Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pääkirjoitus

Lapin yli­opis­to epä­on­nis­tui vies­tin­näs­sään väi­tös­kir­ja­ko­hun kes­kel­lä – maineen kor­jaa­mi­nen vaatii avoi­muut­ta ja oma-aloit­tei­suut­ta.

Lapin yliopisto ratkaisee Lauri Törhösen väitöskirjan kohtalon joulukuussa.
Lapin yliopisto ratkaisee Lauri Törhösen väitöskirjan kohtalon joulukuussa.
Kuva: Jouni Porsanger
Pääkirjoitus // 10.11.2023

Lapin yliopisto joutui viime viikolla keskelle mediakohua, kun sen taiteiden tiedekunnassa tarkastettiin elokuvaohjaaja Lauri Törhösen väitöskirja. Aluksi keskusteluun nousi väittelijän käytös väitöstilaisuudessa, sitten väitöskirjan sisältö.

Julkisuudessa on arvioitu, ettei Törhösen työ täytä väitöskirjan kriteereitä, olipa se sitten tieteellinen tai taiteellinen. Tämän vuoksi myös Lapin yliopiston toiminta väitösprosessissa on asetettu kyseenalaiseksi.

Arvostelijoiden mielestä laadunvarmistus yliopistossa on pettänyt, kun Törhösen työ on päästetty etenemään väitöstilaisuuteen saakka.

Törhösen työtä on kuitenkin myös puolustettu. Esimerkiksi työn toisena esitarkastajana toiminut dosentti Ilkka Huovio on luonnehtinut väitöskirjaa sisällöltään hyvin vahvaksi ja omaperäiseksi. Huovion mukaan akateeminen yhteisö tarvitsee juuri tämänkaltaisia töitä.

Hyväksytäänkö Törhösen työ väitöskirjaksi vai ei, siitä päättää taiteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvosto todennäköisesti joulukuun kokouksessaan. Päätökseen kohdistuu poikkeuksellisen suuri huomio, mikä ei varmastikaan helpota neuvoston työtä.

Väitöskirjan hylkääminen siinä vaiheessa, kun sekä esitarkastajat että vastaväittäjä ovat hyväksyneet sen, olisi hyvin poikkeuksellista. Toisaalta epäkelvon väitöksen hyväksyminen rapauttaisi Lapin yliopiston akateemista uskottavuutta ja loukkaisi kaikkia niitä, jotka suhtautuvat tutkimustyöhön pieteetillä.

Päätyipä tiedekuntaneuvosto vihreään tai punaiseen korttiin, sen on perusteltava ratkaisunsa avoimesti ja erityisen huolellisesti. Neuvoston on valmistauduttava myös keskusteluun, joka ratkaisusta joka tapauksessa seuraa.

Tähän saakka on ollut nähtävissä, ettei Lapin yliopistolla ole ollut valmiuksia kriisiviestintään tai edes julkiseen keskusteluun. Taiteiden tiedekunnan dekaani Satu Miettinen on kyllä vastannut median kysymyksiin pyydettäessä, mutta yliopisto ei ole missään vaiheessa yrittänyt ottaa tilannetta haltuunsa tulemalla julkisuuteen oma-aloitteisesti.

Päinvastoin on käynyt niin, että Lapin yliopisto on itse kaivanut kuoppaansa entistä syvemmäksi. Tämä tuli esille, kun Suomen Kuvalehti kertoi viestinvaihdosta, jossa taiteiden tiedekunnan dekaani ja yliopiston viestintäjohtaja puhuivat toistensa kanssa pahasti ristiin.

On selvää, että Törhös-kohu on jo kolhinut Lapin yliopiston mainetta. Yliopisto voisi oikoa kolhuja osallistumalla keskusteluun aiempaa avoimemmin. Hyvä alku tähän kuultiin keskiviikkona, kun Satu Miettinen osallistui Ylen Kulttuuricocktail-keskusteluohjelmaan.

P.S.

Mitä yhteistä on lumilapioilla ja Lapin yliopistosta valmistuneilla juristeilla? Heitä yhdistää helsinkiläinen kokoomuspoliitikko Harri Bogomoloff, joka vuonna 2012 arvioi Lapin yliopiston kasvatteja lausumalla, ettei ottaisi heitä kuin lumitöihin. Bogolomoffin lausuma kertoo, että akateemista koulutusta ja tutkimusta on helppo vähätellä populistisesti varsinkin, kun ne sijoittuvat maakuntayliopistoon. Tämänkin vuoksi Lapin yliopistossa kannattaa nyt pohtia vakavasti, voiko yliopisto tehdä jotain akateemisen uskottavuutensa vahvistamiseksi.