Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Pääkirjoitus

Tor­nio­lai­nen kan­san­edus­ta­ja Kaisa Juuso (ps.) perii Krista Kiurun (sd.) raskaan sote-sal­kun – Me­ri-La­pis­sa odo­tuk­set ovat eri­tyi­sen kor­keal­la

Kaisa Juusosta (ps.) tulee Petteri Orpon (kok.) hallituksen sosiaali- ja terveysministeri.
Kaisa Juusosta (ps.) tulee Petteri Orpon (kok.) hallituksen sosiaali- ja terveysministeri.
Kuva: Matti Matikainen
Pääkirjoitus // 20.6.2023

Sanna Marinin (sd.) hallituksessa ei ollut yhtään lappilaista ministeriä, mutta Petteri Orpon (kok.) hallituksesta sellainen löytyy. Torniolaisesta Kaisa Juusosta (ps.) tulee sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ykkösministeri, kun hän ottaa hoitaakseen sosiaali- ja terveysministerin tehtävät.

Marinin hallituksessa STM:n ykkösministeri oli perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), joka jätti varjoonsa vasemmistoliittolaisen sosiaali- ja terveysministerin. Jatkossa STM:n toinen ministeri on sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.), joka vastaa vain sosiaaliturvasta.

Juuso vastaa kaikesta siitä, mikä on kuulunut Kiurulle eli kyse on raskaasta salkusta. Lappilaisen vastuulla ovat muun muassa hyvinvointialueet, joissa riittää korjattavaa. Ne ovat kroonisessa raha- ja hoitajapulassa tilanteessa, missä hallituksen tavoitteena on jatkuvasti kasvavien sote-kustannusten hillitseminen 1,4 miljardilla eurolla vaalikauden aikana.

Juuso on profiloitunut Lapissa paitsi tuulivoiman ja kaivosten vastustajaksi myös Länsi-Pohjan keskussairaalan puolustajaksi. Hänen odotetaan estävän hallituksen mahdolliset aikeet heikentää Länskän palveluja.

Hallitusneuvottelujen sote-ryhmäläinen on vakuuttanut, ettei hallitus lopeta Kemin sairaalaa, vaikka sen ohjelmaan on kirjattu erilliskorvauksesta luopuminen – korvauksella tarkoitetaan Marinin hallituksen myöntämää, yhdeksän miljoonan euron lisärahoitusta. Tuleva sote-ministeri on vähätellyt erilliskorvauksen merkitystä ja todennut, että "tärkeintä on panostaa hyvinvointialueiden väliseen yhteistyöhön, jotta molemmat sairaalat (Savonlinna ja Kemi) säilyvät elinvoimaisina" (Yle 18.6.).

Tämä ei välttämättä riitä merilappilaisille ainakaan, jos se tarkoittaa jostakin Länskän nykypalvelusta luopumista.

Lapissa suurimmat ministeriodotukset kohdistuivat etukäteen Heikki Auttoon (kok.), joka joutui pettymään. Suurin syy tähän lienee se, että Autton eniten "himoitsema" liikenneministerin pesti meni perussuomalaisille.

Orpo painotti puolueensa ministerivalinnoissa "alueellista edustavuutta". Pohjoisen osalta tätä toteuttaa nyt tiede- ja kulttuuriministeriksi valittu oululainen Mari-Leena Talvitie.

Autton sivuuttaminen voi merkitä sitä, että hänestä tulee eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kun nykyinen vetäjä Kai Mykkänen siirtyy ministeriksi. Se olisi Lapille hyvä uutinen, sillä kyseinen "ryhmyri" on puolueen sisällä merkittävä vallankäyttäjä.

Merkille pantavaa on, että perussuomalaisten ministerijoukossa on peräti viisi naista ja vain kaksi miestä – ehkä puheet äijäpuolueesta on aika lopettaa. Uusi hallitus jatkaa muutenkin Marinin hallituksen viitoittamalla tiellä, sillä Orpon joukkueen johtajanelikosta kolme on naisia, kuten myös selvä enemmistö ministereistä.

P.S.

Hallitusohjelman pienin yksityiskohta lienee pallo, jota päättäjät ovat lisäämässä äitiyspakkaukseen osana Suomi liikkeelle-ohjelmaa. Sen tavoitteena on edistää perheiden liikuntatottumuksia. Myös perheneuvoloihin on tulossa lisää liikuntaneuvontaa. On helppo ennustaa, että palloon tarttuu jatkossa vauvan lisäksi oppositio. Se on jo ehtinyt kommentoida asiaa tyyliin "köyhiltä viedään kaikki, tilalle pallo". Äitiyspakkauksen pallo saattaa vielä kohota vihervasemmiston joukoissa jonkinlaiseksi oikeistohallituksen symboliksi.