Edus­kun­ta päättää kello 17 al­ka­vas­sa täys­is­tun­nos­sa mas­sii­vis­ten poik­keus­toi­mien hy­väk­sy­mi­ses­tä – Li­sä­oh­jeis­tus­ta käy­tän­nön toimiin tulossa tämän jälkeen

Tänään tiistaina eduskunta tekee historiallisen päätöksen siitä, otetaanko valmiuslaki Suomessa käyttöön ensimmäistä kertaa rauhan aikana. Laki sallisi massiiviset poikkeustoimet koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Moni kansalainen odottaa nyt hämmentyneenä lisäohjeita käytännön toimiin.

Helsinki
Hallitus linjasi maanantaina massiiviset toimenpiteet koronavirusepidemian rajoittamiseksi Suomessa. Eduskunta päättää tänään valmiuslain käyttöönottamisesta.
Hallitus linjasi maanantaina massiiviset toimenpiteet koronavirusepidemian rajoittamiseksi Suomessa. Eduskunta päättää tänään valmiuslain käyttöönottamisesta.
Kuva: Mauri Ratilainen

Hallituksen maanantaina antamat massiiviset toimenpidelinjaukset koronatartuntojen leviämiseksi hämmentävät monia kansalaisia.

Kuluva viikko on monella tapaa historiallinen, sillä Suomessa ei ole koskaan rauhan aikana puututtu näin merkittävällä tavalla ihmisten vapaaseen liikkumiseen ja muihin oikeuksiin.

Hallitus päättää valmiuslakiin liittyvistä asetuksista tänään tiistaina. Tämän jälkeen asetukset viedään eduskuntaan, jossa niitä käsittelee ensin perustuslakivaliokunta.

Eduskunta päättää tänään tiistaina kello 17 alkavassa täysistunnossa valmiuslain käyttöönotosta ja lain mahdollisista soveltamisasetuksista. Istuntoa voi seurata eduskunnan verkkosivuilla.

Hallituksen maanantaina linjaamat toimenpiteet astuvat voimaan, jos eduskunta hyväksyy lain käyttöönoton koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen takia.

Valmiuslain käyttöönotto- ja soveltamisasetuksen hyväksymisen jälkeen moni asia selkeytyy. Eduskunnan käsissä on nyt ratkaista, tulevatko hallituksen maanantaina linjaamat toimenpiteet voimaan.

Tämän jälkeen on valtionjohdolta ja viranomaisilta on odotettavissa myös lisäohjeita siihen, millä tavalla poikkeustoimenpiteiden käyttöönotto käytännössä tarkoittaa, miten ne toteutetaan ja millä tavalla määräyksiä sekä suosituksia valvotaan.

Moni kansalainen on tällä hetkellä odottavalla kannalla, ja lisäohjeistusten tarve on ilmeinen. Erityisesti ihmisten vapaaseen liikkumiseen ja tapaamiseen puuttuvat rajoitukset herättävät kysymyksiä.

Miten 70 vuotta täyttäneet saadaan pysymään karanteenin kaltaisissa olosuhteissa. Kuka heidän päivittäisistä tarpeistaan huolehtii, saavatko he poistua lainkaan asunnoistaan.

Miten ihmiset voivat käydä töissä, jos yli kymmenen hengen kokoontumiset ovat kiellettyjä. Vai koskeeko kokoontuminen vain julkisia paikkoja.

Millä tavalla etäopetukseen siirrettävät lapset ja nuoret saadaan pysymään poissa kauppakeskuksista tai keskinäisistä joukkotapaamisista.

Miten julkisten tilojen valvonta järjestetään, jos turha oleskelu niissä on kielletty. Mikä on turhaa oleskelua, ja kuka sen määrittelee.

Marssivatko viranomaiset lentokentille ja satamiin estämään kaiken henkilöliikenteen. Velvoitetaanko matkanjärjestäjät keskeyttämään pakettimatkat ja palauttamaan suomalaiset kotiin.

Mitä tapahtuu, jos ihmiset eivät noudata rajoituksia ja suosituksia.

Muun muassa näihin kysymyksiin on todennäköisesti luvassa vastauksia tänään ja viimeistään lähipäivien aikana.