Uusi ko­ro­na­kuo­le­ma sekä Husin alueel­la että Päi­jät-Hä­mees­sä – vi­ruk­sel­la nyt Suo­mes­sa viisi kuo­lon­uh­ria

Suomessa koronavirukseen on kuollut nyt viisi henkeä. Kuvituskuva.
Suomessa koronavirukseen on kuollut nyt viisi henkeä. Kuvituskuva.
Kuva: Joel Maisalmi

Tänään on tullut Suomessa tietoon koronaviruskuolema sekä Uudellamaalla että Päijät-Hämeessä.

Iäkäs henkilö kuoli virukseen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella. Samoin Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiristä tiedotettiin, että sen alueella on tänään kuollut koronavirukseen iäkäs henkilö.

Kummastakaan tapauksesta ei anneta lisätietoja yksityisyyden suojaamiseksi.

Husin alueella on menettänyt henkensä koronaviruksen vuoksi kolme ihmistä. Koko Suomessa koronavirukseen kuolleiden määrä on nyt viisi.

Suomessa ensimmäinen kuolemantapaus oli viime perjantaina.

Uudenmaan alueella epidemia onkin levinnyt kaikkein nopeimmin Suomessa. Husin alueella todettiin keskiviikkona 35 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä Husin alueella oli todettu 596 varmistettua tartuntaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi keskiviikkona, että Suomessa oli 880 laboratoriovarmistettua koronavirustapausta. THL:n keskiviikkona kertomien tietojen mukaan Suomessa oli 82 potilasta sairaalahoidossa. Heistä 22 oli tehohoidossa.

Rajoittaakseen epidemian leviämistä, maan hallitus esitti keskiviikkona eduskunnalle, että liikennettä rajoitetaan 19. huhtikuuta asti Uudeltamaalta muualle Suomeen ja muualta Suomesta Uudellemaalle.

Rajoituksen on määrä astua voimaan perjantaina 27.3. Liikkumisrajoitusten tarkoituksena on hillitä koronaviruksen leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Naapurimaa Ruotsissa koronavirus on vaatinut huomattavasti Suomea enemmän uhreja. Kaikkiaan kuolleita on jo yli 60. Tukholman seudulla viimeisen vuorokauden aikana menehtyi 18 koronavirustartunnan saanutta potilasta.

Pahiten korona on Euroopassa tehnyt tuhoaan Italiassa ja Espanjassa.

Hus varautuu venyttämään tehohoitonsa äärimmilleen

Ennennäkemättömän tehohoidon kuormituksen alle ensimmäisenä koronaviruksen takia joutuvassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) pystytään järjestämään noin 330 tehohoitopaikkaa, kertoo toimitusjohtaja Juha Tuominen. Tämä tarkoittaisi tehohoitopaikkojen yli kolminkertaistamista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lievemmän arvion mukaan päivässä tehohoitoa tarvitsevia covid-19 -tautiin sairastuneita olisi epidemiahuipun aikana koko maassa maksimissaan noin 280 päivässä. Vastaava luku vakavammassa skenaariossa olisi 500 potilasta. Tämä ei ole päivittäin tehohoitoon tulevien uusien potilaiden määrä vaan arvio tehohoidossa olevista per päivä.

Juttua päivitetty 26.3. 14.45.