Ko­ro­na­vi­rus­pan­de­mia voi su­pis­taa Suomen ta­lout­ta jopa viisi pro­sent­tia, arvioi Etla

Talouden vähäisempi supistuminen vaatisi pandemian saamista hallintaan ja koordinoituja toimia Euroopassa.

Helsinki

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla arvioi, että koronaviruspandemian takia Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna 1–5 prosenttia.

Etlan mukaan supistuminen jää vähäiseksi, jos pandemia saadaan Euroopassa hallintaan lähikuukausina ja EU-maat sovittavat yhteen rajuja elvytystoimia.

– Tällä hetkellä positiivisen, ja perusskenaarionkin, toteutuminen näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä. Arvioimme, että haarukan negatiivinen pää (5 prosentin supistuminen) vaikuttaa juuri nyt selvästi todennäköisemmältä, sanoo Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus tiedotteessa.

Arvion mukaan talous supistuisi lähes 10 prosenttia toisella vuosineljänneksellä ja alkaisi sen jälkeen kasvaa. Etlan toimitusjohtajan Aki Kangasharjun mukaan tämä oletus perustuu ensimmäisiin länsimaisiin arvioihin siitä, miten Kiinan talous käyttäytyi koronaviruskurimuksessa.

– Näiden länsimaisten arvioiden mukaan Kiinan talous supistui tammi-helmikuussa jopa 13 prosenttia, mutta on maaliskuun aikana jo uudelleen käynnistynyt. Oletamme, että Euroopassa ja Suomessa ei tehdä yhtä rajuja viruksen leviämisen estämistoimia, joten talous ei pysähdy yhtä voimakkaasti, mutta viruksen vaikutus on samalla pidempiaikainen, Kangasharju arvioi tiedotteessa.

Tutkimuslaitoksen mukaan koronaviruspandemia aiheuttaa yhtä aikaa shokin sekä kysyntään että tarjontaan globaalissa taloudessa. Merkittävimmät taloudelliset kustannukset syntyvät pandemian pysäyttämistoimenpiteistä. Kun karanteeneja määrätään ja kouluja ja palveluelinkeinoja suljetaan, työntekijöiden on vaikea päästä tekemään töitä. Samaan aikaan palvelujen kysyntä varsinkin turismissa sekä ravintola- ja viihdepalveluissa vähenee.