Suo­mes­sa yli 300 tie­dos­sa olevaa ko­ro­na­tar­tun­taa – useita jou­tu­nut te­ho­hoi­toon

Jyväskylässä lähes 50 sairaalatyöntekijän karanteeni peruttiin, kun tartuntapelko osoittautui perättömäksi.

Helsinki
Sairastuneiden todellista määrää ei enää tiedetä.
Sairastuneiden todellista määrää ei enää tiedetä.
Kuva: Vesa Joensuu

Suomessa on tiedossa yhteensä yli 310 vahvistettua koronavirustartuntaa, kertoivat terveysviranomaiset tiistaina.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi päivällä, että koronavirustartuntoja oli todettu 319 ihmisellä. Pientä epäselvyyttä tarkasta luvusta oli, sillä iltapäivällä Siun sotesta tiedotettiin THL:n lukujen olleen Pohjois-Karjalan osalta virheellisiä.

Eniten uusia varmistettuja tartuntoja – yli 30 – on todettu Helsingin ja Uudenmaan seudulla. Loput uudet tartunnat on kirjattu Etelä-Savossa, Kanta-Hämeessä, Etelä-Pohjanmaalla, Vaasassa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Sairastuneiden todellista määrää ei enää tiedetä. Tartuntaa epäiltäessä näytteitä otetaan ensisijaisesti vakavasti oireilevilta ja terveydenhuollon henkilökunnalta. Useimmat lieväoireiset koronavirustartunnat eivät siis enää tule mukaan lukuihin. Oireettomia ei enää testata.

Testejä tehty 3 000

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoi HS:lle, että Suomessa oli maanantaihin mennessä tehty 3 000 koronatestiä. Pelkästään maanantaina tehtiin lähes 900 testiä.

Maanantaina kerrottiin ensimmäisestä koronaviruksen vuoksi tehohoitoon joutuneesta potilaasta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus). Tiistaina tehohoitoon joutuneista yksittäisistä potilaista kerrottiin myös Mikkelistä ja Kuopiosta. Mikkelin potilas on työikäinen henkilö ja Kuopion eläkeikäinen.

Jyväskylän kaupungin eilen maanantaina tiedottama koronavirustartunta, joka aiheutti laajan sairaalatyöntekijöiden karanteenin, osoittautui uusintanäytteessä negatiiviseksi.

– Näin ollen karanteenit puretaan ja kaupunginsairaalan lähes 50 kotiin määrättyä työntekijää kutsutaan erillisen suunnitelman mukaan takaisin töihin, kertoi tiedotteessa vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

Kaupunginsairaalan hoitohenkilöstön vahvuudesta poistui karanteenien vuoksi tilapäisesti lähes viidennes.