Tähtijuttu: Saa­ri­se­län uuden pol­ku­juok­su­ta­pah­tu­man rei­til­lä piti muistaa sulkea po­ro­ai­ta ja odottaa ka­ve­rei­ta

Kuvakertomus: Ensin soi huu­li­harp­pu, ja sitten varsat as­te­li­vat raadin eteen

Väärän koulun pen­kil­lä – Kou­lu-uu­pu­mus ja tyy­ty­mät­tö­myys opin­toi­hin saavat nuoret vaih­ta­maan toisen asteen kou­lu­jaan

Suvi-Juulia Karjalainen, 20, ja Malla Holopainen, 17, vaihtoivat koulujaan eri syistä, mutta molemmat luottavat tulevaisuuteensa nyt enemmän kuin aikaisemmissa kouluissaan.

Suvi-Juulia Karjalainen haki salaa vanhemmiltaan uuteen kouluun. Hän neuvoo kaikkia koulunvaihtoa pohtivia miettimään kenelle elämäänsä elää: "Minun tulevaisuus ei ole kenenkään muun tulevaisuus."
Suvi-Juulia Karjalainen haki salaa vanhemmiltaan uuteen kouluun. Hän neuvoo kaikkia koulunvaihtoa pohtivia miettimään kenelle elämäänsä elää: "Minun tulevaisuus ei ole kenenkään muun tulevaisuus."
Kuva: Antti Korteniemi

Salaa uuteen kouluun

Kun koulun aiheuttamat paineet vievät onnellisuuden, on aika toimia oman terveytensä puolesta. Kuusamolainen Suvi-Juulia Karjalainen, 20, teki tämänhetkisen elämänsä parhaimman ratkaisun ja vaihtoi Lyseonpuiston lukion englanninkieliseltä IB-linjalta REDU:n kosmetologilinjalle.

Haaveet ylioppilastutkinnosta vaihtuivat kosmetiikkaneuvojakoulutukseen.

Kun Karjalainen haki kansainväliselle International Baccalaureate -linjalle, hänellä oli haaveena päästä opiskelemaan skotlantilaiseen yliopistoon. Kun alkukevät 2018 koitti, hän tiesi, ettei valmistuisi lukiosta.

IB-lukion paineet aiheuttivat Karjalaiselle onnettomuutta ja hänen mielenterveytensä alkoi kärsiä. Aina koulusta nauttinut lahjakas nuori koki koulun pakkopullaksi.

Tästä on kyse

Koulun keskeytys

Syyskuussa 2016 koulutuksensa keskeyttäneitä oli yhteensä 474 681 opiskelijaa, joista prosentti vaihtoi koulua.

Vuosina 2016 ja 2017 eniten koulunsa lopettaneita oli ammattikorkeakoulutuksessa ja nuorille suunnatussa ammatillisessa koulutuksessa noin 7,5 prosenttia ja vähiten nuorille suunnatussa lukiokoulutuksessa noin 3 prosenttia.

Koulu-uupumus

Lukiokoulutuksen ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoiden koulu-uupumus perustuu pitkäaikaiseen stressiin, koulun paineisiin ja mahdollisesti myös sosiaalisen ympäristön paineisiin ja motivaatioon liittyviin seikkoihin.

Lähteet: Tilastokeskus ja THL (Uupumustutkimus)

Vaikka päätös IB-linjan lopettamisesta tuli alkukeväällä, Karjalainen kävi lukiokursseja päivälukion puolella kesän alkuun asti.

Peruskoulun yhteishakujen aikaan helmi-maaliskuussa hän haki peruskoulun päättötodistuksella kosmetologiopintoihin vanhemmiltaan salassa. Kun yhteishakujen tulokset julkistettiin kesäkuussa, Karjalainen kertoi vanhemmilleen ja sukulaisilleen vaihtaneensa koulua.

– Sukulaiset eivät ymmärtäneet, miksen kävisi lukiota loppuun, kun sitä oli kuitenkin vähän jäljellä. He suhtautuivat nihkeästi ja miettivät, että menevätkö taitoni nyt hukkaan, kun en valmistukaan lukiosta, Karjalainen kertoo.

Vaikka sukulaiset eivät olleet innoissaan päätöksestä, Karjalainen koki saaneensa kaiken mahdollisen avun niin lukion kuin ammattikoulun opinto-ohjaajilta.

