kolumni: Päät­tää­kö kau­pun­ki vai mat­kai­lu­bis­nes siitä, montako ho­tel­lia Ro­va­nie­men kes­kus­taan mahtuu?

pääkirjoitus: Saa­me­lais­pa­lis­kun­tien enem­mis­tön lähtö Pa­lis­kun­tain yh­dis­tyk­ses­tä on kova isku po­rol­lis­ten edun­val­vo­jal­le – mitä läh­ti­jät vies­ti­vät teol­laan?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Ky­syim­me Lapin kan­sa­ne­dus­ta­jil­ta, ovatko he val­mii­ta ruk­kaa­maan po­ro­ta­lou­den epä­rei­luk­si koettua ve­ro­mal­lia – vas­tauk­set hyvin va­ro­vai­sia, rat­kai­suk­si eh­do­te­taan petojen vä­hen­tä­mis­tä

Osa Lapin kansanedustajista olisi valmis uudistamaan porotalouden epäreiluksi koettua veromallia. Poronhoitoon liittyvä lainsäädäntö ei kuulu edelleenkään edustajien lempiaiheisiin.

-
Kuva: LK-Arkisto

Kolme kuudesta Lapin kansanedustajasta olisi valmis rukkaamaan porotalouden verotusmallia.

Porotaloudessa on käytössä ryhmäverotus, jossa poronomistajat maksavat veroja koko paliskunnan yhteenlaskettujen tulojen perusteella. Malli hiertää poronomistajien välejä erityisesti niissä paliskunnissa, joissa petovahinkokorvaukset ovat huomattavat ja jakautuvat epätasaisesti.

Keskustan Markus Lohi pitää ryhmäverotusmallia sinänsä hyvänä mutta katsoo, että ongelmia voi tulla juuri silloin, kun paliskunnan osakkaiden tulot ovat huomattavan erilaiset.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.