Suhtautuminen rasismiin jakaa suomalaiset voimakkaasti kahtia, selviää Ylen Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä (Yle 25.7.). Kyselyyn vastanneista 48 prosenttia arvioi, ettei Suomessa suhtauduta rasismiin riittävän vakavasti. 43 prosenttia oli päinvastaista mieltä.
Alueellisesti näkemykset painottuvat niin, että suurissa kaupungeissa on enemmän niitä, jotka näkevät rasismiin suhtautumisessa korjattavaa. Naiset kantavat selvästi miehiä enemmän huolta rasismin torjunnasta. Vastaavasti nuoret ikäluokat suhtautuvat rasismiin vakavammin kuin vanhemmat.
Puoluekannatuksen mukaan jaoteltuna kyselyn vastauksista erottuvat selvät jakolinjat. Ylivoimaisesti tyytyväisimpiä rasismin torjunnan nykytilaan ovat perussuomalaisten kannattajat. Heistä vain kaksi prosenttia katsoo, ettei Suomessa suhtauduta rasismiin tarpeeksi vakavasti. Myös kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kannattajista selvä enemmistö on tyytyväisiä nykytilanteeseen.
Hallituspuolueista rkp sen sijaan erottuu hallituskumppaneistaan: sen kannattajista puolet toivoo nykyistä tiukempaa suhtautumista rasismiin. Voimakkaimmin vakavampaa suhtautumista rasismiin vaativat vasemmistoliiton, vihreiden ja sdp:n kannattajat.
Ylen kyselyn tulos ei yllätä, jos on seurannut viime viikkojen rasismikohua tai kotimaan poliittista keskustelua ylipäätään. Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) ja muiden perussuomalaisten poliitikkojen rasistiset kirjoitukset ja yhteydet ovat nostattaneet politiikan kentällä ennennäkemättömät kuohut. Perussuomalaisten kannattajien mielestä menossa on poliittinen ajojahti, kun taas vastustajien mukaan vaakalaudalla on paitsi Petteri Orpon (kok.) hallituksen uskottavuus myös koko Suomen maine.
Poikkeuksellisen kohusta tekee se, että kyse ei ole vain yksittäisistä poliitikoista ja heidän edesottamuksistaan vaan koko perussuomalaisesta puolueesta. Jyrkän maahanmuuttokriittinen populistipuolue on kasvanut viime vuosina yhdeksi suurista. Kasvaessaan puolue on tuonut politiikan kentälle aivan uudenlaisia aiheita ja näkökulmia, ravistellut luutuneita rakenteita ja antanut äänen sellaisille kansanryhmille, jotka eivät ole löytäneet perinteisistä puolueista vastakaikua. Tämä kaikki on varsin tervetullutta.
Sen sijaan pitkälti perussuomalaisten mukana politiikkaan ja julkiseen keskusteluun noussut epäkunnioittava ja pahimmillaan rasistinen puhe ei ole kerta kaikkiaan hyväksyttävää. Rasismia ei pidä sietää missään muodossa, kaikkein vähiten valtaa pitäviltä.
Rasismi ei ole Suomessa uusi ilmiö – se tiedetään lukuisista tutkimuksista. Uutta on se, että rasismin varjo väijyy nyt maan ylimmän johdon yllä. Kohun hyvä puoli on avoimuuden lisääntyminen: rasismista ja vihapuheesta puhutaan nyt Suomessa enemmän ja suoremmin kuin ehkä koskaan aiemmin.
Esimerkillä johtamista sopii odottaa kaikilta päättäjiltä. Moni vasemmiston kannattaja pettyi pahasti, kun kävi ilmi, että kolme lomailevaa poliitikkoa osallistuu Amazing Race Suomi -ohjelmaan. Kansainvälisessä viihdeformaatissa joukkueet ottavat mittaa toisistaan eri puolilla maailmaa. Paikasta toiseen liikutaan lentämällä. On vaikea käsittää, mitä ilmastokysymyksissä ääntä pitänyt europarlamentaarikko Silvia Modig (vas.) sekä kansanedustajat Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja Ilmari Nurminen (sd.) ovat ajatelleet lupautuessaan mukaan tähän typeryyteen.