Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Ro­va­nie­men ikä­vöi­ty yöelämä on taas elossa

Mari Molkoselkä on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Mari Molkoselkä on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.

Rovaniemen yöelämä sykkii nyt vilkkaasti.

Saarenkylän nuorisoseuralla tanssittiin viime viikonloppuna K-40 discossa. Pienempi tanssisali oli ollut nurkkia myöten täynnä, tiskillä riitti jonoa. Samaisena viikonloppuna Arctic Priden pääbileissä nähtiin drag-show, joka villitsi sadat pridejuhlijat. Pridea varten avattu Doris oli loppuunmyyty.

Zoomitissa vietettiin taannoin dildo-bingoiltaa, joka sai aikaan baarin ulkopuolelle asti yltäneen jonon. Tulevana viikonloppuna kuppilassa pääsee tanssimaan Jaakko Laitisen, Jouni J:n ja Haaga Folk Machinen tahtiin.

Wanhassa Mestarissa järjestetään keikkoja joka kuukausi, Mustassa Kissassa vietetään sanataideiltoja, Half Moonissa ja Korundissa kulkee Suomen tunnetuimpia artisteja. Puhumattakaan opiskelijoista, jotka juhlivat ympäri kaupunkia.

Yöelämää Rovaniemellä riittää, kunhan vain jaksaa etsiä ja lähteä rohkeasti kokeilemaan.

Uusi Rovaniemi käynnisti vuoden vaihteessa Kuppilassa -juttusarjan, jossa rovaniemeläisten baarien ja yökerhojen työntekijät avaavat omin sanoin arkeaan tiskin takana.

Juttusarjassa piirtyy kuva ammattilaisista, jotka rakastavat työtään. Baarimikot kaatavat juomia, puhdistavat pöytiä, jututtavat asiakkaita ja luovat kokemuksia. He pitävät huolen asiakkaistaan – ja toisistaan. Jokainen päivä on erilainen ja täynnä kohtaamisia.

Liian moni ravintola- ja tapahtuma-alalla työskentelevä joutui maksamaan henkilökohtaisessa elämässään kovan hinnan yhteiskunnan terveysturvallisuudesta.

Moni haastateltava on nostanut myös esiin kipeän kokemuksen siitä, ettei ravintola-alaa kohdeltu reilusti korona-aikana. Taloudelliset menetykset veivät ihmisiä pois alalta. Ravintoloiden ovia pistettiin säppiin. Velkaa maksetaan edelleen.

Pandemia-aikana sai lukea surullisia uutisia siitä, kuinka baarien työntekijät kohtasivat häirintää, koska kuppiloissa ei olisi joidenkin mielestä saanut kulkea ollenkaan – edes töissä. Eritoten verkkokeskusteluissa arvosteltiin vihaisesti baareissa ja yökerhoissa kulkevia asiakkaita, joiden olisi pitänyt vain jäädä koteihinsa.

Koronan leviämisen aiheuttama pelko on ymmärrettävää, mutta omaa pahaa oloa olisi voinut purkaa rakentavammin. Jälkiviisastelu ei johda mihinkään, mutta liian moni ravintola- ja tapahtuma-alalla työskentelevä joutui maksamaan henkilökohtaisessa elämässään kovan hinnan yhteiskunnan terveysturvallisuudesta.

Se, miten ahkerasti ihmiset liikkuvat nyt yöelämässä, osoittaa miten paljon sitä kaivattiin.

Illanvietto on ennen kaikkea hauskanpitoa. Arjesta irrottaudutaan ystävien ympärillä, discovalojen loisteessa tai kuppilan hämärässä valossa. Tiivis tunnelma vie mukanaan aina siihen hetkeen, kunnes valomerkki välähtää.

Lue lisää: Kuppilassa -juttusarjan henkilökuvat

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.