Tors­tain päi­vit­ty­vä ko­ro­na­seu­ran­ta: Yri­tyk­sil­le mil­jar­di euroa ko­ro­na­tu­kea, Kemi aloit­taa yt-neu­vot­te­lut, liik­ku­mis­ra­joi­tuk­set voivat tulla voimaan per­jan­tai­na, Suo­mes­sa nyt viisi kuo­lo­nuh­ria, mi­nis­te­riö ke­hot­taa mat­kai­li­joi­ta pa­laa­maan, suur­ta­pah­tu­ma siirtyy kah­del­la vuo­del­la, Ruot­sis­sa ko­ro­naan kuoli 18 henkeä vuo­ro­kau­des­sa

21.49: Val­tiol­ta ta­kauk­sia maa­ti­lo­jen mak­su­val­mius­lai­noil­le

Maa- ja metsätalousministeriö alkaa myöntää valtiontakauksia maatilojen maksuvalmiuslainoille. Takauksella pyritään varautumaan koronaviruksesta aiheutuviin maatilojen talousvaikeuksiin, ministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Valtiontakauksella turvataan ruuantuotantoa ja maatalouden toimintaa myös poikkeusoloissa

Maatilatalouden kehittämisrahaston kautta myönnetään maatiloille alkutuotantoon ja maatilayritysten juoksevien kuluihin valtiontakauksia enintään 15 miljoonan euron edestä.

Takauksella minimoidaan maatalousyrittäjien taloudellisia haittoja, joita koronavirus voi aiheuttaa.

-

21.18: Pää­mi­nis­te­ri kom­men­toi vi­ran­omai­set yl­lät­tä­nyt­tä ti­lan­net­ta len­toa­se­mal­la

Perussuomalaisten Riikka Purra hiillosti pääministeri Sanna Marinia (sd.) eduskunnan kyselytunnilla.

Kukaan ei ohjannut karanteeniin lentokentälle saapuneita 200000 ihmistä. Osa heistä tuli koronaviruksen riskialueilta ja jatkoi matkaansa junalla tai bussilla altistaen suuren määrän ihmisiä tartunnalle.

Purran mukaan rajoitustoimet eivät auta, kun virus leviää ulkomailta.

– Minä en voi sanoa, että hallitus tulee onnistumaan täydellisesti kaikissa toimissa, mitä teemme. Elämme epävarmuudessa ja päivä kerrallaan, Marin myönsi.

20.01: Yri­tyk­sil­le tulee ko­ro­na­tu­kea mil­jar­di euroa edus­kun­nan pää­tök­sel­lä

Yrityksille koronaviruksen takia maksettavat suorat tuet viisinkertaistuvat, eduskunta päätti torstaina. Ne nousevat lisäbudjetissa esitetystä 200 miljoonasta eurosta miljardiin euroon.

Business Finlandin jaettavaksi tuleva summa nousee 700 miljoonaan euroon ja ely-keskusten 300 miljoonaan euroon. Potista myönnetään yrityksille suoraa tukea, jota ei tarvitse maksaa takaisiin.

Ely-keskukselta haettava rahoitus on tarkoitettu pk-yrityksille, joille koronavirus on aiheuttanut poikkeuksellisia markkina- ja tuotantohäiriöitä. Sillä turvataan erityisesti yritysten maksuvalmiutta ja yritysrahoituksen saatavuutta.

19.15: Tornion Mat­ka­huol­to palaa Suomeen ap­ril­li­päi­vä­nä hankalien rajatarkastusten vuoksi

Tornion  Matkahuolto jäi rajatarkastusten alettua mottiin Haaparannan ja Tornion yhteiseen matkakeskukseen. Krannikatu katkaistiin viikko sitten liikenteeltä, joten kaikkien asiakkaiden on kierrettävä Matkahuoltoon asioimaan E4-tien kautta.

Viikko motissa on kypsyttänyt Matkahuollon tarttumaan väliaikaisjärjestelyihin.

– Siirrymme 1. huhtikuuta alkaen Tornion puolelle. Meille tulee väliaikaistilat Putaalle Torpin monitoimitaloon, Teollisuuskadulle. Saamme tilat kiipeilykeskuksen naapurista, joten sinne voidaan tuoda rahtia ja vastaavasti asiakkaat pääsevät hakemaan pakettinsa. Hyllyjä ja matkamuistoja emme ole Torppiin siirtämässä, vaan pelkästään välttämättömimmät, Jukkola suunnittelee, kertoo Matkahuoltoasiamies Pirkko Jukkola.

