Ret­kei­lyä sekä syr­jäi­sil­lä seu­duil­la että ruuh­kai­sil­la rei­teil­lä kan­nat­taa harkita – pe­las­tus­toi­men re­surs­se­ja ha­lu­taan säästää

Hetta-Pallas on yksi Suomen suosituimpia vaellusreittejä. Sille lähtemistä kannattaa nyt harkita.
Hetta-Pallas on yksi Suomen suosituimpia vaellusreittejä. Sille lähtemistä kannattaa nyt harkita.
Kuva: Jaakko Alatalo

Luontoon meneminen kannattaa koronavirusepidemian aikaan, mutta Metsähallitus kehottaa harkitsemaan vakavasti lähteekö retkeilemään kauas maastoon. 

Metsähallitus on myös suositellut ulkoilun ja retkeilyn välttämistä kaikkein ruuhkaisimmilla kohteilla.

Houkutus lähteä kauas väkijoukoista voi olla nyt suuri. Silti on tärkeää säästää pelastustoimen ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun resursseja retkeilemällä hyvin yhteyksien päässä ja lähiluonnossa.

Vähentämällä vaativien maastopelastustehtävien riskiä, säästetään yhdessä pelastustoimen ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun resursseja.

Esimerkiksi Lapissa retkeilijöiden varaus-, vuokra- ja autiotupia on jopa kymmenien kilometrien päässä lähimmistä teistä. 

Avun saaminen huonojen yhteyksien päässä oleville tuville ja muille kaukaisille retkikohteille kestää hätätilanteessa tunteja ja huonoissa sääoloissa paljon pidempään, jopa päiviä.

Metsähallitus ei ole sulkenut autio- ja varaustupia, mutta niiden käyttöä on syytä kuitenkin harkita. Taudit voivat levitä kymmenien henkilöiden tuvissa, ja avun saaminen kestää.