Marjanpoimijat: Yk­si­kään thai­maa­lai­nen ei jät­tä­nyt vii­su­mi­ano­mus­ta mar­jan­poi­min­taa varten

Pääkirjoitus: Hidas lu­pa­pro­ses­si voi olla ul­ko­mais­ten jät­ti-in­ves­toin­tien suurin este

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Orpon rosteri voi maa­han­muut­to­sol­mun vuoksi mennä vielä vaih­toon

-
Kuva: Jussi Leinonen

Lapin hyvinvointialue on väistämättä saman sopeuttamisurakan edessä kuin Säätytalolla ohjelmaansa rustaava Petteri Orpon mahdollinen hallitus. Alijäämä on ollut nähtävissä jo starttiviivalla.

Sopeutusta ei hyvinvointialueen johtaja Jari Jokelan mukaan ole vielä ehditty miettiä. Käynnistysvaiheen haasteet ovat vieneet ajan, Jokela sanoo Ylen haastattelussa.

Rahapula jää Jokelan murheissa kakkoseksi. Häneen mukaansa henkilöstöpula tulee olemaan rahanpuutetta isompi ajuri toimintojen muutoksessa.

Mistäpä tekijäpulaan apuja muualta kuin ulkomailta.

Sama virren nuotti kuuluu useammasta suusta. Elinkeinoelämän keskusliiton barometrikyselyssä yritykset vaikeroivat työvoimapulan kourissa. Pula tekijöistä on järjestön mielestä jo este investoinneille.

Lapin matkailuelinkeino on jo pitkään tuskaillut tekijäpulan kanssa. Heitä on haalittu ulkomailta sen minkä vaikeat työvoiman lupakäytännöt ovat myöten antaneet.

Työttömiä maassamme yhä on. Se ei ole auttanut: väärässä paikassa, väärä koulutus tai liian vähäiset kannustimet ottaa työtä vastaan.

Suomen näivettymisen tien estää vain pitkään jatkuva maahanmuuton kasvu. Viime vuoden maahanmuuttoluvut olivat jo rohkaisevia.

Tilastot ovat ilahduttavia myös maahanmuuttajien työllisyysasteen suhteen. Maahanmuuttajien työllisyysaste on kohentunut Suomessa nopeasti. Se on jo lähes yhtä korkea kuin kantasuomalaisten.

"Kokoomuksella ei ole yhtään järkiperustetta antaa perussuomalaisille siimaa maahanmuuton suhteen. Se olisi omaan jalkaan ampumista."

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei ole hallitusneuvotteluihin lähtiessään luopunut piiruakaan puolueen maahanmuuttolinjauksista. Hän haluaa kiristää niin humanitaarista kuin työperäistä maahanmuuttoa. Se oli myös puolueen ydinlupaus äänestäjilleen vaalien alla.

Perussuomalaisilla ei ainakaan julkisten puheiden perusteella ole neuvotteluissakaan haluja pakittaa nuivasta suhtautumisestaan maahanmuuttoon.

Perussuomalaisten asenne maahantulijoita kohtaan ei ole ollut omiaan lisäämään Suomen houkuttelevuutta kansainvälisillä työmarkkinoilla, joilla työvoimasta kilpaillaan. Suomi ei muutenkaan ole työn perässä muuttavien kohdemaa numero yksi. Muuttointoa laimentaa se, jos ei koe olevansa tervetullut.

Kokoomuksella ei ole yhtään järkiperustetta antaa perussuomalaisille siimaa maahanmuuton suhteen. Se olisi omaan jalkaan ampumista.

Suomen kannalta haitallista kokoomuksen hallituskoalitiopäätöstä ei voi perustella sillä, että välit toiseen ehdokkaaseen, demaripomo Sanna Mariniin ovat koleat. Demareissa valta vaihtuu syksyllä.

Ennustus: Orpon ensimmäinen hallituskierros jää suutariksi. Säätytalolle mennään kesäkuussa toisen porukan kanssa. Urheilutermein rosteri menee vaihtoon.

Sen toisen kanssa pitää vääntää valtion finansseista. Se on lopulta helpompaa ja Suomelle siunauksellisempaa.

Kirjoittaja on vastaava päätoimittaja.