16.16: EK:n Jyri Hä­kä­mies: Yri­tyk­sis­sä ar­vioi­daan osin­ko­ja ja kes­kus­tel­laan palk­kiois­ta

Elinkeinoelämän keskusliiton, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies painottaa, että päätökset osingoista ja palkkioista ovat yrityskohtaisia. Hän uskoo, että erilaisia ratkaisumalleja tullaan koronakriisin vuoksi kuulemaan ja näkemään. Häkämies vastasi Lännen Median kysymyksiin koronaepidemian vaikutuksista.

16.14: Saksa etsii siir­to­lai­sis­ta apua lää­kä­ri­pu­laan

Saksan hallitus on kertonut, että se voi kaksinkertaistaa tehohoitopaikkojen määrän ja tuottaa enemmän hengityskoneita. Koronaviruksen torjumisessa Saksan heikoksi kohdaksi on kuitenkin muodostumassa pula terveydenhuollon henkilöstöstä.

Saksassa on varauduttu siihen, että koronaviruksen levitessä maassa terveydenhuollon henkilökunta ei riitä. Siirtolaisia kaivataankin vastaamaan tähän pulaan. Saksin osavaltiossa lääkintöhallitus hakee jo siirtolaislääkäreitä avuksi koronapotilaiden hoitoon.

Saksan liittokansleri Angela Merkel arvioi aikaisemmin tässä kuussa, että jopa 60–70 prosenttia saksalaisista voi saada koronavirustartunnan.

Saksassa oli torstaina aamulla vahvistettu yli 37 300 koronavirustartuntaa. Luku on viidenneksi eniten maailmassa tällä hetkellä. Koronakuolemia on vain reilut 200, mikä on huomattavasti vähemmän kuin muissa kärkimaissa.

Saksa etsii siir­to­lai­sis­ta apua lää­kä­ri­pu­laan – ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­to­jen määrä kasvaa Eu­roo­pas­sa

16.13: Kiinalaisten majoittumisten määrä romahti helmikuussa Rovaniemellä

Kiinalaisten yöpymiset vähenivät Rovaniemellä lähes 73 prosenttia helmikuussa, selviää kaupungin majoitustilastojen ennakkotiedoista.

Luku ei sisällä hongkongilaisten yöpymisiä, jotka pysyivät vielä tässä vaiheessa ennallaan. Hong kongilaisia yöpyi Rovaniemellä helmikuussa noin 1100.

15.04: Kemi aloit­taa yt-neu­vot­te­lut 150 työn­te­ki­jän lo­maut­ta­mi­sek­si

Kemin kaupunki kertoo aloittavansa lomautuksiin tähtäävät yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön kanssa koronatilanteen vuoksi. Kaupungin mukaan se ei kykene enää maksamaan palkkoja työntekijöille, joiden normaalit työtehtävät ovat keskeytyneet poikkeustoimien takia.

Lomautukset koskevat alkuvaiheessa noin 150 henkilöä, jotka työskentelevät pääsääntöisesti kulttuuritoimessa tai vapaassa sivistystyössä.

Myös Torniossa on alkamassa yt-neuvottelut koronatilanteen vuoksi. Kaupunginjohtaja Timo Nousiainen esittää alkuviikosta kokoontuvalle kaupunginhallitukselle yt-menettelyn aloittamista.

14.56: Pää­toi­mit­ta­jien yh­dis­tys vaatii median toi­min­ta­edel­ly­tys­ten tur­vaa­mis­ta

Päätoimittajien yhdistys vaatii poliittisilta päättäjiltä ja viranomaisilta median toimintaedellytysten turvaamista koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

Yhdistys kertoo, ettei se hyväksy missään oloissa sitä, että journalistien liikkuminen tai matkustaminen työtehtävissä estyisi tai medioiden jakelu häiriytyisi.

Päätoimittajien yhdistys huomauttaa, että suomalaisten tiedontarve on tällä hetkellä poikkeuksellisen iso. Median on pystyttävä vastaamaan siihen kattavasti.

14.39: Kes­kus­tan puo­lue­ko­kous siirtyy syk­syi­seen Ouluun

Korona on jo siirtänyt monta puoluekokousta ja nyt keskusta ilmoitti siirtävänsä oman kokouksensa.

Puoluekokous oli määrä pitää kesäkuun alussa Vantaalla. Keskustan puoluehallitus päätti torstaina siirtää kokoukseen pidettäväksi 4-6. syyskuuta Ouluun.


