tähtijuttu: Kemin Seudun Osuus­pan­kin hen­ki­lös­tö kyy­ne­leh­ti poh­joi­sen isosta pank­ki­jät­ti­läi­ses­tä ulos­jää­mis­tä

Lääk­kei­den ja ter­vey­den­huol­lon tar­vik­kei­den myyntiä voidaan ra­joit­taa – asetus voi­mas­sa heti

Tarkoitus on varmistaa tarvikkeiden riittäminen niitä tarvitseville sekä tarvittaessa myös estää niiden vienti maasta.

Helsinki
Terveydenhuollon alan tarvikkeiden ja lääkkeiden myyntiä voidaan rajoittaa.
Terveydenhuollon alan tarvikkeiden ja lääkkeiden myyntiä voidaan rajoittaa.
Kuva: Jussi Leinonen

Valtioneuvosto on päättänyt kiireellisessä menettelyssä, että terveydenhuollon alan tarvikkeiden ja lääkkeiden myyntiä voidaan rajoittaa. Asetus on tullut jo voimaan.

Lisäksi hallitus on päättänyt, että kunnilla on oikeus poiketa terveydenhuollon kiireettömän hoidon määräajoista koronavirustilanteen takia. Myös sosiaalihuollon palvelutarpeen arvioinnista voi kiireettömissä tapauksissa poiketa. Asetus tulee voimaan keskiviikkona.

Suomella on hyvät varastot lääkkeitä

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sekä pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoivat hallituksen tiedotustilaisuudessa, että Suomessa on tällä hetkellä hyvät varastot lääkkeitä ja terveydenhuollon tarvikkeita. Uudella järjestelyllä on tarkoitus varmistaa niiden riittäminen niitä tarvitseville sekä tarvittaessa myös estää niiden vienti maasta.

– Meillä on nämä hyvät velvoitevarastot täällä Suomessa, ja pidämme myöskin tärkeänä sitä, että voimme jatkossa arvioida, onko tarpeen tehdä rajoittamista lääkkeiden ja hoitotarvikkeiden pois viemiseksi maasta, Pekonen sanoi.

Kuntien on kuitenkin arvioitava hoidon tarve perusterveydenhuollossa viimeistään kolmantena arkipäivänä potilaan yhteydenotosta, jos arviota ei voida tehdä ensimmäisen yhteydenoton aikana.

Välttämätön toimeentulo ja huolenpito varmistettava

Erikoissairaanhoidossa sekä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa tarpeen arviointi on aloitettava kolmen viikon kuluessa lähetteen saapumisesta terveydenhuollon toimintayksikköön.

Sosiaalihuollossa kuntien on kuitenkin poikkeusjärjestelyistä huolimatta varmistettava välttämätön toimeentulo ja huolenpito. Palvelutarpeen arvioinnista tulee pitää huolta ennen kaikkea iäkkäiden ihmisten sekä erityistä tukea tarvitsevien asiakkaiden palvelutarpeen riittävästä arvioinnista.