Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Pääkirjoitus

Hal­li­tuk­sen ja ay-liik­keen kiistan kär­jis­ty­mi­nen kielii po­liit­ti­sen neu­vot­te­lu­kult­tuu­rim­me rap­pios­ta – tämä ei lupaa hyvää tu­le­vai­suu­den Suo­mel­le

Nyt se on varmaa – poliittiset lakot pysäyttävät osan Suomesta torstaina ja perjantaina, kun lähes 300 000 työntekijää keskeyttää työn tekemisen vastalauseena Petteri Orpon hallituksen ajamille työreformeille ja sosiaaliturvaleikkauksille. Varmaa näyttäisi olevan myös se, etteivät mielenilmaukset saa hallitusta perääntymään aikeistaan.

Menossa on nyrkkeilyottelu, missä nyrkkeilijöitä ei kiinnosta pistevoitto, vaan tavoitteena on vastapuolen tyrmäys. Ammattiyhdistysliike haluaa eroon oikeistohallituksesta ja oikeistohallituksen toiveissa on heikko ay-liike, jollainen ei kykene vastustamaan poliittisten päättäjien työelämälinjauksia.

Tosin ulkopuolisen silmin kyse näyttäisi olevan varjonyrkkeilystä, missä osapuolet iskevät toistensa ohi. Tyrmäysvoittoa ei ole luvassa kummallekaan, sillä iskut osuvat huitojien sijasta Suomen talouteen, joka on jo valmiiksi kanveesissa.

Torstain ja perjantain lakot näkyvät muun muassa kaupan alalla.
Torstain ja perjantain lakot näkyvät muun muassa kaupan alalla.
Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomessa on nähty yleislakko vain kahdesti – vuonna 1917 ja 1956. Yleislakoksi kutsutaan tilannetta, missä koko palkansaajapuoli menee keskusjärjestöjensä ilmoituksella lakkoon. Tästä ei ole nyt kyse, sillä lakkojen takana ovat ammattiliitot, eivätkä niistäkään läheskään kaikki.

Lakkoliikehdintä on silti poikkeuksellisen laajaa. Viimeksi vastaavaa nähtiin Juha Sipilän hallituksen (2015–2019) aikana ja sitä ennen 1990-luvun alussa, jolloin mielenilmaukset liittyivät työttömyysturvan heikentämistavoitteisiin. Tuolloin hallitus ja elinkeinoelämä perääntyivät tavoitteistaan, kun ay-liike uhkasi niitä kolmesti yleislakolla.

Yleislakkouhkailua tai vähintäänkin -vihjailua on nähty tälläkin kertaa, mutta sen teho on jäänyt ainakin toistaiseksi heikoksi. Hallitus ei ole perääntynyt, vaan alkanut toteuttaa työreformejaan ay-liikkeen jo toteuttamista mielenilmauksista välittämättä. Tulevakaan protesti tuskin tuo tähän muutosta.

Vasemmistovetoiset työntekijäjärjestöt ovat vaatineet oikeistohallitukselta "aitoja neuvotteluja" eli käytännössä työreformien ja sosiaaliturvaleikkausten perumista. Jos hallitus suostuisi tähän, sen ohjelmalta putoaisi pohja pois, mikä tarkoittaisi hallituksen kaatumista. Hallitus onkin tarjonnut ay-liikkeelle pelkkiä "neuvotteluja", mihin palkansaajapuoli ei ole tarttunut.

Uho on ollut kovaa molemmin puolin. Lopputuloksena on pattitilanne, josta kummankin osapuolen on vaikea päästä pois kasvojaan menettämättä.

Vaikka ay-liikkeen protestien kohde ei ole tällä kertaa työnantaja – työehtosopimukset ovat yhä voimassa – vaan Suomen hallitus, lakkojen kovin isku osuu yrityksiin ja sitä myöten kansantalouteen. Kun iso osa teollisuudesta ja kaupasta sekä niiden ohessa viennistä ja tuonnista pysähtyy, lyhyenkin lakon menetykset lasketaan kymmenissä, ellei sadoissa miljoonissa euroissa.

On selvää, ettei taantumaan painunut Suomen talous kestä pitkään tällaista touhua. Varjonyrkkeilystä on tehtävä loppu – sopuun on pakko päästä. Mistä löytyy viisas aikuinen, joka ohjaa konsensustaidoiltaan keskenkasvuiset ottelijat ensin omiin nurkkauksiinsa ja sen jälkeen sovittelupöydän ääreen?

P.S.

Lapin asukasluku nousi viime vuonna lähes 350 henkilöllä, kiitos maahanmuuton ja erityisesti ukrainalaisevakkojen. Ilman maahanmuuttajia lappilaisia olisi jälleen entistä vähemmän, sillä syntyvyydessä saavutettiin taas uusi pohjanoteeraus – Lapissa syntyi 2023 vain 1 251 vauvaa samaan aikaan kun täällä järjestettiin 1 662 hautajaiset. Jopa maakunnan kasvukeskuksessa Rovaniemellä (+766) kuolleisuus oli syntyvyyttä suurempaa. Kyse on koko maan laajuisesta ilmiöstä ja vakavasta ongelmasta, joka iskee lähivuosikymmeninä työmarkkinoillemme kuin tsunami.