Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Edus­kun­nas­ta: Kaikkea ei löydä Goog­les­ta – vahvat mie­li­pi­teet näyt­tä­vät nyt riit­tä­vän pää­tök­sen­teos­sa, pe­rus­teis­ta viis

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin. Vuorossa on keskustan Markus Lohi.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin. Vuorossa on keskustan Markus Lohi.
Kuva: Jussi Leinonen

Tutussa Jaakko Juteinin kirjoittamassa kansanlaulussa, Arvon mekin ansaitsemme, lauletaan:

Opin teillä oppineita Suomessa on suuria,

Väinämöisen kanteleita täällä tehdään uusia;

valistus on viritetty, järki hyvä herätetty.

Runo kertoo kansallisesta heräämisestä, ahkeruuden kunnioittamisesta, mutta myös oppineisuuden ja sivistyksen arvostamisesta. Suomen menestystarina onkin rakennettu koulutuksen, tieteen ja koko kansakunnan sivistyksen varaan.

Aikaisemmin päätöksentekijöiltä edellytettiin sivistystä ja tietoon perustuvaa asioiden analysointia, olivatpa he taustaltaan tohtoreita tai itseoppineita naisia ja miehiä. Nyt ajat ovat muuttuneet. Usein näyttää riittävän, kun on vain vahvat mielipiteet, olipa niille perusteita tai ei. Tutkitun tiedon arvo on laskenut.

Usein näyttää riittävän, kun on vain vahvat mielipiteet, olipa niille perusteita tai ei. Tutkitun tiedon arvo on laskenut.

Joku saattaa erehtyä kuvittelemaan, ettei itseä tarvitse lukemalla ja uutisia seuraamalla enää sivistää, kun kaikki löytyy Googlesta. Tämä on vaarallinen kuvitelma. Maailman monimutkaisia ongelmia ei voi ymmärtää tai ratkoa pelkästään googlaamalla. Kirjojen ja sanomalehtien lukeminen sekä uutisten seuraaminen kannattaa ehdottomasti.

Osa sivistystä on myös medialukutaito. Kaikki mitä radiosta, lehdistä tai televisiosta tulee ei ole välttämättä koko totuus, puhumattakaan internetin tietolähteistä. Erityinen huoleni koskeekin toimitetun journalistisen tiedonvälityksen supistumista. Tilalle on tullut netin tietolähteet, joiden oikeellisuutta tai eettisyyttä ei kontrolloi kukaan. Valeuutisetkin leviävät helpolla.

Erityinen huoleni koskeekin toimitetun journalistisen tiedonvälityksen supistumista. Tilalle on tullut netin tietolähteet, joiden oikeellisuutta tai eettisyyttä ei kontrolloi kukaan.

Koronapandemian aikana säädimme lain, joka mahdollisti lapsen eristämisen sairaalan sijaan kotia. Tällöin lasta ei tarvinnut erottaa perheestään eristämisen ajaksi. Sosiaalisen median väärinymmärryksen seurauksena sain satoja vihaisia yhteydenottoja, joissa minua syytettiin sellaisen lain säätämisestä, jolla lapset voidaan erottaa vanhemmista pelkän koronatartuntaepäilyn johdosta.

Sivistyksessä ei ole kysymys pelkästään tutkinnoista tai oppiarvoista. Minulla on monia ystäviä, joilla ei ole korkeaa koulutustasoa, mutta he ovat kirjoja lukemalla ja maailman menoa aktiivisesti seuraamalla hankkineet itselleen tiedon ja kyvyn analysoida monimutkaisia ilmiöitä. Heidän kanssaan keskustellessa olen saanut sivistää itseäni.

Ensi vuonna 2024 vietetään kansallisen sivistyksen teemavuotta. Yksi teemavuoden aiheista on elinikäinen oppiminen ja sivistys.

Teemavuoden kunniaksi hallitus voisi luopua suunnitelmastaan lakkauttaa aikuiskoulutustuki. Sen turvin moni on sivistänyt itseään ja edennyt urallaan eteenpäin. Vähäinen ei ole myöskään työssä jaksamisen ja motivaation lisääntyminen opiskelun kautta.