Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Pohjois-Ruotsi: Mal­mi­ra­ta aukeaa kuu­kau­sien katkon jälkeen

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Tilaajille

Ke­vät­tul­van yl­lä­tyk­sis­tä yri­te­tään oppia – Tornion Nä­rän­pe­rän tul­va­pen­ke­reen lupa on kun­nos­sa, kunhan ra­ken­nus­ra­hat saadaan Ruotsin val­tiol­ta

Tornion- ja Muonionjoen kevättulva jäi Tornionlaaksossa monilla muistoihin, joita kerrotaan tuleville polville vuoden 1968 tulvan tavoin.

Tornionlaakson Vesiparlamentissa ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen myöntää oppia kevättulvasta otettavan.

– Tornionlaakson tulva oli laaja-alainen ja se kehittyi nopeasti. Tulva-alueella oli useita kuntia ja vahinkokohteita oli kummallakin puolella jokea.

Tulvahuippu kehittyi nopeasti, kun lumen sulamisen lisäksi satoi runsaasti. Jokivarressa ei jäänyt riittävästi aikaa reagoida tai tehdä suojauksia. Alueella oli paljon loma-asuntoja, joiden omistajat asuvat muualla.

"Tulvahuiput osuivat viikonloppuun, jolloin henkilöresurssit olivat rajoittuneet ja viranomaisilla oli haasteita tiedon jakamisessa ihmisille. Vastaaviin tilanteisiin täytyy varautua tulevaisuudessa paremmin."

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi