Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Voi­tai­siin­ko Suo­mes­sa sit­ten­kin ko­keil­la vä­hem­mis­tö­hal­li­tus­ta?

-

Petteri Orpon (kok.) hallitus ei ehtinyt edes taaperoikään kun se joutui tositestiin olemassaolostaan. Ensi torstaina neljän puolueen hallituksen on määrä hyväksyä yhdenvertaisuustiedonanto valtioneuvoston istunnossa.

Tiedonantoa on valmisteltu kulisseissa koko kesä. Pikkulintujen laulun mukaan välillä on kipinöinyt.

Pihtisynnytettävä tiedonanto joutuu varsinaiseen tulikokeeseen eduskunnan syysistuntokauden alussa. Hallituksen ja mahdollisesti yksittäisten ministerien luottamuksesta äänestetään 8. syyskuuta.

Jonkinlaista helpotusta hallituksen tuskaan tuo yllättäen keskusta. Puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko väläytti sitä, että keskusta voi tietyin edellytyksin tukea hallituksen tiedonantoa. Saarikon mukaan näin keskusta toimii, jos tiedonanto on selkeä ja linjakas ja jos kaikki ministerit ovat siihen sitoutuneita.

Keskustan kädenojennus on tietysti poliittista peliä. Sovinnollisella eleellä keskusta haluaa ottaa pesäeroa muuhun oppositioon, joiden kanssa puolue oli hallituksessa edellisen vaalikauden.

Tähän asti hallituksen jatko on ollut pienpuolue rkp:n käsissä. Puolueessa on vahvoja voimia, jotka eivät haluaisi jatkaa samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa. Keskustan myötämieli – jos se on aito – vie rkp:ltä vaa’ankieliaseman hallituksessa.

Vielä kiinnostavampaa viestiä keskustan tiistain kesäkokouksesta Tampereelta tuli puolueen oppositiopolitiikan linjasta. Saarikko korosti, että keskusta aikoo tehdä Suomessa uudenlaista oppositiopolitiikkaa.

Yleensä oppositio vastustaa aina kaikkia hallituksen esityksiä. Nyt Saarikko lupaili tukea hallituksen monille keskustan pirtaan sopiville aikeille kuten hallituksen työelämäuudistuksille.

Linjaus on hämmentävä. Keskusta on odottanut vesi kielellä sitä, että pääsee oppositioasemasta höykyttämään erityisesti perussuomalaisia. Nyt tarjolla on yhteistyön käsi, joka voi toki olla selän takana nyrkissä.

Yhtä kaikki maan hallitus horjuu ja sen jatko on rkp:n käsissä. Puolueen peukalo perussuomalaisten kanssa hallitsemiseen voi kääntyvä vielä alaspäin. Se kaataisi Orpon enemmistöhallituksen.

Voisiko hallitus jatkaa vähemmistöhallituksena ilman rkp:tä? Ruotsissa ja Tanskassa on pitkä perinne vähemmistöhallituksista. Miksei se toimisi Suomessa?

Orpon hallituksen ohjelma sopii monilta osin erinomaisesti keskustalle. Puolue on jo liputtanut yhteistyön suuntaan.

Vähemmistöhallitusta tukee se, että se voi olla ainoa mahdollisuus kokoomukselle jatkaa pääministeripuolueena. Sinipunan syntyminen tuskin on mahdollista, vaikka sdp siirtyykin parin viikon päästä Sanna Marinin komennosta Antti Lindtmanin aikaan. Lindtman suhtautuu valtiontalouden kuntoon saattamiseen suopeammin kuin Marin. Vaatisi silti sdp:ltä täydellisen täyskäännöksen lähteä toteuttamaan Orpon hallituksen ohjelmaa edes pääpiirteittäin. Siihen ei Lindtmankaan taivu.

Kirjoittaja on vastaava päätoimittaja.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.