-
Kuva: Jussi Leinonen

13.38 Oja­la-Nie­me­lä: Liik­ku­mis­ra­joi­tuk­set voivat tulla voimaan huo­men­na

Perustuslakivaliokunta kokoontuu käsittelemään Uudenmaan liikkumisrajoituksia vasta huomenna aamulla. Valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoo, että valiokunta aloittaa asiantuntijakuulemiset huomenna kello 8.30 ja mietintö puristetaan kasaan iltapäiväksi ja viedään täysistuntoon, jossa se on ainoassa käsittelyssä. Hänen mukaansa liikkumisrajoitukset voivat siis tulla voimaan huomenna perjantaina.

13.02: Suomessa todettu kaksi uutta kuolintapausta

Tänään on tullut Suomessa tietoon koronaviruskuolema sekä Uudellamaalla että Päijät-Hämeessä. Menehtyneet henkilöt olivat iäkkäitä. Koko Suomessa koronavirukseen kuolleiden määrä on nyt viisi.

12.35: Haavisto kehottaa matkailijoita palaamaan kotiin

Ulkoministeriö alkaa kotiuttaa ulkomailla olevia suomalaisia takaisin kotimaahansa. Ministeri Pekka Haaviston mukaan suomalaisia maailmalla on noin 41 000.

Heistä noin puolet on väliaikaisesti maailmalla olevia matkustajia ja loput sellaisia, joilla on pysyvä osoite jossain toisessa maassa.

Ulkoministeriö järjestää yhdessä Finnairin kanssa ensimmäiset kotiutuslennot perjantaina.

Lennoista kaksi tulee Portugalista ja yksi lento tulee Kyprokselta. Ministeriö on varannut kotiutuslentojen kustannuksiin neljä miljoonaa euroa.

12.09 Liik­ku­mis­ra­joi­tuk­set kos­ke­vat myös ve­nei­li­jöi­tä niin maa­kun­ta- kuin alue­ve­si­ra­jal­la­kin

Uudenmaan ja Suomen rajaa koskevat merellä täsmälleen samat ylitiskiellot kuin maallakin, ja Rajavartiolaitoksen mukaan valvonta on hyvin tehokasta.

12.07 Kesän suur­ta­pah­tu­ma Farmari 2020 -näyttely siirtyy kah­del­la vuo­del­la, Ju­ko­las­ta pää­tös vii­meis­tään huh­ti­kuun puo­li­vä­lis­sä

Farmari 2020 maatalousnäyttely siirtyy koronaviruksen vuoksi kahdella vuodella vuoden 2022 heinäkuun alkuun. Näyttelyn pitopaikkana säilyy Mikkeli.

Kesän ensimmäisiä suuria yleisötapahtumia Suomessa on perinteisesti suunnistuksen Jukolan viesti. Jukola suunnistettaisiin tänä vuonna Napapiirillä Rovaniemellä 13.-14. kesäkuuta.

11.22: Ruotsissa kuoli 18 koronaviruspotilasta vuorokaudessa

Tukholman seudulla on viimeisen vuorokauden aikana menehtynyt 18 koronavirustartunnan saanutta potilasta.

Koronavirustartunta on nyt vahvistettu yli 2 500 ruotsalaiselta. Viruksen aiheuttamaan sairauteen on kuollut 62 ihmistä.

Pahin tartuntatilanne on juuri Tukholman alueella, missä on 1 070 sairastunutta. Tukholmassa sairastuneista 300 on sairaalahoidossa. 65 potilasta on tehohoidossa.

11.00: Hallituksen koronaviruskatsaus alkaa

Tilaisuudessa käydään läpi ulkomailla olevien suomalaisten tilannetta. Voit seurata tiedotustilaisuutta tästä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto antaa tilannekatsauksen kello 11.
Ulkoministeri Pekka Haavisto antaa tilannekatsauksen kello 11.

10.30: Poliisi näkyvä tekijä Uudenmaan rajalla, sulkupisteitä lisätään

Poliisi näkyy ja toimii jatkossa joka paikassa Uudenmaan rajoilla. Tätä korosti poliisikomentaja Lasse Aapio Helsingin poliisilaitokselta. Hän on Uudenmaan sulkuoperaation yleisjohtaja.

Kyseessä on iso ja pitkäkestoinen liikennevalvontaoperaatio, jossa on mukana myös puolustusvoimat.

– Valvonta on kattavaa. Sulkupisteitä tulee tiheästi myös pienille teille, linja-autot pysäytetään ja poliisi tulee rautatieasemilla laitureille tai sitten junaan selvittämään, että henkilöllä on oikeus matkustaa rajan yli, Aapio kertoi poliisin tiedotustilaisuudessa torstaina aamupäivällä.

