kentillä, lentokenttiä hallinnoivasta Finaviasta kerrotaan.

Samalla päätös vaikuttaa lentokentillä toimiviin yrittäjiin, Finaviasta todetaan. Suomen lentokentillä toimii lukuisia ravintoloita, kahviloita ja esimerkiksi kauppoja.


14.25 Lapissa yhä paljon matkailijoita

Lapissa on edelleen paljon matkailijoita, joiden paluulentoja järjestellään parhaillaan.

– Osa matkailijoista on jo aikaisemmin keskeyttänyt matkansa varmistaakseen kotiin pääsynsä. Silti täällä on vielä matkailijoita useasta eri maista, kertoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

14.19 Venäjä sulkee rajansa

Venäjä sulkee rajansa keskiviikon vastaisena yönä 1. toukokuuta saakka, kertoi Reuters. Kuusi viikkoa kestävä rajoitus ei koske venäläisiä, diplomaatteja, läpikulkumatkustajia tai ulkomaalaisia, joilla on oleskelulupa Venäjälle.

Venäjä tekee poikkeuksen myös niiden matkailijoiden kohdalla, jotka tulevat Venäjälle perheenjäsenen kuoleman takia.

13.48: Edus­kun­ta kä­sit­te­lee kello 17 al­ka­vas­sa täys­is­tun­nos­sa mas­sii­vis­ten poik­keus­toi­mien hy­väk­sy­mis­tä

Hallituksen maanantaina antamat massiiviset toimenpidelinjaukset koronatartuntojen leviämiseksi hämmentävät monia kansalaisia.

Kuluva viikko on monella tapaa historiallinen, sillä Suomessa ei ole koskaan rauhan aikana puututtu näin merkittävällä tavalla ihmisten vapaaseen liikkumiseen ja muihin oikeuksiin.

Hallitus päättää valmiuslakiin liittyvistä asetuksista tänään tiistaina. Asetukset tulevat tämän jälkeen voimaan, mutta eduskunnan on vielä hyväksyttävä ne määräajassa, jotta ne pysyvät voimassa.

Tänään tiistaina eduskunta tekee historiallisen päätöksen siitä, otetaanko valmiuslaki Suomessa käyttöön ensimmäistä kertaa rauhan aikana. 

13.29: Varmistettuja koronavirustartuntoja Suomessa lähes 300 – maailmanlaajuisesti koronaviruksesta on parantunut jo 80 000 ihmistä

Suomessa on varmistettu tiistaihin mennessä 294 koronavirustartuntaa. Tieto ilmenee yhdysvaltalaisen John Hopkingsin yliopiston koosteesta, joka seuraa koronavirustilannetta reaaliaikaisesti koko maailmassa.

Suomessa koronaviruksesta on varmistetusti toipunut tähän mennessä 10 diagnoosin saanutta henkilöä.

Maailmanlaajuisesti virus on todennettu lähes 184 000 ihmisellä. Koronavirukseen on tähän mennessä kuollut lähes 7 200 ihmistä.

Maailmanlaajuisesti viruksesta on parantunut lähes 80 000 ihmistä.

Suomessa koronavirustartunnasta on parantunut 10 ihmistä, maailmanlaajuisesti 80 000 ihmistä. THL:n mukaan tähän mennessä koronavirukseen on sairastunut Suomessa pääosin työikäisiä henkilöitä.

13.09: Suomi ottaa käyt­töön laajan ra­ja­val­von­nan – Yk­si­tyis­koh­dat vielä auki

Rajavartiolaitos selvittää parhaillaan, miten matkustaja- ja henkilöliikenne keskeytetään Suomen rajoilla.

Suomi palauttaa rajavalvonnan Schengen-sisärajoille eli esimerkiksi Viroon, Ruotsiin ja Norjaan matkustaminen tulee sisärajavalvonnan piirin.

– Odotamme valtioneuvoston yleisistunnon päätöstä valvontatoimien voimaan tulosta, sanoo komentajakapteeni Mikko Hirvi Rajavartiolaitoksen esikunnan tilannekeskuksesta.

