Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kenelle tes­ta­ment­taat äänesi, Riikka Karp­pi­nen – uu­tuus­pod­cas­tin avaus­jak­sos­sa poh­di­taan, onko lap­pi­lai­sen äänellä mer­ki­tys­tä

Vaalipuhetta-podcastin ensimmäisessä jaksossa selvitetään piilevää äänikynnystä – kuuntele, mitä se oikein tarkoittaa.

-

Lapin Kansan Vaalipuhetta-podcastin ensimmäisessä jaksossa pureudutaan Suomen pienimmän vaalipiiriin demokratiaongelmiin.

Neljä vuotta sitten moni ihmetteli, miten voi olla mahdollista, että vihreiden Riikka Karppisesta ei tullut kansanedustajaa vaikka hän keräsi 7 818 ääntä, vaan valituksi tuli keskustan Markus Lohi  4 969 äänellä.

Syynä oli piilevä äänikynnys, joka suosii suuria puolueita. Ne saavat pienemmissä vaalipiireissä enemmän paikkoja kuin niiden suhteellinen kannatus on. Toteutuuko demokratia Lapissa ja mitä pitäisi tehdä, jotta lappilaisen äänellä olisi enemmän merkitystä, pohditaan podcastissa.

Kuuntele ensimmäinen jakso tästä

Vaalipuhetta, jakso 1: Mikä ihmeen piilevä äänikynnys?

Lapista valitaan huhtikuun vaaleissa vain kuusi kansanedustajaa entisen seitsemän sijaan. Piilevä äänikynnys uhkaakin nousta entistä korkeammalle.

Vaalipuhetta-podcastissa haastattelemme Riikka Karppista ja kysymme, kenelle tämä on testamenttaamassa tuhansien äänten äänipottinsa. Karppinen myös paljastaa mitä teki sen jälkeen, kun oli selvinnyt, että hän oli hävinnyt kansanedustajapaikan yhdeksällä äänellä.

Lisäksi kuulemme sitoutumattomien ehdokasta Inkeri Yritystä ja kysymme häneltä, mihin ääni oikein menee, kun äänestää sitoutumattomia. Hukkaanko?

Lapin Kansan Vaalipuhetta-podcastia juontavat Ville Hyötylä ja Taru Salo. Piilevää äänikynnystä selittää politiikan tutkija Tapio Nykänen.

Heräsikö sinulla jaksosta ajatuksia tai kysymyksiä? Pane viestiä: taru.salo@lapinkansa.fi tai ville.hyotyla@lapinkansa.fi