VR:n mat­kus­ta­ja­mää­rät ro­mah­ti­vat, ju­na­lii­ken­ne su­pis­tuu – yhtiö aloit­taa yt-neu­vot­te­lut koko hen­ki­lös­tön lo­maut­ta­mi­sek­si

Karsittuja junavuoroja ei korvata busseilla, koska matkustajia ei ole.

Helsinki
VR aloittaa yt-neuvottelut koko henkilöstön lomauttamiseksi.
VR aloittaa yt-neuvottelut koko henkilöstön lomauttamiseksi.
Kuva: Pekka Aho

VR supistaa kauko- ja lähiliikennettään romahtaneiden matkustajamääriensä takia. Tilanteen vuoksi VR aloittaa yt-neuvottelut koko henkilöstön lomauttamiseksi.

VR:n mukaan matkustajamäärät ovat romahtaneet viime päivinä jopa 60 prosenttia koronaviruksen takia. VR suunnittelee karsivansa koko maan junaliikennettä ennakoivasti huhtikuun puolivälistä alkaen. Yhtiö kertoo varautuvansa haittoihin myös tavaraliikenteessä.

VR:n mukaan karsittujen vuorojen jälkeenkin on tarkoitus ajaa tärkeimmät kauko- ja lähiliikenteen junayhteydet sekä varmistaa palvelu koko maassa. Supistus ei koske HSL-liikennettä.

Viestintäjohtaja Tatu Tuominen VR:ltä kertoi, että nyt vasta ryhdytään suunnittelemaan, mitä vuoroja karsitaan. Tuomisen mukaan supistamisen tarve koskee kaukoliikenteen vuoroista noin 13:a prosenttia ja lähiliikenteen vuoroista vajaata 10:tä prosenttia.

– Teemme supistukset siten, että yhteydet säilyvät Suomessa ja ettei tule sellaista täyttä stoppia. Palvelemme kaikilla mahdollisilla alueilla, Tuominen sanoo.

VR:n henkilöstön lomautukset suunnitellaan toteutettaviksi vaiheittain tänä vuonna. Henkilökohtaiset lomautukset kestäisivät korkeintaan 90 vuorokautta.

Venäjän-liikenne säppiin

Tuomisen mukaan karsituista junavuoroista tiedotetaan asiakkaille, kun suunnitelma valmistuu huhtikuun puoleen väliin mennessä. Karsittuja vuoroja ei korvata esimerkiksi linja-autoilla.

– Ei niin, että otetaan pois ja korvataan jollain muulla – kun ei ole niitä matkustajia.

Hänen mukaansa VR:llä on velvoiteliikennettä, jonka roolista neuvotellaan liikenne- ja viestintäministeriön kanssa.

VR ilmoitti tiistaina myös keskeyttävänsä toistaiseksi Suomen ja Venäjän välillä liikennöivien Allegro- ja Tolstoi-junien liikennöinnin. Viimeiset vuorot liikennöidään keskiviikkona niin, että suomalaiset ja venäläiset matkustajat pääsevät palaamaan kotimaihinsa.

Venäjän linjauksen mukaan ulkomaan kansalaiset eivät enää pääse Venäjälle. Rajojen oli määrä sulkeutua tiistaina kello 23 ja pysyä kiinni 1. toukokuuta saakka.

Peruttuihin Allegro- ja Tolstoi-juniin lipun ostaneille korvataan koko lipun hinta.