Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Tilaajille

Ai­heut­taa­ko vau­vat­to­muus­buu­mi väes­tö­ka­don Lap­piin? Asian­tun­ti­ja vastaa: "Syn­ty­vyys laski tun­tu­vas­ti 2010-lu­vul­la, nuo­ris­sa ikä­luo­kis­sa muuta maata enem­män"

Lapin kahden sairaanhoitopiirin tilastoista näkyvä trendi on selvä. Esikoisten määrä vähentyy alle 30–vuotiaiden ikäryhmissä. Onko kyseessä syntyvyyskato tai "vauvattomuusbuumi", kuten ilmiö on keventävästi julkisessa keskustelussa nimetty? Kyllä ja ei, analysoi Kelan erikoistutkija Anneli Miettinen.

– Lapin maakunnan kehitys syntyvyydessä oli hyvin samansuuntaista vuosina 2010 – 2020 kuin muuallakin Suomessa. Syntyvyys on laskenut erityisesti nuoremmissa, alle 30–vuotiaiden ikäryhmissä. Lapissa muutos on ollut muuta maata suurempaa erityisesti ikäryhmässä 25–29 –vuotiaat. Syntyvyyden lasku kuitenkin taittui neljä vuotta sitten. Ja nyt kyse on kokonaishedelmällisyysluvusta, eli syntyvyydestä suhteessa naisväestön kokoon.

Nuorten määrä vähenee

Miettinen huomauttaa, että syntyneiden lukumäärätilasto (ks. grafiikka alla) näyttää dramaattista laskua nuorissa ikäluokissa, mutta se ei huomioi ikäluokan kokoa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.