pääkirjoitus: Voiko mat­kai­lus­sa olla ta­voit­tee­na pelkkä kasvu?

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Onko kes­kus­ta enää Lapin suurin? Oletko Väy­ry­sen ope­tus­lap­si, Katri Kul­mu­ni? Kuun­te­le pod­cas­tis­ta, mitä tutkija ja kan­sa­ne­dus­ta­ja vas­taa­vat

Vaalipuhetta-podcastin toisessa jaksossa puhutaan Lapin (ex-)valtapuolueesta, keskustasta.

Vaalipuhetta-podcast, eduskuntavaalit 2023

Reilut 30 vuotta sitten joka toinen lappilainen äänesti keskustaa, viime vaaleissa vähemmän kuin joka kolmas. Onko keskusta enää huhtikuun vaalien jälkeen Lapin suurin puolue? Tätä pohditaan Vaalipuhetta-podcastin toisessa jaksossa.

Samalla pureudutaan puolueen tiukkaan sisäiseen kisaan edustajapaikoista: menettääkö puolue yhden paikan vai säilyttääkö se kolme kansanedustajaa?

Toisen jakson vieraina ovat keskustan entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni ja politiikan tutkija Mika Luoma-aho Lapin yliopistosta.

Kuuntele toinen jakso tästä

Vaalipuhetta, jakso 2: Mihin menee keskusta?

Katri Kulmuni kertoo jaksossa muun muassa arvionsa siitä, olisivatko puolueen kannatusluvut nyt toiset, jos hän olisi yhä puolueen puheenjohtaja.

Vaalipuhetta-podacstin toisessa jaksossa tutkija Mika-Luoma-aho (vas) pohtii, mikä Paavo Väyrysessä kiehtoo ihmisiä vuosikymmenestä toiseen. Kansanedustaja Katri Kulmuni avaa omaa suhdettaan keskustan vanhaan isäntään.
Vaalipuhetta-podacstin toisessa jaksossa tutkija Mika-Luoma-aho (vas) pohtii, mikä Paavo Väyrysessä kiehtoo ihmisiä vuosikymmenestä toiseen. Kansanedustaja Katri Kulmuni avaa omaa suhdettaan keskustan vanhaan isäntään.

Lapin puhutuin, kiistellyin ja kuuluisin ehdokas löytyy keskustan riveistä. Hän on puolueen entinen kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen, 76.

Väyrysen ehdokkuutta ovat varjostaneet miehen Venäjää ja Putinia myötäilevät lausunnot. Koko muu puolue tuntuu olevan Ukrainan sodasta eri mieltä kuin Väyrynen, mutta silti hän kerää ääniä samalle listalle muun muassa Kulmunin kanssa.

Toimittaja Ville Hyötylä tiukkaakin Kulmunilta tämän suhteesta Paavo Väyryseen, onko Kulmuni tämän opetuslapsi vai ei?

Tutkija Mika Luoma-aho on seurannut Väyrysen pitkää uraa pikkupojasta lähtien. Mikä miehessä oikein ihmisiä ja myös tutkijaa kiehtoo, ja mikä on Väyrysen salaisuus? Muun muassa tätä kysyy tuottaja Taru Salo.

Jaksossa myös veikataan, paljonko ääniä Väyrynen lopulta kerää.

Heräsikö sinulla jaksosta ajatuksia tai kysymyksiä? Pane viestiä: taru.salo@lapinkansa.fi tai ville.hyotyla@lapinkansa.fi

Kuuntele myös aiemmat jaksot:

Kenelle tes­ta­ment­taat äänesi, Riikka Karp­pi­nen – uu­tuus­pod­cas­tin avaus­jak­sos­sa poh­di­taan, onko lap­pi­lai­sen äänellä mer­ki­tys­tä