somehitti: Maa­gi­set si­vel­ti­men vedot – Elsi Tau­riai­sen video sai rä­jäh­tä­vän suo­sion, yht­äk­kiä seu­raa­jia olikin reilun tu­han­nen sijaan 126 000

Onnettomuus: Hen­ki­lö­au­to suistui tieltä veteen Ra­nual­la – kul­jet­ta­ja me­neh­tyi on­net­to­muu­des­sa

Pääkirjoitus: KOK päästää hyök­käys­so­taa käyvän Venäjän ur­hei­li­jat ke­sä­olym­pia­lai­siin tietyin ehdoin – päätös on pöy­ris­tyt­tä­vä, mutta lin­jas­sa kor­rup­toi­tu­neen jär­jes­tön edus­ta­mien arvojen kanssa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Oikeus antoi Ruot­sis­sa luvan uudelle kai­vok­sel­le Tor­nion­joen lat­voil­le

Talga aikoo louhia Vittangissa grafiittimalmia porojen takia vain puolet vuodesta. Suomessa huolena on kaivosten yhteinen päästökuorma Tornionjokeen.

Uumajan maa- ja ympäristötuomioistuin antoi keskiviikkona Talga-yhtiölle luvan perustaa grafiittikaivoksen Tornionjoen latvoille Pohjois-Ruotsin Vittankiin.

Luvan mukaan Talga saa louhia 120 000 tonnia grafiittimalmia vuodessa. Malmi on tarkoitus rikastaa Vittangissa ja jalostaa litiumakkujen anodimateriaaliksi Luulajassa. Kaivos ja jalostus loisivat tuntuvasti uusia työpaikkoja Pohjois-Ruotsiin.

Talgan suunnittelemasta sadan tuhannen tonnin grafiittituotannosta riittäisi materiaalia miljoonan sähköauton akkuihin vuosittain.

Akkumarkkinat ovat tällä hetkellä tukevasti Kiinan hallinnassa, ja EU:n tavoitteena on vähentää Euroopan riippuvuutta Kiinasta.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita