Kolumni: Eiköhän tämä taas tästä

Sää: Al­ku­vii­kos­ta pääs­tään jopa hel­le­lu­ke­miin – lämmin jakso loppuu sa­de­rin­ta­maan

Liikenne: Sil­ta­tar­kas­tuk­set häi­rit­se­vät lii­ken­net­tä Ro­va­nie­mel­lä

Pääkirjoitus
Tilaajille

So­te-pal­ve­lui­den jär­jes­tä­mi­nen siirtyy kun­nil­ta hy­vin­voin­ti­alueil­le jo viiden kuu­kau­den ku­lut­tua – hen­ki­lös­tö­rat­kai­suis­sa ei kannata nyt höt­kyil­lä

Kuntien sote-henkilöstö siirtyy hyvinvointialueiden palkkalistoille vuodenvaihteessa. Loppuvuoden aikana henkilöstöä koskevista ratkaisuista on syytä sopia yhdessä.
Kuntien sote-henkilöstö siirtyy hyvinvointialueiden palkkalistoille vuodenvaihteessa. Loppuvuoden aikana henkilöstöä koskevista ratkaisuista on syytä sopia yhdessä.
Kuva: Martta Oinas-Panuma
Pääkirjoitus // 1.8.2022

Kunnissa eletään tulevana syksynä lopun aikoja, mitä tulee sote-palveluiden järjestämiseen. Vuodenvaihteessa kaikki julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät hyvinvointialueiden vastuulle. Kokonaan uuden hallinnon tason rakentaminen on osoittautunut valtavaksi urakaksi, mutta mullistus on melkoinen myös kuntakentällä.

Paikka paikoin kunnissa on ollut havaittavissa hämmennystä ja hätäännystäkin uuden edessä. Rovaniemellä hyvinvointilautakunta päätti kesäkuussa perustaa 30 uutta vakanssia sote-palveluihin, vaikka uusiin toimiin ja virkoihin ei ole varauduttu talousarviossa. Erikoiseksi päätöksen tekee sen ajankohta: uusiin tehtäviin rekrytoitavat työntekijät siirtyvät jo muutaman kuukauden kuluttua Lapin hyvinvointialueen palkkalistoille. Samalla siirtyvät lähes kahden miljoonan euron vuosittaiset palkkakulut, joihin hyvinvointialueella ei ole ollut mahdollisuutta varautua.