Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi nuoret eh­dok­kaat edes kam­pan­joi­vat? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Su­per­vii­kon­lop­pu meni, mitä ta­pah­tuu sen jäl­keen?

Kirjoittaja on toimittaja.

Elokuinen superviikonloppu on kirvoittanut mielipiteitä tänä kesänä. Keskustelussa on pohdittu, kannattaako kymmenien tuhansien ihmisten massatapahtumia järjestää ja voiko niihin osallistua turvallisesti.

Välillä on syyllistetty tapahtumanjärjestäjiä, välillä niihin osallistuvia ihmisiä. Osa ehti vaatia, että Napapiiri-Jukola ja Simerock peruttaisiin kokonaan.

Nyt paljon puhuttu superviikonloppu on jo historiaa. Seuraavaksi katsotaan, minkälaista jälkipyykkiä syntyy.

Tapahtumanjärjestäjät saivat osakseen paljon julkista arvostelua ennen tapahtumia, mutta on paheksunta jatkunut myös jälkikäteen.

Haluan luottaa siihen, että tapahtumat rakennettiin turvallisuusohjeita noudattaen, jottei pelättyjä koronalinkoja muodostuisi. Viranomaisetkaan eivät nähneet syytä perua tapahtumia.

Rovaniemen kaupunki varautui viikonlopun suurtapahtumiin hienosti. Kohderyhmiä houkuteltiin koronarokotukseen jo etukäteen näyttävillä tempauksilla. Testauspisteiden aukioloaikoja laajennettiin viikonlopun ajaksi ja testausmahdollisuus järjestettiin myös tapahtumien sisäpuolelle. Ilmaisia maskeja lahjoitettiin ainakin Jukolaan. Loppu oli ihmisten omasta tunnollisuudesta kiinni.

Vaikka superviikonloppuun liittyvä koronahuoli olikin perusteltua, olen iloinen siitä, että tapahtumat lopulta toteutuivat.

Järjestäjien vastuu tapahtumien turvallisuudesta on ollut oikeutetusti suurennuslasin alla, mutta yleisön vastuu on jäänyt vähemmälle huomiolle. Seuraamuksiin vaikuttaa merkittävästi se, miten yleisö on tapahtumissa käyttäytynyt, ja huolehditaanko koronaturvallisuudesta myös hauskanpidon jälkeen.

Vaikka superviikonloppuun liittyvä koronahuoli olikin perusteltua, olen iloinen siitä, että tapahtumat lopulta toteutuivat. Etenkin Jukolasta koitui Rovaniemelle paljon näkyvyyttä, ja hehkutettiin Simerockiakin somessa laajasti.

Siitä huolimatta, että deltavariantti varjosti tapahtumaviikonloppua, tuntui, kuin kaupungissa olisi siirrytty askel lähemmäs normaalimpaa elämää.

Ei huoli tartunnoista tietenkään turhaa ole, eikä epidemiatilannetta pidä vähätellä. Kun kymmeniä tuhansia ihmisiä tuppaa samaan paikkaan, syntyy merkittävä riski, että virus leviää. Realisti odottaa, että tartuntoja ilmaantuu kuluvalla viikolla.

Rovaniemellä epidemiantorjunnassa on onnistuttu onneksi hyvin silloin, kun tartuntaryppäitä on pulpahtanut esiin. Keskikesällä yökerhosta alkaneessa ketjussa oli liki 60 tapausta, mutta viruksen leviäminen onnistuttiin tukahduttamaan paikallisten kuuliaisuuden ja terveysviranomaisten nopean reagoinnin ansiosta.

Poikiiko Rovaniemen superviikonloppu myös superketjuja, se jää nähtäväksi.