
Koin tulleeni niin nähdyksi, että hajosin kappaleiksi sohvani pohjalle. Jostain juuri tuollaisesti haaveilin teininä. Olisinpa voinut jäädä hetkeen, kun kaikki oli vielä hyvin.
The Last of Us -sarjan seitsemännessä jaksossa avataan päähahmon Ellien (Bella Ramsey) menneisyyttä. Sisältövaroitus! Jos et ole nähnyt videopeliin pohjautuvan sarjan kyseistä jaksoa, nyt seuraa paljastuksia.
Ellien paras ystävä Riley (Storm Reid) järjestää Ellielle ikimuistoisen yön autioituneessa ostoskeskuksessa. Vain he kaksi ja kaikki se, mitä hylätyn kauppakeskuksen kätköistä löytyy. Nuoret ottavat hauskoja kuvia kuvauskopissa, valtaavat pelihallin, hyppäävät karusellin kyytiin ja lopulta tunnustavat tunteensa toisilleen. Ilta on täydellinen siihen saakka, kunnes maailmanlopun jälkeinen aika näyttää todelliset piirteensä.
Mitä sateenkaarinuori tahtoo? Ainakin rakkautta, ystävyyttä, iloa, kokemuksia ja seikkailuja. Samankaltaisia hetkiä, joita Elliella ja Rileylla oli. Lisäksi turvaa. Tilan, jossa kasvaa ja tulla nähdyksi.
Todellisuudessamme on jotain samaa kuin The Last of Us -sarjassa, jossa vaarallinen sienitauti on aiheuttanut maailmanlopun. Pandemian jälkeisessä ajassamme nuoret eivät voi hyvin, sateenkaarinuoret vielä huonommin.
Valtion nuorisoneuvoston, Nuorisotutkimusverkoston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (2022) tutkimuksesta selviää, että nuorten tyytyväisyys elämää kohtaan laski korona-aikana. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvilla nuorilla oli jo lähtökohtaisesti paljon enemmän pahoinvointia, mutta korona-aikana se vain kasvoi.
Heikompi hyvinvointi, matala osallisuuden kokemus, koettu terveys, kouluhyvinvointi, yksinäisyys sekä syrjintä- ja väkivaltakokemukset. Muun muassa nämä tekijät vaikuttavat siihen, että sateenkaarinuorten pahoinvointi on muita nuoria suurempaa. Ulkopuoliset paineet puskevat nuorta muotiin, jonka muotoinen hän ei ole.
Liian moni sateenkaarinuori on menettänyt nuoruutensa pahoinvoinnille. Mitätöinti vie voimat. Oman olemassaolon perustelu kolhii jaksamista. Turvattomuus saa valppaaksi.
Kenenkään ei tulisi kohdata koulussa, harrastuksessa tai varsinkaan kotona syrjintää tai väkivaltaa. Yhdenvertaisuudesta puhutaan jatkuvasti, ja moni poliitikko kertoo mielellään, että jokainen saa olla juuri sellainen kuin tahtoo. Tämän ajatuksen voisi tuoda myös osaksi päätöksentekoa, jotta nuorten hyvinvointi paranisi.
Yhdenvertaisuus ei vie tilaa keneltäkään. Päinvastoin, se luo sitä lisää. The Last of Us -sarjan kuvaamien onnen hetkien pitäisi olla mahdollista kaikille nuorille, myös vähemmistöihin kuuluville.
Lauantaina 25. päivä maaliskuuta Rovaniemen kadut täyttyvät sateenkaaren väreistä. Arctic Priden kulkue juhlii jo saavutettuja etuja sekä muistuttaa, että työtä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhtäläisten oikeuksien, osallisuuden ja hyvinvoinnin eteen on vielä tehtävä. Sen olemme nuorille velkaa.