PAUKKUPAKKASET: Pak­ka­nen alkaa ki­ris­tyä vii­kon­lop­pua vasten – it­se­näi­syys­päi­vä­nä hä­tyy­tel­lään monin paikoin -35:tä astetta

RAVINTOLARAJOITUKSET: Ro­va­nie­mel­lä tiu­kem­mat ra­vin­to­la­ra­joi­tuk­set vii­kon­lo­pus­ta alkaen – ko­ronapas­sil­la ra­joi­tuk­sia ei tar­vit­se nou­dat­taa

Joulukalenteri: Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ri vie aikojen taakse

Tilaajille

Ko­ti­mai­nen tuu­li­voi­ma kasvaa rä­jäh­dys­mäi­ses­ti, mutta joko rajat tulevat vas­taan?

Voimaloita rakennetaan parhaillaan miljardeilla ja uusia tuulihankkeita on vireillä ennätysmäärä. Kokosimme oheen keskeisiä kysymyksiä isosta murroksesta.

Kemi
Kuinka paljon Suomeen rakennetaan lisää tuulivoimaa?

Tällä hetkellä näyttää siltä, että tuulivoiman määrä kolminkertaistuu tällä vuosikymmenellä. Suomessa on nyt reilut 800 voimalaa. Jo lähivuosina rakennetaan arviolta 200–300 uutta voimalaa lisää vuosittain. Pelkästään vuosina 2021–2023 puhutaan 3,5–4 miljardin euron investoinneista.

Onko se paljon vai vähän?

Riippuu näkökulmasta. Ennustettu kasvu on nopeaa, mutta osapuilleen Suomen kokoisessa Saksassa on jo nyt noin 30 000 tuulivoimalaa toiminnassa. Siihen verrattuna Suomen luvut ovat pieniä. Lisäksi ennustettu kasvutahti tarkoittaa, että vain joka kymmenes vireille tullut tuulivoimahanke toteutuu.