Aloittaessaan ammattikoulussa syksyllä 2018, opinto-ohjaaja teki kaikkensa saadakseen Karjalaiselle mahdollisimman paljon hyväksilukuja irti jo käydyistä lukiokursseista. Opinto-ohjaajien ja opettajien avulla Karjalainen pystyy käymään koulutuksensa loppuun puolessatoista vuodessa.

"Sukulaiset suhtautuivat nihkeästi ja miettivät, että menevätkö taitoni nyt hukkaan, kun en valmistukaan lukiosta."

Päätöksen vaikeudesta huolimatta Karjalainen on nykyään paljon onnellisempi. Vaikka kunnianhimoinen tavoite Skotlannissa opiskelusta jouduttiin hautaamaan, ei Karjalainen koe tehneensä virhettä.

Karjalainen neuvoo muita koulunvaihtoa pohtivia miettimään, että käykö koulua itsensä vai jonkun muun takia.

– Minä en elä tätä elämään jonkun muun takia ja minun tulevaisuus ei ole kenenkään muun tulevaisuus. Mitä me opiskelemme, on se mitä me teemme opintojemme jälkeen. Onko se sen arvoista, että kidutat itseäsi etkä ole onnellinen?

Ei tämä ole minun juttuni

Malla Holopainen vaihtoi ammattikoulusta lukioon. Paluu kotikaupunkiin helpotti elämänmuutosta: "Vanhempien mielestä koulun vaihtaminen oli hyvä ajatus ja he olivat tukenani koko ajan."
Malla Holopainen vaihtoi ammattikoulusta lukioon. Paluu kotikaupunkiin helpotti elämänmuutosta: "Vanhempien mielestä koulun vaihtaminen oli hyvä ajatus ja he olivat tukenani koko ajan."
Kuva: Antti Korteniemi

Rovaniemeläinen Malla Holopainen, 17, muutti yläasteen jälkeen Tornioon opiskelemaan graafista suunnittelua ammattiopisto Lappiassa elokuussa 2018. Nopeasti hänelle valkeni, ettei ala ollutkaan ihan sitä, mitä odotti.

– Ensimmäiset pari kuukautta olivat graafista suunnittelua ja piirtämistä. Kun tutkintoon kuuluvat media-alan opinnot alkoivat, niin kahden ensimmäisen kurssin jälkeen tajusin, että ei tämä nyt olekaan minun juttuni, kertoo Holopainen.

Hän lopetti opiskelun Lappiassa marraskuun lopussa ja palasi Rovaniemelle. Lopullista päätöstä helpotti myös se, että kaikki läheiset olivat Rovaniemellä.

Muutaman päivän kuluttua opiskelupaikka Lyseonpuiston lukion kuvaamataidonlinjalla varmistui, ja Holopainen pääsi jatkamaan opiskelua joulukuussa 2018. Paikka järjestyi helposti vain kysymällä asiasta rehtorilta, sillä Holopainen olisi päässyt lukioon jo yhteishaussa.

– Vanhempien mielestä koulun vaihtaminen oli hyvä ajatus ja he olivat tukenani koko ajan. Opettajat ja oppilaat ottivat minut hyvin vastaan Lyseonpuiston lukiossa, eikä päätös ole harmittanut ollenkaan. Suunnitelmat tulevaisuudenkin suhteen ovat selkeytyneet, Holopainen sanoo.

Hän suunnittelee jatkavansa opiskeluja Amsterdamin yliopistossa lukion jälkeen, mikä helpotti päätöstä vaihtaa koulua.

"Opettajat ja oppilaat ottivat minut hyvin vastaan Lyseonpuiston lukiossa, eikä päätös ole harmittanut ollenkaan."

Holopaisen mukaan kun päätöksen teki ja siitä kertoi opettajille, siitä eteenpäin kaikki sujui helposti. Lappialla ryhmänohjaaja teki kaikki paperityöt valmiiksi ja Lyseonpuiston lukiolla taas opinto-ohjaajat auttoivat Holopaisen hyvin liikkeelle.

– Kun lopetin Lappialla, niin Lyseonpuiston lukion paikka ei ollut vielä tiedossa. Se olikin ainoa stressaava asia koko prosessissa, että pääsenkö suoraan jatkamaan vai joudunko pitämään välivuotta.

– Nuorten kannattaa rohkeasti ottaa asia puheeksi, jos koulunvaihto mietityttää. Asioilla on tapana järjestyä ja tärkeintä on oma jaksaminen, Holopainen muistuttaa.