Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Koronaseuranta: Ro­va­nie­men mar­jan­poi­mi­jois­ta 40:llä ko­ro­na­tar­tun­ta, Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä 39 uutta tar­tun­taa, Län­si-Poh­jas­sa yh­dek­sän

Yhden miehen yritys kasvoi mer­kit­tä­väk­si työl­lis­tä­jäk­si - Ta­po­jär­vi juhlii 65-vuo­tias­ta tai­val­taan

Tapojärven henkilökuntaa työskentelee muun muassa Kemin kaivoksella.
Tapojärven henkilökuntaa työskentelee muun muassa Kemin kaivoksella.
Kuva: Katja Lehto

Kaivos- ja tehdaspalveluita tuottava sekä kiertotaloudessa toimiva, Tapojärvi Oy juhlii 65-vuotista taivaltaan. Tapojärvi on vuosien kuluessa kasvanut yhden henkilön kuljetusalan yrityksestä  643 henkilöä työllistäväksi kansainvälistyväksi yhtiöksi.

Yhtiön operatiivinen johtaja Martti Kaikkonen luettelee kolme virstanpylvästä, jota ilman pohjoissuomalainen yritys ei olisi kasvanut.

– Tärkein on tietysti perustamishetki, kun Esko Tapojärvi Pobedan osti. Ilman sitä ei olisi yhtiötäkään. Toinen tärkeä etappi oli yhtiön laajentuminen Muoniosta ja Kolarista teollisuuslaitoksiin Raaheen ja Tornioon sekä Kemin kaivokselle. Seuraava steppi oli laajentuminen konetöistä kiertotalousratkaisuiden kehittämiseen.


Noin kolmesataa Tapojärven työntekijöistä työskentelee Meri-Lapin seudulla. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Torniossa. Yhtiön henkilökuntaa työskentelee sekä Tornion terästehtaalla että Kemin kaivoksessa. Myös Kolarin Hannukaisen kaivosprojektin työntekijät ovat Kaikkosen mukaan pääasiassa merilappilaisia.

– Suurin osa henkilöstöstämme on operaattoreita ja koneenkuljettajia. Koulutamme itse työvoimaa yhteistyössä paikallisten oppilaitosten kanssa. Olemme monelle se ensimmäinen työpaikka, jonka kautta he alalle tulevat, Kaikkonen kertoo.

Paljon puhutaan osaavan työvoiman puutteesta.

– Aika-ajoin on ollut vaikea löytää työvoimaa, mutta ei se ole koskaan kehittymisen esteeksi muodostunut. Totta kai työvoima ja sen saatavuus pitää ottaa huomioon aina, kun tarjouksia jätetään.


Tapojärvellä on toimintaa Suomen lisäksi Ruotsissa ja Italiassa, johon rakenteilla on rikastamo.

– Tekninen tiimi reissaa täältä Italiassa, mutta pääasiassa työntekijät ovat italialaisia. Korona hankaloitti hieman liikkumista, kun lentomatkailu oli seis. Poikkeusoloilla ei ole vaikutusta rikastamon valmistumisaikatauluihin, Kaikkonen toteaa.

Yhtiö toimii nyt myös Ruotsin Jällivaarassa, jossa yhtiö tekee LKAB:n kaivoksella kaivostöitä.

Tapojärvi on tehnyt myös sopimuksen Yaran kanssa kaivospalveista Siilinjärvellä. Tuotanto aloitetaan vuonna 2022.

Tapojärvi järjesti juhlavuoden kunniaksi innovaatiokilpailun ja opintojakson Oulun yliopiston dipolomi-insinööri- ja maisterivaiheen opiskelijoille. Kilpailun aiheena oli kehittää uusia sovelluskohteita ruostumattoman teräksen kuonille, rikastushiekoille sekä muille mahdollisille eri teollisuusalojen sivuvirroille. Kaikkonen kertoo, että näin suuressa mittakaavassa järjestettyä innovaatiokilpailua ei olla yhtiössä aiemmin järjestetty.

Melkein vuoden ajan kestäneen opintojakson aikana kilpailijat työstivät ryhmissä toimeksiannon perusteella ideaansa. Kokonaisuuteen kuului myös seminaari, tutustumismatka ja kolme sparraussessiota, joissa ryhmille tarjottiin mahdollisuus keskustella alan opettajien ja Tapojärven asiantuntijoiden kanssa.

Lopuksi asiantuntijaraati valitsi kolme finalistia. Voittajaryhmä sai palkinnokseen 10 000 euron rahapalkinnon ja finalistitkin saivat tuhat euroa.

– Haimme kilpailulla oikeita toteuttamiskelpoisia ideoita, joita voidaan yhtiössä kehittää eteenpäin, Kaikkonen toteaa.