Rajavartiosto ryhtyy valvomaan matkustamista Suomeen ja Suomesta. "Ulkomailla olevat Suomen kansalaiset pääsevät kotiin".

12.45 Ret­kei­ly voi syödä pelastustoimen resursseja

Luontoon meneminen kannattaa koronavirusepidemian aikaan, mutta Metsähallitus kehottaa harkitsemaan vakavasti lähteekö retkeilemään kauas maastoon. 

Metsähallitus on myös suositellut ulkoilun ja retkeilyn välttämistä kaikkein ruuhkaisimmilla kohteilla.

Houkutus lähteä kauas väkijoukoista voi olla nyt suuri. Silti on tärkeää säästää pelastustoimen ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun resursseja retkeilemällä hyvin yhteyksien päässä ja lähiluonnossa.

12.07 Valtaosa Suomen tartunnoista 25–64-vuotiailla

Suomessa on varmistettu maanantaihin mennessä 272 koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL. Tilastollisesti koronatartunta näyttäisi osuvan tällä hetkellä työikäisiin henkilöihin.

Yli 65-vuotiaita henkilöitä koronaan on sairastunut kymmenen ja alle 18-vuotiaita 14.

Eniten tartuntoja on 25–34-vuotiailla (66), toiseksi eniten 45–54-vuotiailla (60) ja kolmanneksi eniten 35–44-vuotiailla (50).

Seuraavaksi eniten tartuntoja on todettu Suomessa 55–-64-vuotiailla (40).

18–24-vuotiaista koronatartunta on todettu 28 henkilöllä.


12.03 WHO kehottaa lisäämään testausta

– Testatkaa, testatkaa, testatkaa.

Näin kehotti Maailman terveysjärjestö WHO maanantaina Euronewsin mukaan.

Pandemiassakin tehokkain keino estää koronaviruksen aiheuttaman covid-19-sairauden leviäminen ja säästää ihmishenkiä on katkaista tartuntaketju, WHO muistutti.

– Siksi meidän täytyy testata ja eristää. Tulipaloa ei voi sammuttaa silmät sidottuina. Emme voi taistella pandemiaa vastaan, jollemme tiedä, kenellä on tartunta, WHO:n pääsihteeri Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi.

11.47 Päivähoito pysyy auki Rovaniemellä, maksuja palautetaan

Yli 70-vuotiaiden kiireettömät hoidot perusterveydenhuollossa pyritään siirtämään myöhemmäksi tai toteuttamaan etäyhteyksillä Rovaniemellä.

Rovaniemen kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kokoontui tiistaina päättämään lisätoimenpiteistä koronavirusepidemian ehkäisemiseksi.

Rovaniemen kaupungin varhaiskasvatuksen yksiköiden toiminta ja niiden yhteydessä toimiva esiopetus jatkuvat normaalisti. 

Kysely hoidon tarpeesta on lähetetty perheille tiistaina 17.3. Kaupunki hyvittää asiakasmaksut, mikäli palvelua ei tarvita.

Rovaniemen koulujen oppilaat ja heidän huoltajansa saavat tiistaina tarkemmat ohjeet etäopetukseen siirtymisestä keskiviikosta 18.3. alkaen.

11.01 40 prosenttia työnantajista varautui jo viime viikolla lomautuksiin ja irtisanomisiin

Työnantajista 40 prosenttia varautui jo viime viikon lopussa lomautuksiin ja irtisanomisiin, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n kysely.

Yli puolet yrityksistä oli varautunut erilaisilla toimenpiteillä koronaviruksen aiheuttamiin häiriöihin niiden negatiivisten vaikutusten minimoimiseksi.

Koronaepidemia osuu kyselyn mukaan kaikkien kokoluokkien työnantajayrityksiin toimialasta ja alueesta riippumatta kovaa. Lähes 90 prosenttia työantajista arvioi epidemian haittaavan yrityksen toimintaa.


