Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Tilaajille

"Va­riant­ti leviää kuin ku­lo­val­kea" – ris­ki­ryh­mään kuu­lu­van fes­ti­vaa­li­kä­vi­jän kan­nat­taa pitää maskia, sanoo yli­lää­kä­ri Markku Broas

Kesäkausi ei ole vaimentanut koronatartuntojen leviämistä odotetulla tavalla ja omikronmuunnoksen BA.5-alavariantti tartuttaa aiempia variantteja herkemmin.

Tarkkoja tietoja tartuntamääristä ei ole saatavilla, mutta kuluneen kahden viikon aikana tartuntoja on tilastoitu koko maassa liki 25 000. Jokainen tuntee koronassa olleen ja moni on sen itse potenut.

Infektiotautien ylilääkäri Markku Broas Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiristä kertoo, että  BA.5:n tartuttavuutta voi verrata tuhkarokkoon.

–Tuoreessa australialaistutkimuksessa kyseiselle variantille laskettiin tartuttavuusluvuksi 18,6. Toisin sanoen se leviää kuin kulovalkea. Aiemmilla virusmuunnoksilla tartuttavuus ei ollut näin suuri kuin mitä tällä nyt leviävällä on.

Tartuttavuusluku kertoo, kuinka useaan henkilöön tartunnan saanut tartuttaa niihin, jotka eivät ole aiemmin altistuneet kyseiselle virukselle.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi