Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Ihan mah­ta­via ta­ri­noi­ta, ihan vain tästä Ro­va­nie­mel­tä

Rovaniemi

Tiia Haapakangas on Uuden Rovaniemen toimittaja.
Tiia Haapakangas on Uuden Rovaniemen toimittaja.
Kuva: Anssi Jokiranta
"Ei ole uutisena ainutkertaista, että joku tekee hienon piparkakkutalon, lumiveistoksen tai oman luisteluradan."

Luitko viime viikon juttumme käsityöharrastajasta, joka harjoittelee huuliharpun soittoa samalla, kun neuloo villapaitaa?

Jos et, kannattaa käväistä lukaisemassa se vaikka verkkosivuillamme. Tuossa jutussa on myös video. Siinä voi miettiä, onnistuisiko itseltä musisointi samalla, kun kädet työstävät uutta vaatekappaletta.

Lue juttu: Kun neu­lo­mi­nen sujuu, samalla voi soittaa huu­li­harp­pua – Tanja Pant­sa­rin käsistä on syn­ty­nyt oop­pe­ran lot­to­ku­pon­ki­pu­ku ja hur­maa­via vin­ta­ge­pää­hi­nei­tä

Kun haastattelin Tanja Pantsaria puhelimessa, ajattelin jälleen kerran, miten huikeita ihmisiä Rovaniemeltä löytyy. Juttu ei lopulta kertonutkaan vain huuliharpun säestyksellä syntyvistä käsitöistä, vaan muun muassa fiftariharrastuksesta ja siitä, miten arvokasta on osata ja uskaltaa elää siihen tyyliin, miten itse haluaa.

Nämä tarinat ja niistä syntyvät jutut ovat joskus todellisia löytöjä. Huuliharppu-neuletyöt ja niiden persoonallinen tekijä löytyivät, kun järjestimme syksyllä pienen kuvakilpailun korona-ajan käsitöistä.

Eilen olin toisenlaisen mielenkiintoisen tarinan äärellä. Muutaman viikon ajan kävin Kansankadulla kokeilemassa kemikalio Sirolan ovenripaa. Olimme kuulleet, että tulossa on loppuunmyynti. Ovi kuitenkin pysyi visusti kiinni.

Eilen se aukesi, ja vieläpä kaikelle kansalle. Kun menin iltapäivällä jututtamaan loppuunmyyntiä hoitavaa Laura Haapasaloa, liikkeessä oli useita asiakkaita. Ovi kävi ulos ja sisään, ja kaikille luvattiin mielivaltainen alennus, olipa tuotteissa sitten markkahinta tai eurohinta.

"Muutaman viikon ajan kävin Kansankadulla kokeilemassa kemikalio Sirolan ovenripaa."
Lue juttu Kemikalio Sirolan loppuunmyynnistä: Nyt se ta­pah­tuu: Kan­san­ka­dun le­gen­daa­ri­nen ke­mi­ka­lio lo­pet­taa – "Kos­me­tiik­ka­va­li­koi­ma on ty­per­ryt­tä­vä"

Entäpä sitten piparkakkutalo? Sellaisenkin taidonnäytteen esittelemme tällä viikolla.

Ei ole uutisena ainutkertaista, että joku tekee hienon piparkakkutalon, lumiveistoksen tai oman luisteluradan, mutta nuo kaikki ovat ainutkertaista rovaniemeläistä elämää. Mitä me nimittäin olisimme ilman toisiamme? Ja mitä me olisimme, jos emme tekisimme mitään?

Kun laitan joulun alla pihalle oman adventtikynttelikköni, teen se yhtä lailla itselleni kuin muille. Ensin syttyy yksi roihu, sitten toinen, kolmas ja neljäs. Jouluaattona palaa kaikki viisi – jos roihuja sattuu sen verran vielä olemaan.

Tällä ja monella muulla arkisella tarinalla me kaikki teemme tätä Rovaniemeä – ja me kaupunkilehdessä saamme onneksemme usein olla noita tarinoita kertomassa.

PS

Rovaniemeläisten tarinoiden, uutisten ja menovinkkien kertominen jatkuu myös ensi vuonna, vaikka edessä on iso muutos. Uusi Rovaniemi muuttuu yksipäiväiseksi. Tällä viikolla teemme viimeisen lauantainumeromme.

Lue lisää uudistuksestamme täältä: Uusi Ro­va­nie­mi ensi vuonna yk­si­päi­väi­sek­si – si­säl­töä ja ilmettä uu­dis­te­taan hiukan al­ku­vuo­den aikana