Pääministeri: Marin pa­hoit­te­lee toi­min­taan­sa

Korona: Isos­ta-Bri­tan­nias­ta Yl­läk­sel­le tul­leil­ta tu­ris­teil­ta löytyi viisi ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa – to­den­nä­köi­ses­ti ky­sees­sä ei ole omik­ron-muun­nos

Pääkirjoitus
Tilaajille

Val­ko-Ve­nä­jän to­teut­ta­ma hyb­ri­di-is­ku on muis­tu­tus siitä, että sama voi toistua itä­ra­jal­la Lapissa

Pääkirjoitus // 12.11.2021

Tapahtumat Puolan ja Valko-Venäjän rajalla ovat nostaneet esiin muistot talvelta 2015–2016, jolloin sama ilmiö nähtiin Suomen Lapin ja Venäjän rajalla. Tuolloin Inarin Raja-Joosepin ja Sallan rajanylityspaikkojen kautta tuli länteen lähes 2 000 turvapaikanhakijaa. Kyse ei ollut spontaanista pakolaisvirrasta, vaan Venäjän organisoimasta hybridioperaatiosta, jonka motiivit ovat yhä tuntemattomat.

Valko-Venäjä-näytelmän takana on diktaattori Aljaksandr Lukashenka, johon EU on kohdistanut pakotteita. Rajakriisissä on kyse koston lisäksi EU:n yhtenäisyyden horjuttamisesta, mikä on ollut myös Valko-Venäjän päätukijan Venäjän tavoite sen hybridi-iskuissa. Maat ovat tiedostaneet EU:n maahanmuuttopolitiikan haavoittuvuuden eli jäsenmaiden erimielisyydet asiassa. Lukashenkan toiveena lienee neuvotteluaseman parantaminen ja pakotteiden lieventäminen.