Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Vaalit: Kuka on edus­kun­ta­vaa­lien Lapin ää­ni­ha­ra­va? Veikkaa ja voita

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Pe­ru­taan Ro­va­nie­men kun­ta­vaa­lit ja huu­de­taan kilpaa somessa – kam­mi­kes­kus­te­lu näytti huonoa esi­merk­kiä pää­tök­sen­teos­ta

Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Tiedätkö Häkinvaaran kammin Nivavaarassa? Itse olen käynyt kammilla kerran ja tiedän, että se on erikoinen paikka. Kammin sisällä ollaan kuin luolassa, mutta pihalta avautuu upea näköala yli Rovaniemen.

Sitä en ole tiennyt, kuinka tärkeä kammi on rovaniemeläisille. Ainakin näin vaalien alla kammi on niin tärkeä, että demokraattinen päätöksentekoprosessi voidaan sen kohdalla sivuuttaa ja korvata se sosiaalisen median huutoäänestyksellä.

Kaikki lähti liikkeelle Lapin Kansan uutisesta, jossa kerrottiin, että kaupungin tilapalvelupäällikkö esittää tilajaostolle kammin myymistä. Tilapalvelupäällikkö oli siis hoitanut työtään ja nostanut kammin uutena mahdollisena myyntikohteena myyntilistalle. Listaa päivitetään aika ajoin, sillä tarpeettomien rakennusten myynti on osa kaupungin kiinteistöstrategiaa.

Tilajaoston piti käsitellä tilapalvelupäällikön esitystä tiistain kokouksessaan. Esitys ei kuitenkaan päässyt jaostoon saakka, sillä maanantaina jaoston puheenjohtaja Juhani Juuruspolvi (kok.) poisti kammin myyntilistalta.

Poiston taustalla oli viikonlopun vilkas Facebook-keskustelu, jossa muutamat rovaniemeläiset paheksuivat voimakkaasti kaupungin aikeita myydä tärkeä luonto- ja virkistyskohde. Heidän mielestään kammi täytyy säilyttää kaupungin omistuksessa, jotta kaupunkilaisten mahdollisuudet sen käyttöön turvataan.

"Kaupunginhallituksen jäsenet siis ohittivat tilajaoston päätösvallan asiassa ja lukitsivat päätöksen jo etukäteen."

Keskustelu Facebookissa oli pääosin asiallista ja tietysti erittäin tarpeellista. On tärkeää, että kaupunkilaisten näkemykset tulevat esille ennen päätöksentekoa.

Keskusteluun osallistui myös kaupunginhallituksen jäseniä, mutta heidän kommenttinsa olivat valitettavasti omiaan vain hämärtämään kaupunkilaisten käsitystä siitä, miten demokratia toimii. Yksi kun lupasi, että asia ”hoidetaan”, ja toinen lupasi, että kaupunginhallitus käyttää otto-oikeuttaan, jos tilajaosto päättää myydä kammin.

Kaupunginhallituksen jäsenet siis ohittivat tilajaoston päätösvallan asiassa ja lukitsivat päätöksen jo etukäteen tietämättä lainkaan esimerkiksi sitä, millä perusteella kammia esitettiin myytäväksi. Heille perusteeksi riitti se, että muutamat kuntalaiset vastustivat myyntiä tarpeeksi äänekkäästi sosiaalisessa mediassa.

Tilajaoston puheenjohtaja ei poistanut kammia myyntilistalta sen takia, että osa kaupunkilaisista vastustaa myyntiä, vaan siksi, että Facebook-keskusteluun osallistuneet kaupunginhallituksen jäsenet eivät hänen mielestään toimineet hyvän hallintotavan mukaisesti. Siksi asia vaatii periaatteellista keskustelua.

Totta vieköön vaatiikin. Näyttää nimittäin siltä, että Rovaniemellä kuntavaalit voidaan perua, sillä mihin kaupunginvaltuustoa enää tarvitaan, kun päätökset voidaan tehdä somessa. Se voittaa, joka huutaa äänekkäimmin.