Kysely: Enem­mis­tö suo­ma­lai­sis­ta ei halua Suomen tai­pu­van Turkin eh­toi­hin Na­to–­jä­se­nyy­del­le, kertoo HS

Naton huippukokous: Suomen, Ruotsin ja Turkin joh­ta­jat ta­paa­vat tiis­tai­na

Kolumni: Mitä ja kenen pitää pyytää an­teek­si

VR hank­ki­mas­sa uusia yö­ju­na­vau­nu­ja – vuoroja poh­joi­seen on lisätty viime vuosina

Lappiin suuntautuva junaliikenne kiinnostaa matkailijoita entistä enemmän.

Helsinki
VR:n yöjunaliikenne kulkee Helsingistä ja Turusta Rovaniemelle, Kemiin ja Kolariin vuoden ympäri. Uudet vaunut tulevat käyttöön nykyisille reiteille. Arkistokuva.
VR:n yöjunaliikenne kulkee Helsingistä ja Turusta Rovaniemelle, Kemiin ja Kolariin vuoden ympäri. Uudet vaunut tulevat käyttöön nykyisille reiteille. Arkistokuva.
Kuva: Pekka Aho

VR kertoo käynnistäneensä uuden yöjunakaluston hankinnan. Hankintaan sisältyy yhdeksän makuuvaunua ja kahdeksan autovaunua. Hankinnan arvo on noin 35–40 miljoonaa euroa.

– Kotimaan matkailu on kasvussa ja erityisesti Lappi monipuolisine kohteineen kiinnostaa. Olemme lisänneet pohjoiseen viime vuosina runsaasti vuoroja, ja uusi kalusto mahdollistaa vuorotarjonnan kehittämisen edelleen, kertoo VR:n matkustajaliikennejohtaja Topi Simola tiedotteessa.

Yöjunissa on käytössä tällä hetkellä sekä uudempaa kaksikerroksista että vanhempaa niin sanottua sinistä yöjunakalustoa. Hankinnan optioissa on yhtiön mukaan otettu huomioon sinisten vaunujen mahdollinen korvaaminen.

VR:llä on käytössään 80 makuuvaunua ja 33 autovaunua. Vanhemmat siniset vaunut ovat pääosin käytössä sesonkien ja juhlapyhien liikenteessä.

Yhtiö operoi pohjoisen yöjunia Helsingistä ja Turusta Rovaniemelle, Kemiin ja Kolariin vuoden ympäri. Uudet vaunut tulevat käyttöön nykyisille reiteille.

– Haluamme kehittää yöjunamatkustamista ja kasvattaa ilmastoystävällisen ja pitkiin matkoihin erinomaisesti sopivan junamatkustamisen suosiota, Simola sanoo.

Tavoitteena lisätä junamatkustamisen suosiota

Simolan mukaan VR:n tähtäimessä on lisätä ilmastoystävällisen ja pitkiin matkoihin sopivan junamatkustamisen suosiota. Tavoitteena on nostaa junien osuus jopa kymmeneen prosenttiin kaikesta liikenteestä vuonna 2030.

Yöjunaliikenne on kokonaan liikenne- ja viestintäministeriön VR:ltä ostamaa ostoliikennettä, jonka jatkosta parhaillaan neuvotellaan ministeriön kanssa. Uuden kaluston hankinta kuuluu osana neuvoteltavaan pidempään ostoliikennesopimukseen ja varmistuu lopullisesti neuvottelujen jälkeen.