Kolumni: Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Lää­nin­hal­li­tuk­sen kort­te­li tyh­je­nee, kun avi muuttaa – samalla katoaa pala Ro­va­nie­men, Lapin ja Suomen his­to­riaa

Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Rovaniemen Valtakatu on nimensä mukaisesti ollut valtiovallan koti kaupungissamme. Valtakatu 1:ssä on toiminut poliisiasema ja 2:ssa Lapin lääninhallitus.

Ajat kuitenkin muuttuvat ja niin myös virkavalta ja hallinto. Sisäilmaongelmista kärsivä poliisi on jo muuttanut pääosin viereiseen, valtion virastotalona tunnettuun kiinteistöön (LK 18.1.). Uutta poliisiasemaa on kaavailtu Isoaavantien varteen. Päätös rakentamisesta vielä puuttuu, mutta tulevaisuus voi tuoda koko korttelin käytön uuteen tarkasteluun.

Kadun toisella puolen tilanne on jo pidemmällä. Läänien lakkauttamisen jälkeen hallintoa Valtakatu 2:ssa jatkanut Lapin aluehallintovirasto muuttaa syksyllä Pilke-taloon. Siellä samoja nykyaikaisia toimistotiloja käyttää avin ja metsähallituksen lisäksi joukko muitakin valtion toimijoita Rovaniemellä.

Kävi siis niin, että historialliset lääninhallituksen toimi- ja edustustilat jäävät vaille käyttöä – eli tyhjilleen.

Lääninhallituksen pihapiirin vanhin rakennus valmistui 1939 Kemijoen uittoyhdistyksen toimitilaksi, maaherran asunto ja lääninhallituksen toimitilat sekä työntekijöiden asuinrakennukset 1946–49. Rakennukset on suojeltu keskustan osayleiskaavassa 2012. Asuintalot ovat yksityisomistuksessa, muut korttelin rakennukset  sekä tontti valtio-omisteisen Senaatti-kiinteistöjen. Niiden tulevaisuus on nyt avoin. Kortteliin on suunniteltu lisärakentamisen mahdollistavaa kaavamuutostakin, mutta se ei ole edennyt.

Tiedossa on, että entisiä lääninhallituksen tiloja on jäänyt tyhjilleen muuallakin maassa.

Rovaniemellä on jo totuttu kääntämään katse kohti matkailua, kun historiallinen rakennus kaipaa pelastajaa. Saman kadun varrella näin on jo toimittu entisen kauppalantalon ja osuuskaupan talon kohdella, suunnitelmia on Kauppayhtiönkin korttelissa.

Tuorein tapaus on Postikadulta, jossa keskeinen jälleenrakennuskauden rakennus remontoitiin postitalosta hotelliksi.

Katukuvassa lääninhallituksen Valtakadun puoleinen rakennus edustaa samaa aikakauden korutonta rakennustyyliä kuin poliisiasemakin. Kenties vaatimaton julkisivu kätkee kuitenkin sisäänsä aikakauden arvorakentamista edustavat sisätilat, joissa poikkeuksellista on ollut jopa kalustuksen säilyminen osin alkuperäisenä. Maaherran virka-asunnossa on saattanut aistia historiaa Lapin sodasta ympäri maailmaa saapuneiden arvovieraiden tuomien lahjojen kirjoon. Lapin Kansan (18.1.) mukaan niistä suuri osa on onneksi päätynyt maakuntamuseon kokoelmaan, mutta väärältä ainutlaatuisen historiallisen kokonaisuuden hajottaminen toki tuntuu. Samalla katoaa merkittävä kokonaisuus Rovaniemen, Lapin ja Suomenkin historiaa.

Kenties vaatimaton julkisivu kätkee sisäänsä aikakauden arvorakentamista edustavat sisätilat, joissa poikkeuksellista on ollut jopa kalustuksen säilyminen osin alkuperäisenä.

Osa lääninhallituksen kalusteista laitetaan myyntiin Huutokaupat.com-sivustolle. Sieltä voikin pian hankkia vaikka kotiinsa huonekalun verran paikallishistoriaa. Siellä onkin jo kaupan Metsähallituksen käytöstä karsittuja tupia ja kämppiä pois purettavaksi.

Ps. Sisätilojen suojelu on harvinaista, mutta sitä tapahtuu. Helsingin Sanomat uutisoi vasta tiistaina 23.1 Meilahdessa vuonna 1945 valmistuneessa kerrostalossa toimivan ravintolan valaisimista, joiden myyntiaikeet ely torppasi sisätilan ja sisustuksen vaarantamiskiellolla. Ravintoloitsija halusi myydä Paavo Tynellin tilaan suunnittelemat, keräilijöiden suosioon nousseet valaisimet ravintolan taloutta kohentaakseen. Museovirasto ehti väliin ja esittää ravintolan sisätilan ja sisustuksen suojelua. Asiasta päättää Helsingin kaupunginhallitus.