Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Tilaajille

Pe­rä­me­rel­tä löytyi hurja ener­gia-po­ten­tiaa­li – Satojen me­ri­tuu­li­voi­ma­loi­den puistot vas­tai­si­vat te­hoil­taan jopa kolmea Py­hä­joen ydin­voi­ma­laa

Perämerestä Pohjolan Persianlahti. Tätä hokemaa on käyttänyt ainakin elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.)  Öljynporauslauttojen ja -tornien sijaan Lintilän mielessä sojottavat tuulivoimalat. Tuulivoimalla tehtäisiin vetyä, jota tarvitaan lähitulevaisuudessa niin sanotussa vetytaloudessa polttoaineena ja muun muassa teräksen valmistamiseen.

Jotta vetytalous kukoistaisi, tuulivoimaa tarvitaan rutkasti lisää. Paha vain, että tuulivoiman lisääntyessä myös niiden vastustus lisääntyy samassa määrin.

Ratkaisu voi piillä merituulivoimassa.

Yhdeksän rannikkomaakuntaa kartoitti keväällä valmistuneessa merialueselvityksessä myös merituulivoimalle otollisia alueita. Vähintään 10 kilometrin päässä rannikosta, 10–50 metrin syvyisiltä alueilta löytyi kosolti potentiaalisia paikkoja merituulipuistoille, kertoo aluesuunnittelija Olli Rönkä Lapin Liitosta.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi