Tulipalo: Oma­ko­ti­ta­lo kärsi pahoja vau­rioi­ta palossa Ra­nual­la - jäl­ki­sam­mu­tus­työt kes­tä­vät pit­käl­le iltaan

Pääkirjoitus: Ko­ti­mais­ta mar­ja-alaa ra­vis­tel­lut ri­kos­tut­kin­ta on valmis ja siirtyy nyt syy­te­har­kin­taan – mai­ne­hait­ta on jo varma, eikä sen kor­jaan­tu­mi­ses­ta ole takeita

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jal­ta: Lai­naan­ran­ta olisi mil­jööl­tään tun­nel­mal­li­nen kau­pun­ki­fes­ti­vaa­lil­le – kau­pun­ki eh­dot­taa tois­tu­vas­ti so­pi­mat­to­mia paik­ko­ja Santa Open Air -ta­pah­tu­mal­le

Kirjoittaja on hakenut kaupungilta lupaa Santa Open Air -festivaalin järjestämiselle Lainaanrannassa. Festivaalin lupahakemukset Aalto-keskuksen piha-alueesta ja Poromiehentiestä kaupunki on jo hylännyt. Arkistokuva on kesän 2015 Rovaniemen wanhoilta markkinoilta. Tapahtumaa on järjestetty Lainaanrannassa ja Vanhalla torilla lukuisia kertoja.
Kirjoittaja on hakenut kaupungilta lupaa Santa Open Air -festivaalin järjestämiselle Lainaanrannassa. Festivaalin lupahakemukset Aalto-keskuksen piha-alueesta ja Poromiehentiestä kaupunki on jo hylännyt. Arkistokuva on kesän 2015 Rovaniemen wanhoilta markkinoilta. Tapahtumaa on järjestetty Lainaanrannassa ja Vanhalla torilla lukuisia kertoja.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemellä saa helpommin anteeksi alueen luvattoman käytön, kuin luvan tapahtuman järjestämiseen. Rovaniemen kaupunki tarjoaa Santa Open Air festivaalin järjestämiseen toistuvasti samoja alueita eli Keskuskenttää, Ounaspaviljonkia ja Mäntyvaaran ravirataa.

Keskuskentälle on mahdotonta rakentaa infraa, kun mietitään, että alueelle pitää saada pyöräkoneet sekä päivän aikana kymmenet artistin rekat ja linja-autot. Alue ei toimi ja liikennettä ei siinä saada toimimaan mitenkään.

Esimerkiksi Mestiksen jääkiekkopelissä jää täytyi tehdä käsin alueelle, koska sinne ei voinut viedä koneita. Festivaalia ei ilman koneita ja työkaluja voi rakentaa, puhumattakaan muusta liikenteestä, jota alueelle tulee.

Ounaspaviljonki on alueeltaan taas syrjässä. Alue ei tue kaupunkifestivaaliajatusta, kun halutaan järjestää aikuisille festivaalit lähellä kaupunkia. Myös hätätilanteessa eli esimerkiksi myrskyn sattuessa on mahdoton saada yleisöä poistumaan järkevästi alueelta.

Mäntyvaaran ravirata on myös infran rakentamisen kannalta mahdoton. Nurmikenttä ja kastelujärjestelmä vaikeuttavat rakentamista ja tekevät siitä liian työlään, jotta festivaali saataisiin tehokkaasti pystyyn. Raviradan välittömässä läheisyydessä on myös hevosia, jotka reagoivat meluun.

Kaikki muutkin festivaalimme ovat asutuksen välittömässä läheisyydessä.

Olemme hakeneet Rovaniemen kaupungilta lupaa alueen käyttöön Lainaanrannasta. Miljöö on samanlainen kuin muillakin festivaaleillamme eli Twin City Festivalilla ja Satama Open Air -festivaalilla. Nurmi ja vesistö ovat lähellä luoden tunnelmaa.

Lehtitietojen mukaan alueelle on alkamassa syyskuussa 2023 maisemointi, eli ajankohdan puolesta festivaali ei häiritse tätä hanketta.

Kaikki muutkin festivaalimme ovat asutuksen välittömässä läheisyydessä. Olemme saaneet asukkaiden kanssa hyvässä yhteistyössä juteltua festivaalien järjestämisestä asutuksen läheisyyteen, koska kyseessä hyvin lyhytaikainen äänen häiriöntuottaminen parin päivän aikana. Enemmänkin asukkaat ovat tuoneet ilmi, että on mukava kuunnella musiikkia kesäpäivän iloksi terassilta.

Tämä viimeinen ehdotus ja alueen käyttölupa ei vielä ainakaan ole tullut Rovaniemen kaupungilta bumerangina takaisin. Toivomme, että saamme järjestettyä Santa Open Air -kaupunkifestivaalin tapahtuman luonteeseen sopivalle paikalle Lainaanrantaan.

Uskomme, että nyt tekemämme ehdotus olisi kaikille hyvä ratkaisu, ja samalla toisi asiakkaita myös paikallisille yrityksille. Tapahtumalla on väistämättä positiivinen vaikutus kaupunkikuvaan ja lieveilmiönä se tuo säpinää kaupungin yrityksille ostovoimana.

Markku KöngäsToimitusjohtaja, Eventworks oy