10.50 VR:n matkustajamäärät romahtivat – yhtiö aloittaa yt-neuvottelut koko henkilöstön lomauttamiseksi

VR supistaa kauko- ja lähiliikennettään romahtaneiden matkustajamääriensä takia. Tilanteen vuoksi VR aloittaa yt-neuvottelut koko henkilöstön lomauttamiseksi.

VR:n mukaan sen matkustajamäärät ovat romahtaneet viime päivinä jopa 60 prosenttia koronaviruksen takia. VR suunnittelee supistavansa junaliikennettä ennakoivasti huhtikuun puolivälistä alkaen.

VR:n mukaan ennakoivan supistamisen tavoitteena on ajaa tärkeimmät kauko- ja lähiliikenteen junayhteydet ja varmistaa palvelu koko maassa. Supistettu liikenne ei koske HSL-liikennettä.

10.39 Torniossa kysellään vanhempien ammatteja Wilma-viesteillä lähiopetuksen tarpeen selvittämiseksi, Kemissä odotetaan valtion linjauksia

Valtioneuvoston linjauksen mukaan koulut suljetaan lähiopetukselta, mutta esiopetus ja perusopetuksen 1–3 luokkien lähiopetus järjestetään niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Esimerkiksi Torniossa on jo ryhdytty seulomaan vanhempien ammatteja Wilma-viesteillä, jotta kaupunki saisi tietoa siitä, kuinka paljon koululaisia on tulossa lähiopetukseen huomenna alkavissa poikkeusoloissa.

– Meillä on aika paljon oppilaita kuljetuksessa ja tarvitsemme tietoa sitäkin varten, ettei autoja ajeta tyhjänä pitkin kaupunkia, kertoo sivistystoimenjohtaja Ilkka Halmkrona.


9.35 Koronaviruspandemia voi supistaa Suomen taloutta jopa viisi prosenttia, arvioi Etla

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla arvioi, että koronaviruspandemian takia Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna 1–5 prosenttia.

Etlan mukaan supistuminen jää vähäiseksi, jos pandemia saadaan Euroopassa hallintaan lähikuukausina ja EU-maat sovittavat yhteen rajuja elvytystoimia.

– Tällä hetkellä positiivisen, ja perusskenaarionkin, toteutuminen näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä. Arvioimme, että haarukan negatiivinen pää (5 prosentin supistuminen) vaikuttaa juuri nyt selvästi todennäköisemmältä, sanoo Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus tiedotteessa.

Arvion mukaan talous supistuisi lähes 10 prosenttia toisella vuosineljänneksellä ja alkaisi sen jälkeen kasvaa. Etlan toimitusjohtajan Aki Kangasharjun mukaan tämä oletus perustuu ensimmäisiin länsimaisiin arvioihin siitä, miten Kiinan talous käyttäytyi koronaviruskurimuksessa.

8.56 Eduskunta päättää kello 17 alkavassa täysistunnossa massiivisten poikkeustoimien hyväksymisestä

Hallitus päättää valmiuslakiin liittyvistä asetuksista tänään tiistaina. Tämän jälkeen asetukset viedään eduskuntaan, jossa niitä käsittelee ensin perustuslakivaliokunta.

Eduskunta päättää tänään tiistaina kello 17 alkavassa täysistunnossa valmiuslain käyttöönotosta ja lain mahdollisista soveltamisasetuksista. Istuntoa voi seurata eduskunnan verkkosivuilla.

Hallituksen maanantaina linjaamat toimenpiteet astuvat voimaan, jos eduskunta hyväksyy lain käyttöönoton koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen takia.

Valmiuslain käyttöönotto- ja soveltamisasetuksen hyväksymisen jälkeen moni asia selkeytyy. Eduskunnan käsissä on nyt ratkaista, tulevatko hallituksen maanantaina linjaamat toimenpiteet voimaan.


8.30: Ukrainassa lisää koronatoimia, maa sulkee julkisen liikenteen ja julkiset tilat

Ukraina ilmoitti myöhään eilen uusista koronatoimenpiteistä. Maa sulkee niin julkisen liikenteen, baarit, ravintolat kuin ostoskeskukset hillitäkseen koronaviruksen leviämistä.

