Tilaajille

Matti Posio ajoi Uu­del­le­maal­le juuri ennen sul­ku­pää­tös­tä: maa­kun­ta­ra­jal­la vilkas lii­ken­ne, tyh­jen­sin työ­asun­to­ni ja palasin kotiin – kuvat hil­jen­nees­tä Hel­sin­gis­tä

Hallitus teki keskiviikkona iltamyöhään historiallisia päätöksiä Uudenmaan eristämisestä muusta maasta ja ravintoloiden sulkemisesta. Samaan aikaan ajoin Uudeltamaalta Kanta-Hämeen puolelle ja kotiin, ehkä viimeistä kertaa viikkoihin. Söin hartaana iltapalan Tiiriön ABC:llä, kirjoittaa Lännen Median päätoimittaja Matti Posio.

Helsinki–Tampere
Joku on heittänyt polkupyöränsä Kauppatorin laitaan. Taustalla Ruotsin suurlähetystö ja Helsingin kaupungintalo päivänä, jonka päätteeksi hallitus ilmoitti sulkevansa Uudenmaan koronaviruksen takia. Tältä Uudellemaalle saapuminen näyttää kolmostiellä. Maakunnan vaihtumisesta varoitti keskiviikkona ainoastaan tavanomainen kyltti: Uusimaa, Nyland. Helsinki takertuu normaaliuden rippeisiin. Mariankadun puolella presidentinlinnaa sotilaat astelevat suojatietä pitkin vahdinvaihtoon. Taustalla UPM:n pääkonttori ja Katajanokka. Valtioneuvoston linnan ulkopuolella Senaatintorilla on hiljaista. Sisällä pääministeri Sanna Marinin hallitus valmistelee päätöksiä Uudenmaan ja muun maan eristämisestä toisistaan sekä lakihanketta, jolla ravintolat pannaan kiinni take away -myyntiä lukuunottamatta. Senaatintorin vuokrapyörille ei ole ottajia. Matkailijat ja työmatkalaiset ovat jääneet koteihinsa. Hämeenlinnassa Tiiriön Prisman kassoilla ei ole keskiviikkona päivällä jonoa. Tavaraa on runsaasti. Samaan aikaan uutinen kertoo koronakuolemasta Kanta-Hämeessä. Olympiaterminaali ja muut Helsingin keskustan rajanylityspaikat ovat autioina. Ruotsilaivoista Silja Serenade odottaa laiturissa, samoin kaksi Vikingin alusta. Senaatintorin tavallisesti kuhiseva lounasravintola on suljettu. Helsingin keskustan Uudenmaankadulla Uudenmaan eristäminen näkyy hiljaisuutena. Sushiravintola oli kyltin mukaan vielä auki. Helsingin kaupungintalon edustalla on suljettu-kyltti. Suomenlahden lautta hoitaa liikennettä kaupungin sisällä. Kuva Helsingin Kauppatorilta historialliselta keskiviikolta 25.3.2020. Paluu Uudeltamaalta Kanta-Hämeen maakuntaan ja edelleen kohti pohjoista onnistui vielä keskiviikkona täysin esteettä. Maakuntien rajakylttiä tuskin huomaa. Tiiriön ABC:llä keittiö oli keskiviikkona illansuussa auki. Harvat asiakkaat hakivat enimmäkseen aterioita mukaan, mutta vasta desinfioidussa pöydässä sai vielä nauttia kauden tarjouksesta, possunpotkasta. Tiiriön huoltamoravintolan ruokailutila hiljentyi lähes täysin keskiviikkoiltana, kun hallitus varautui kertomaan tiedotustilaisuudessaan Uudenmaan sulkemisesta ja ravintoloiden sulkemisesta. Ennen uusia liikkumisrajoituksia Tampere–Helsinki-moottoritiellä oli vielä runsaasti autoja.
Joku on heittänyt polkupyöränsä Kauppatorin laitaan. Taustalla Ruotsin suurlähetystö ja Helsingin kaupungintalo päivänä, jonka päätteeksi hallitus ilmoitti sulkevansa Uudenmaan koronaviruksen takia.
Joku on heittänyt polkupyöränsä Kauppatorin laitaan. Taustalla Ruotsin suurlähetystö ja Helsingin kaupungintalo päivänä, jonka päätteeksi hallitus ilmoitti sulkevansa Uudenmaan koronaviruksen takia.

Joku on hylännyt maastopyörän Kauppatorille. Torikojuista on avoinna enää pieni kebabkioski, jolla kukaan ei käy. Havis Amanda palelee kääntäessään katseensa lähes autiolta Esplanadilta merelle. Vain yksinäinen skeittaaja ja satunnaisia kiireisiä askeltajia on liikkeellä.

Korona-Helsingistä on tullut autojen kaupunki.