kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Tilaajille

Il­mas­ton­muu­tos ja yli­lai­dun­nus uh­kaa­vat tun­tu­ri­luon­toa – po­ro­ta­lou­den tu­le­vai­suus­työ­ryh­mäs­sä et­sit­tiin keinoja kes­tä­väl­le elin­kei­nol­le

Porotalouden tulevaisuustyöryhmän jäsenet kiittelivät toisiaan hyvästä yhteistyöstä raportin julkistamistilaisuudessa tiistaina. Lopputulos on ryhmän jäsenten mukaan kompromissi ja hyvä alku.

Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Tapani Sirviö piti työryhmän tärkeimpänä saavutuksena porolaidunten suunnitteluvelvoitetta.

Hoito- ja käyttösuunnitelmien tavoitteena on varmistaa porolaidunten kestävä käyttö.

– Paliskunta voi valita vaihtoehtoisista toimenpiteistä haluamansa. Vaihtoehtoisia toimenpiteitä ovat eloporomäärän laskeminen vähintään seitsemällä prosentilla suhteessa suurimpaan sallittuun eloporomäärään, jäkälälaidunten tilan parantaminen, laidunkierron kehittäminen, palis- ja tokkakuntien yhdistäminen ja yhteistyön kehittäminen sekä toimet eloporomäärien rajoittamiseksi aikaisella teurastuksella.

Hoito- ja käyttösuunnitelmien ehdotetaan tulevan velvoittaviksi pilottikokeilujen jälkeen. Kokeilussa on mukana kolme paliskuntaa eri puolilta poronhoitoaluetta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.