Poliisin valvonta Uudenmaan rajalla, pikkuteilla, junissa ja linja-autoissa tulee olemaan kattavaa.
Poliisin valvonta Uudenmaan rajalla, pikkuteilla, junissa ja linja-autoissa tulee olemaan kattavaa.
Kuva: Kimmo Penttinen

9.50: Husin alueella 35 uutta tartuntaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella todettiin eilen 35 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä Husin alueella on nyt 596 varmistettua tartuntaa.

Uusien varmistettujen tartuntojen lukema on nyt toista päivää laskussa Husin alueella. Eilen julkaistujen uusien tartuntojen luku oli 49 ja tiistaina 74.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi eilen, että Suomessa oli 880 laboratoriovarmistettua koronavirustapausta.

9.45: Trump harkitsee maan avaamista ensi viikolla, Venäjä keskeyttää lennot ulkomaille koronaviruksen vuoksi

Yhdysvaltojen senaatti on keskiviikon ja torstain välisenä yönä hyväksynyt ennätyksellisen,  2 000 miljardin dollarin tukipaketin.

Paketti kohdistetaan työttömiksi jääneiden ihmisten ja koronavirusepidemiasta kärsineiden teollisuudenalojen tukemiseen. Lisäksi siinä on varattu miljardeja dollareita terveydenhuoltoon.

Todennäköisesti Yhdysvallat ohittaa Italian tartuntamäärissä tänään. Torstaiaamuna maassa oli todettu lähes 70 000 tartuntaa. Kuolleita on yli 1 000. Yhdysvaltojen presidentti Trump pysyy yhä kannassaan, että maahan asetettuja tiukkoja liikkumisrajoituksia voidaan arvioida uudelleen ensi viikolla.

***

Venäjä aikoo keskeyttää maahan saapuvan ja sieltä lähtevän kansainvälisen lentoliikenteen koronaviruksen takia. Määräys tulee voimaan vuorokauden vaihteessa.

Ilmailuviranomaisten määräys koskee lähes kaikkia kansainvälisiä lentoja. Ainoastaan evakuointilennot, joilla Venäjän kansalaisia haetaan ulkomailta, jatkuvat perjantain jälkeen.

Määräyksen piirissä eivät ole Venäjän kotimaan lennot.

Venäjä on jo viime viikolla sulkenut rajansa, eivätkä ulkomaan kansalaiset ole päässeet maahan.

9.15: Hallituksen koronaviruskatsaus suorana kello 11

Hallitus järjestää torstaina 26. maaliskuuta klo 11 koronatilannekatsauksen. Tilaisuudessa käydään läpi ulkomailla olevien suomalaisten tilannetta ja Suomeen palaamiseen liittyviä yksityiskohtia. Paikalla on ulkoministeri Pekka Haavisto.

Senaatintorin vuokrapyörille ei ole ottajia. Matkailijat ja työmatkalaiset ovat jääneet koteihinsa.
Senaatintorin vuokrapyörille ei ole ottajia. Matkailijat ja työmatkalaiset ovat jääneet koteihinsa.

9.13: Uusimaa hiljenee, tältä siellä näyttää

Lännen Median päätoimittaja Matti Posio ajoin Uudellemaalle juuri ennen sulkupäätöstä. Kuvista näet autioituneen Helsingin.

9.11: Suomalaisten kotiuttaminen al-Holin leiriltä keskeytetty

Ulkoministeriö on toistaiseksi keskeyttänyt suomalaislasten kotiuttamisvalmistelut al-Holin leiriltä. Syynä keskeytykseen on koronavirustilanne, joka on muun muassa sulkenut rajat alueella.

Kotiuttaminen olisi nyt mahdotonta, sillä rajat ovat alueella kiinni ja liikenneyhteydet poikki. Al-Holin leirillä on kerrottu olevan noin kymmenen suomalaista äitiä sekä kolmisenkymmentä lasta. Leiriltä on tähän mennessä kotiutettu kaksi orpolasta.

9.04: Uudenmaan eristäminen etenee eduskuntaan

Hallituksen esitys Uudenmaan maakunnan eristämisestä ei ole vielä niin sanotusti kirkossa kuulutettu. Esitystä käsittelevät tänään sekä eduskunta että perustuslakivaliokunta.

Uudenmaan eristämisen on määrä tulla voimaan jo huomenna, perjantaina 27. maaliskuuta. Sen kestoksi esitetään ainakin aluksi kolmea viikkoa.

Eristys ei todennäköisesti tarkoita poliisin tiesulkujen ja tarkastuspisteiden pystyttämistä heti kaikille Uudenkaupungin ulosmenoteille. Ensisijaisesti poliisi ilmeisesti neuvoo ihmisiä maanteillä ja saattaa myös vaatia matkustajilta selvitystä matkan syystä.