Toimenpiteistä kerrottiin sen jälkeen, kun presidentti Volodymyr Zelenskyi oli luvannut "rajuja ja todennäköisesti epäsuosittuja" toimia.

Ukraina on myös muun muassa sulkenut rajansa ulkomaalaisilta ja kieltänyt yli kymmenen ihmisen julkiset tapaamiset.

Ukrainassa on varmistettu seitsemän koronavirustartuntaa. Tiettävästi maassa yksi ihminen on kuollut virukseen.

7.59: Rovaniemellä otetaan koronanäytteitä vain sote-henkilöstöltä ja yli 70-vuotiailta, heiltäkin vain tiukoilla kriteereillä

Rovaniemi ottaa koronavirusnäytteitä vain sote-henkilöstöltä ja yli 70-vuotiailta, ja heiltäkin vain, jos tiukat kriteerit täyttyvät.

Sote-henkilöstö testataan, mikäli näillä on akuutin hengitystieinfektion oireita ja he ovat olleet kontaktissa koronavirusta kantavalle henkilölle, tai he ovat palanneet ulkomailta seitsemän vuorokauden sisällä.

Yli 70-vuotiaita testaan, jos he ovat merkittävästi immuunipuutteisia ja sairastuvat hengitysinfektion oireisiin, kuten kuumeeseen, yskään ja hengenahdistukseen, ja jotka ovat olleet kontaktissa koronaviruksen kantajaan tai ovat palanneet ulkomailta seitsemän vuorokauden sisällä

7.49: Rovaniemen ohjeet kaupunkilaisille: Sairasta lievät infektio-oireet kotona ja ota yhteyttä päivystykseen vain kiireellisissä asioissa

Rovaniemi neuvoo kaupunkilaisia olemaan turhaan kuormittamatta terveydenhuoltoa.

Lievät infektio-oireet tulee sairastaa kotona, ja päivystykseen tulee ottaa yhteyttä vain kiireellisissä asioissa.

Terveyskeskuksista ei enää kirjoiteta sairaslomia flunssan takia, mikäli potilaan vaiva ei edellytä vastaanottokäyntiä.

7.45: Yhdysvalloissa Ohio lykkää esivaaleja

Yhdysvalloissa Ohion osavaltio on päättänyt lykätä tiistain esivaaleja, kertovat useat mediat. Uutiskanava CNN:n mukaan Ohion kuvernööri Mike DeWine ilmoitti myöhään maanantaina paikallista aikaa, että äänestyspaikat pysyvät tiistaina suljettuina. DeWinen mukaan määräyksen sulkemisesta antaa osavaltion terveysviranomainen.

Aiemmin maanantaina paikallinen tuomari kielsi osavaltiota lykkäämästä vaaleja. Vaaleja haluttiin siirtää kesäkuulle koronaviruspandemian ja siihen liittyvien kokoontumisrajoitusten takia.

Heti tuomarin päätöksen jälkeen republikaanikuvernööri ilmoitti, että hänen näkemyksensä mukaan äänestyspaikoilla jonottaminen rikkoo Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n ohjeistusta. CDC:n mukaan yli 50 ihmisen kokoontumisia tulee välttää ja kohdatessa ihmisten tulisi pysyä riittävän etäällä toisistaan.

DeWinen mukaan vaalityöntekijöiden joukossa on paljon koronavirustartunnan riskiryhmään kuuluvia vanhempia ihmisiä. Kyse on siis myös vaalivirkailijoiden, ei vain äänestäjien, suojelemisesta.

Presidentti Donald Trump puolestaan suositteli maanantaina välttämään yli kymmenen ihmisen ryhmiä. Vaalien siirtämiseen ei hänen mielestään kuitenkaan olisi tarvetta.

CNN:n mukaan on epäselvää, mikä terveysviranomaisen toimivalta on suhteessa tuomarin määräykseen järjestää vaalit.

Uutiskanava ABC:n mukaan on mahdollista, että vaali toteutetaan jonkinlaisena postiäänestyksenä.