Saamelaiskäräjävaalit: Ään­ten­las­ken­ta on alkanut – en­sim­mäi­set epä­vi­ral­li­set tu­lok­set il­moi­te­taan tiis­taiaa­mu­na

Tietomurto: Satojen Lapin hy­vin­voin­tia­lueen asiak­kai­den tietoja on saat­ta­nut joutua vääriin käsiin – koskee in­kon­ti­nens­si- ja dia­be­tes­tuot­tei­den ko­tiin­kul­je­tus­pal­ve­lun asiak­kai­ta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni
Tilaajille

Toi­mit­ta­jal­ta: Riistoa ja ek­so­ti­soin­tia Ro­va­nie­mel­lä – ­pa­laa­ko mat­kai­lu taas tu­tuil­le mas­sa­tu­ris­min uril­leen?

The White Lotus -sarjan ensimmäisellä kaudella (2021) rikkaat amerikkalaiset matkustavat Havaijisaarille. Viiden tähden hotelli on rakennettu alkuperäiskansan maille. Samat ihmiset, jotka menettivät kotinsa, ovat hotellissa töissä. Heillä ei ole ollut muuta vaihtoehtoa. Jotenkin on pitänyt tulla toimeen.

Ökyrikkaat mellastavat luksushotellissa päivästä toiseen. Illallisilla he tuijottavat alkuperäisten havaijilaisten esityksiä. Illat maalaavat kuvan matkailun irvokkaasta todellisuudesta: rikkaat syövät ja juovat kun paikalliset ja tyypillisesti vielä alkuperäiskansat ovat heille viihdettä, eksotiikkaa.

Samankaltaista kulttuurin riistoa tapahtuu edelleen Rovaniemellä ja muualla pohjoisessa. Saamelainen kulttuuri kärsii, kun matkamuistomyymälöiden hyllyiltä löytyy edelleen saamelaisia perinteitä jäljitteleviä matkamuistoja.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.