Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pääkirjoitus

Vaikka ko­ro­nas­ta on tullut yksi tar­tun­ta­tau­ti muiden jou­kos­sa, se voi yhä olla vaa­ral­li­nen eri­tyi­ses­ti ris­ki­ryh­mil­le – suo­jau­tu­mi­nen on edel­leen suo­si­tel­ta­vaa

Koronarokotetta on pian tarjolla riskiryhmäläisille.
Koronarokotetta on pian tarjolla riskiryhmäläisille.
Kuva: Jussi Leinonen
Pääkirjoitus // 6.11.2023

Jo kertaalleen karkotettu korona koputtelee taas lappilaiskotien ovea. Meri-Lapissa tartuntoja on runsaasti, mikä näkyy sairaalahoidon kuormittumisena. Joukkorokotuksia viritellään riskiryhmäläisille ja takavuosilta tutut korona-asiantuntijat saavat jälleen palstatilaa mediassa.

Moni asia on silti toisin kuin 2020–2022, jolloin tartunnat ja niiden pelko hallitsivat arkeamme.

Joku voi vielä muistaa sosiaali- ja terveysministeriön keväällä 2020 koteihin lähettämän kansalaiskirjeen, joka määräsi yli 70-vuotiaat käytännössä kotikaranteeniin. Moni noudatti tuolloin käskyä ja osa ilmeisesti edelleen (HS 3.11.).

Kuin pahasta unesta ovat niin ikään muistot koulujen sulkemisesta, vanhainkotien eristämisestä ja kesämökkireissujen lopettamisesta pääministerin käskytyksellä.

Epidemia meni ohi, mutta korona jäi. Siitä tuli kausi-influenssan kaltainen vakiovieras, jota vastaan voi suojautua rokotuksilla – kunhan kuuluu riskiryhmiin.

Poissa on hysteria, tilalle on tullut välinpitämättömyys. Kansan enemmistön arki sujuu kuin koronaa ei olisikaan. Jäljellä on ristiriitainen tiedotus, missä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) viestii toisin kuin muut asiantuntijat. Hyvä esimerkki tästä tulee menneeltä viikolta.

Lapin hyvinvointialueen infektiotautien ylilääkäri Markku Broas kiirehti riskiryhmäläisiä ottamaan koronarokotteen, kun "edellisestä rokotuksesta on ehtinyt kulua jo vuosi, eikä suojaa tautia vastaan enää ole" (LK 3.11.). Samaan aikaan THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek muistutti, että "aiemmat rokotteet ja viruksen kohtaaminen ovat antaneet monelle hyvin paljon sekä immunologista muistia että myös suojan vakavia tautimuotoja vastaan". Toki hänkin suositteli riskiryhmäläisiä uusimaan koronarokotteen.

Siinä, missä koronarokotteita odoteltiin aikoinaan kuin lapsi joululahjaa, enää rokotuksilla ei tunnu olevan kiire. Rokotteet tulivat Suomeen jo syyskuussa, mutta rokotuksia ei ole aloitettu Lapissa vieläkään. Niiden on määrä käynnistyä ensi viikolla.

Rokotuksissa ollaan myöhässä, sillä korona on jo täällä. Vähintäänkin osasyyllinen tähän on THL, joka on suositellut korona- ja influenssarokotuksen antamista samalla kertaa. Influenssakausi on odotuttanut itseään, eikä se ole käynnistynyt vieläkään – rokotteen suojateho hiipuu nopeasti varsinkin ikäihmisillä.

Broas näkee syitä myös uudessa sote-organisaatiossa ja asenteissa. Rokotuksia ei ole pidetty kiireellisinä, eikä niihin ole haluttu tuhlata vähiä resursseja. Hän muistuttaa aiheellisesti, että laaja sairastuminen vie monin verroin enemmän resursseja.

Vaikka koronasta on tullut tartuntatauti muiden joukossa, sitä ei kannata ohittaa olankohautuksella. Sairaus voi olla vaarallinen erityisesti riskiryhmille, joiden on syytä käydä rokotuttamassa itsensä mahdollisimman pian.

P.S.

Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyösopimus on virallistamista vaille valmis. Arvuuttelu siitä, minne USA:n asevoimien tukikohtia tulee, on alkanut. Arvuuttelulistan kärjestä löytyvät Rovaniemi, Sodankylä ja Rovajärvi, kiitos jääkäriprikaatin, Lapin lennoston ja läntisen Euroopan suurimman ampuma-alueen. Jenkkisotilaiden vierailuihin on totuttu Lapissa kansainvälisten sotaharjoitusten myötä, mutta nyt luvassa on pidempiä ja pysyvämpiä kyläreissuja. Tosin turistimaakunnassa sitä tuskin huomataan muualla kuin tukikohdissa.