Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Pohjois-Ruotsi: Mal­mi­ra­ta aukeaa kuu­kau­sien katkon jälkeen

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus

Media ei ole po­liit­tis­ten kiis­to­jen osa­puo­li – pe­rus­suo­ma­lais­ten ris­ti­ret­ki mediaa vastaan na­ker­taa kes­ki­näis­tä luot­ta­mus­ta ja vai­keut­taa ta­sa­puo­lis­ta uu­ti­soin­tia

Riikka Purran johtaman perussuomalaisen puolueen suhde mediaan on kärjistynyt.
Riikka Purran johtaman perussuomalaisen puolueen suhde mediaan on kärjistynyt.
Kuva: MAURI RATILAINEN
Pääkirjoitus // 12.8.2023

Toiseksi suurin hallituspuolue perussuomalaiset kokoontuu viikonloppuna puoluekokoukseen Tampereelle. Kokouksen alla puolueen johto näyttää puhkuvan itseluottamusta koko kesän jatkuneesta rajusta rasismikohusta huolimatta – tai kenties juuri sen vuoksi. Puoluejohtaja Riikka Purra kirjoittaa viestipalvelu X:ssä, ettei keksi porukalleen parempaa ajankohtaa kokoontua yhteen. Katumusharjoitusten sijaan luvassa lienee hengennostatusta, niin kuin puoluekokouksissa on tapana.

Kokouksen alla puolueen "työmies" Matti Putkonen lähestyi mediaa erikoisen vetoomuksen kera. Tiedotusvälineille osoitetussa kokouskutsussa Putkonen toivoo, että "arkeologiset poliittiset hakkuut" jätetään narikkaan. Sen sijaan median olisi Putkosen mukaan syytä keskittyä puoluekokouksen valintoihin ja poliittisiin linjauksiin.

"Arkeologialla" Putkonen viittaa uutisointiin perussuomalaisten ministerien vanhoista, rasistisista kirjoituksista. On hyvin poikkeuksellista, että puolue pyrkii ohjailemaan median toimintaa tällä tavoin. Ei ole poliitikkojen asia määritellä, mitä tiedotusvälineet puoluekokouksesta tai politiikasta ylipäätään uutisoivat. Sama koskee mitä tahansa muutakin yhteiskunnallista toimijaa. Vallankäyttäjät, yritykset, yhteisöt ja instituutiot tekevät työtään, ja media tekee omaansa.

Putkosen vetoomus kuvastaa hyvin perussuomalaisten ja perinteisen median suhdetta, joka on jo pitkään ollut kitkainen. Monilla perussuomalaisilla poliitikoilla on tapana viljellä käsitystä "vihervasemmistolaisesta" ja puolueellisesta mediasta, joka joko vaientaa tai jahtaa perussuomalaisia. Käsitys on harhainen ja ammattimaista mediaa kohtaan epäreilu. Voimakas kritiikki ei myöskään vastaa keskivertosuomalaisten käsitystä tiedotusvälineistä ja niiden luotettavuudesta.

Tänä kesänä perussuomalaisten hyökkäys vapaata mediaa kohtaan sai uusia kierroksia, kun rasistisista teksteistä kiinni jäänyt elinkeinoministeri Wille Rydman kieltäytyi kommentoimasta viestejään ja arvosteli mediaa kovin sanoin. Törkeisiin kirjoituksiin syyllistyneen ministerin ristiretki mediaa vastaan on paitsi asiatonta myös noloa.

Toisin kuin Rydman ja moni muukin perussuomalainen väittää, media ei ole poliittisissa kiistoissa osapuoli. Median tehtävänä on välittää oikeaa tietoa ja tarkastella kriittisesti vallankäyttäjien sanomisia ja tekemisiä – aivan erityisesti tämä koskee hallituspuolueita ja niiden ministereitä. Media kertoo, mitä yhteiskunnassa ja ihmisten elämässä tapahtuu, nostaa esiin epäkohtia ja tarjoaa alustan erilaisille mielipiteille. Se pyrkii tasapuolisuuteen, toisin kuin algoritmien ohjaama sosiaalinen media, jossa äänensä saa kuuluviin se, joka huutaa kovimmin.

Toki perinteinen media myös kommentoi uutistapahtumia omien arvojensa pohjalta. Yleisö voi niihin vapaasti yhtyä tai muodostaa oman käsityksensä.

P.S.

Perussuomalaisten hallitustaival on alkanut takkuisesti myös suhteessa hallituskumppaneihin. Kun tavallisesti hallituksen kovimmat vastustajat löytyvät oppositiosta, juuri nyt politiikan kentän vahvin jännite vallitsee perussuomalaisten ja rkp:n välillä. Rkp odottaa yhä perussuomalaisten ministerien irtisanoutuvan selväsanaisesti rasistisista teksteistään. Perussuomalaiset puolestaan ovat tehneet selväksi, etteivät he nöyrry ulkopuolisten vaatimuksiin. Politiikan syksyn kuumin kysymys kuuluukin, kuinka vahva on hallitusneuvotteluissa keitetty liima.