Pakotteet: Suur­lii­ke­mies Boris Ro­ten­ber­gin maat Pel­ko­sen­nie­mel­lä on ta­ka­va­ri­koi­tu

Ylioppilaat: Onnea kevään uudet yliop­pi­laat! – katso Lapin Kansan ha­ku­ko­nees­ta Lapin kuntien uudet yli­op­pi­laat

Kevättulvat: Tänä vuonna Kit­ti­läs­sä ei tar­vit­se pelätä tul­va­va­hin­ko­ja, mutta joka vuosi näin ei ole ollut – ko­ko­sim­me kuvia Lapin tul­vis­ta

Mainos: Yhtä tuore kuin jär­ves­tä nos­tet­tu rautu. Tilaa Lapin Kansa 1kk 1 €. Klikkaa ti­laus­si­vuil­le.

Sara Sep­pä­nen sii­vit­ti pe­rus­suo­ma­lai­set voit­toon, vaikkei ole vielä puo­lueen jäsen – Katso Ro­va­nie­men ää­ni­ha­ra­vat ja val­tuus­tos­ta pu­don­neet

Keskusta menetti kolme paikkaa, mutta on yhä Rovaniemen suurin puolue.

Perussuomalaisten listalta eniten ääniä keräsivät Kalervo Björkbacka, Sara Seppänen ja Matti Henttunen. He kaikki ovat nykyisessäkin valtuustossa. Myös muut perussuomalaisten istuvat valtuutetut saivat jatkaa.
Perussuomalaisten listalta eniten ääniä keräsivät Kalervo Björkbacka, Sara Seppänen ja Matti Henttunen. He kaikki ovat nykyisessäkin valtuustossa. Myös muut perussuomalaisten istuvat valtuutetut saivat jatkaa.
Kuva: Iiro Kerkelä

Perussuomalaisten valtuutettujen määrä nousee Rovaniemellä viidestä yhdeksään. Ryhmä on jatkossa valtuuston neljän suurimman joukossa ja saman kokoinen kuin sdp:n ryhmä.

Suurin ryhmä on edelleen 13 valtuutetun keskusta ja toiseksi suurin kokoomus.

Perussuomalaisissa äänestäjien suosikkeja olivat entiset kokoomuslaiset Sara Seppänen (774) ja Matti Henttunen (390). Molemmat ovat jo kaupunginvaltuustossa.

Perussuomalaiset saivat yhteensä 4 562 ääntä, mikä on 2 500 ääntä enemmän kuin viimeksi. Kasvuun ylsi lisäksi vain vihreät, jonka äänisaalis kasvoi reilulla kolmellasadalla.

Muut puolueet saivat vähemmän ääniä kuin vuoden 2017 vaaleissa. Suurin menettäjä oli keskusta, jolta hävisi 1 700 ääntä.

Paljon hävisi ääniä myös rovaniemeläiseltä demokratialta. Äänestysprosentti oli historiallisen matala, hieman yli 50. Ääniä annettiin 25 739 eli yli tuhat vähemmän kuin viimeksi.

Sara Seppänen on ainoa nainen perussuomalaisten valtuustoryhmässä.
Sara Seppänen on ainoa nainen perussuomalaisten valtuustoryhmässä.
Kuva: Iiro Kerkelä

Markus Lohen mielestä keskustaa tarvitaan

Vaalimenestyjä Sara Seppänen (ent. Tuisku) aloitti uuden viikon keräämällä mainoskylttejään. Hänestä Rovaniemen vaalitulos on tervetullut tasapainottamaan valtasuhteita.

Perussuomalaisille hän toivoo kahta paikkaa 11-jäseniseen kaupunginhallitukseen. Siellä hän olisi mieluusti itsekin.

Valtuustokaudelta hän toivoo vahvaa yhteistyökykyä. Sellaista hän on kokenut vaalien aikaan uudessa kotipuolueessaan perussuomalaisissa.

– Toivottavasti kaikki ryhmät asettavat kaupunginhallitukseen yhteistyökykyisiä ja asioihin perehtyviä edustajia, Seppänen sanoo.

Puoluevaihdoksesta hän toteaa, että perussuomalaiset vastaavat hänen arvojaan enemmän kuin nyky-kokoomus. Äänikuningatar ei tosin ole vielä puolueensa jäsen.

– Se toivottavasti hoituu mahdollisimman pian kuntoon. Olen sitoutunut puolueeseen, Seppänen sanoo.

Yhteistyön nostaa kärkitarpeeksi myös keskustan listan ykköseksi noussut Markus Lohi. Hänen mukaansa yleinen poliittinen ilmapiiri ei ole nyt suotuisa keskustalle, ja perussuomalaisten kannatuksen kasvu on paljolti siirtymää keskustalta.

Kolmen valtuustopaikan menetystä olennaisempana Lohi näkee sen, että keskusta on edelleen Rovaniemen suurin puolue. Vastuuasema säilyy, ja Lohen mukaan keskustan edustamalle maltillisuudelle ja joustavuudelle on nyt käyttöä Rovaniemen kuntapolitiikassa.

– Johtavalta puolueelta tarvitaan yhteistyö- ja päätöksentekokykyä, ja se sopii keskustalle erinomaisesti, hän sanoo.

Johanna Ojala-Niemelä sai eniten ääniä Rovaniemellä. Aiemmin ykkössijalla on ollut kokoomuksen Heikki Autto.
Johanna Ojala-Niemelä sai eniten ääniä Rovaniemellä. Aiemmin ykkössijalla on ollut kokoomuksen Heikki Autto.
Kuva: Iiro Kerkelä

Äänikuningatar viihtyy puheenjohtajistossa

Koko Rovaniemen äänikuningatar oli sdp:n Johanna Ojala-Niemelä 1 341 äänellään.

Aiemmin useampi ehdokas on saanut yli tuhat ääntä, nyt äänet jakautuivat ehdokkaille varsin tasaisesti.

Ojala-Niemelä on odotetusti tulokseen tyytyväinen.

– Kyllä tämä antaa vahvan mandaatin jatkaa. Olen ollut nyt 24 vuotta kuntapolitiikassa, hän sanoo.

Keskeisimmistä luottamustehtävistä Ojala-Niemelä toteaa, että on tykännyt nykyisestä tehtävästään valtuuston varapuheenjohtajistossa. Rovaniemen valtuustossa on kolme varapuheenjohtajaa.

– Kaupunginhallitus on sillä tavalla hankala, kun minulla on tuo perustuslakivaliokunnan puheenjohtajuus eduskunnassa. Pitää varmistaa, että aika riittää.

Poiminta

Eniten ääniä saaneet ja pudonneet

Johanna Ojala-Niemelä (sd.) 1341

Heikki Autto (kok.) 880

Sara Seppänen (ps.) 774

Markus Lohi (kesk.) 690

Sanna Luoma (kok.) 608

Susanna Junttila (kesk.) 476

Matti Huutola (vas.) 421

Mari Jolanki (kesk.) 409

Matti Henttunen (ps.) 390

Mikkel Näkkäläjärvi (sd.) 344

Eemeli Kajula (sd.) 335

Timo Tolonen (ps.) 277

He putosivat:

Sari Hänninen (vihr.), Juhani Juuruspolvi (kok.), Mika Kansanniva (kok.), Petri Keihäskoski (kok.), Jaakko Portti (vas.), Matti Pöykkö (kesk.), Maarit Simoska (kesk.) ja Anitta Ylitörmänen (kesk.).

Pudonneet ylsivät Hännistä lukuun ottamatta varavaltuutetuiksi.

Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Maarit Simoska putosi valtuustosta. Samoin kävi joillekin muillekin keskustalaisille.
Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Maarit Simoska putosi valtuustosta. Samoin kävi joillekin muillekin keskustalaisille.
Kuva: Iiro Kerkelä
Lopullinen tulos vahvistetaan ke 16.6. tarkastuslaskennan jälkeen.
Kommentti
Kommentti: Helpolta näyttää
Tiia Haapakangas
-
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemen vaalitulos vaikuttaa selkeältä keskeisten luottamuspaikkojen kannalta. Kaupunginhallituksen 11 paikasta voisi jakaa keskustalle kolme. Kokoomus, PS ja sdp saisivat kukin kaksi ja vihreät ja vasemmistoliitto yhden.

Keskusta johtaisi jatkossakin kaupunginhallitusta ja kokoomus valtuustoa. Valtuuston kolme varapuheenjohtajan paikkaa jaettaneen muiden kolmen suurimman kesken kuten nytkin. Ne olisivat siis keskusta, sdp ja perussuomalaiset.