Satojen tu­han­sien eurojen tu­lon­me­ne­tys – tur­va­vä­lei­hin valuu noin puolet Ro­va­nie­men teat­te­rin ja Lapin ka­ma­ri­or­kes­te­rin lip­pu­tu­lois­ta

Epävarmuus on hiljentänyt ennakkomyyntiä, joten teatteri on joutunut perumaan joitakin näytöksiä.

Turvallisuustoimet ovat arkipäivää Rovaniemen teatterissa. Vahtimestari Amanda Landström huolehtii perjantaina teatteriin saapuneiden Eveliina Kirkkomäen ja Piia Kvistin takit naulakkoon.
Turvallisuustoimet ovat arkipäivää Rovaniemen teatterissa. Vahtimestari Amanda Landström huolehtii perjantaina teatteriin saapuneiden Eveliina Kirkkomäen ja Piia Kvistin takit naulakkoon.
Kuva: Pekka Aho

Tänä syksynä kasvomaskista on tullut tuttu varuste myös teatteri- ja konserttikatsomoissa. Maskisuositus on kuitenkin vain pieni osa turvallisuusjärjestelyitä, joita esityksissä ja konserteissa noudatetaan.

Järein toimi on katsojamäärien rajaaminen turvavälien pitämiseksi.

– Teatterin katsomoissa on käytössä alle puolet, noin 43 prosenttia normaalista, kertoo Rovaniemen teatterin toiminnanjohtaja Sari Alatalo.

Tästä koituu teatterille yli puolen miljoonan euron tulonmenetys.

Koronatilanteen tuoma epävarmuus heijastuu myös asiakkaiden ostokäyttäytymiseen.

– Päätökset tehdään yhä myöhemmin, etukäteen ei oikein uskalleta ostaa, Alatalo kuvaa.

Sari Alatalon mukaan joitakin Ulvova mylläri -musikaalin näytöksiä on jouduttu syksyn aikana perumaan vähäisen lipunmyynnin vuoksi. Teatterin syksyn suursatsauksessa esiintyjämäärä yltää jopa 20:een.

– Esityskohtaiset kulut ovat siinä määrin korkeat, että kannattavuuskin täytyy huomioida.

Väliaikatarjoilut tilattava ennakkoon

Pienen näyttämön esityksistä moni on sen sijaan myyty loppuun. Myös koko perheen näytelmään on riittänyt tulijoita.

– Nyt kun ollaan paljon kotona, kaipuu teatteriin on selvästi kova, Alatalo sanoo.

Rovaniemen kaupungin kulttuuripalvelut laativat elokuussa yhteisen asiakasturvallisuusohjeen aluehallintoviraston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ohjeet huomioiden.

– On tehty tosi paljon töitä, että katsojat tuntisivat olonsa turvalliseksi teatterissa, ja järjestelyistä on tullutkin paljon heiltä kiitosta, Alatalo summaa.

Tarjolla on käsidesiä ja maskeja, turvaväleistä muistutellaan muun muassa kuulutuksin. Lipunmyynnissä kannustetaan verkkoasiointiin ja väliaikatarjoilua myydään ainoastaan ennakkotilauksina.

Myös tulevaa kevättä suunnitellaan koronatilanne huomioiden.

– Toivottavasti jo seuraavana syksynä voimme toimia täydellä kapasiteetilla, Alatalo sanoo.

Kansainvälisyys alttiimpaa "kommervenkeille"

Lapin kamariorkesterin syksy on edennyt ohjelmistoltaan tavallista pienimuotoisempana ja yleisöltään rajatumpana. Korundi-saliin myydään lippuja vain joka toiselle istumapaikalle.

Vallitsevan koronatilanteen vuoksi syksyn yhteishanke Oulu Sinfonian ja Helsingin kamarikuoron kanssa päätettiin lykätä.

– Myös joitakin kansainvälisiä solisteja ja kapellimestareita on jouduttu perumaan, kertoo orkesterin intendentti Kaisa-Reetta Karhu.

Kamariorkesteri noudattaa turvallisuusohjeita niin konserteissa kuin muussa toiminnassaan. Karhun mukaan tartuntatautilääkäriä on konsultoitu säännöllisesti.

– Esimerkiksi maakuntakonserteissa orkesteri pysyttelee enemmän omissa oloissaan, eikä hakeudu väliajalla tai ennen ja jälkeen konsertin niinkään yleisön keskuuteen, Karhu kuvaa.

"Esimerkiksi maakuntakonserteissa orkesteri pysyttelee enemmän omissa oloissaan, eikä hakeudu väliajalla tai ennen ja jälkeen konsertin niinkään yleisön keskuuteen."
Kaisa-Reetta Karhu
Intendentti, Lapin kamariorkesteri

Yleisöä korona-aika turvatoimineen ei ole Karhun mukaan  karkottanut. Tämänkin viikon konsertti Korundissa myydään loppuun.

Joitakin konsertteja on myös striimattu verkkoon yleisön tavoittamiseksi.

Lapin kamariorkesteri sai OKM:ltä jonkin verran koronatukea syksylle.

– Menojakin pitää silti tarkkailla. Seuraamme osaltamme myös mahdollisuuksia ulkopuoliseen rahoitukseen, Kaisa-Reetta Karhu sanoo.

Tulevaa kautta suunnitellaan Karhun mukaan tietty varovaisuusperiaate huomioiden: laadukkaasti, mutta hieman edullisemmin.

– Esimerkiksi käyttämällä mahdollisuuksien mukaan pienempiä kokoonpanoja ja suomalaisia vierailijoita. Kun korona vaikuttaa, kansainväliset kuviot ovat ehkä alttiimpia kommervenkeille.

Korundi-salin vuokraajat vähissä

Kulttuuritalo Korundin tilojen vuokraamisesta vastaava Arktikum-palvelu oy vuokraa Korundi-salia konserttien ja tapahtumien järjestäjille.

Vielä alkuvuodesta erittäin vilkkaalta näyttänyt syksy on ollut niiden osalta hyvin hiljainen.

– Kevään poikkeusajan konserteista suuri osa siirrettiin syksylle ja jo sitä ennen syksyn konserttitarjontaa oli runsaasti. Suurin osa näistä on kuitenkin peruttu tai siirretty ensi keväälle, Arktikum-palvelun toimitusjohtaja Hannele Koskiniemi kertoo.

Esimerkiksi marraskuun tapahtumakalenterissa on tällä hetkellä Lapin kamariorkesterin lisäksi kaksi konserttia Korundi-salissa ja kaksi pienempää ravintolassa.

– Ilman koronaa konsertteja voisi olla kymmenenkin kuukaudessa, Koskiniemi vertaa.

Arktikum-palvelu ja Rovaniemen kaupunki menettävät vuokratuloja peruuntuneiden ja siirtyneiden konserttien vuoksi.

– Merkittävämpi tappio koituu kuitenkin konserttien järjestäjälle, Koskiniemi toteaa.

Koreografi motissa

Tanssiteatteri Rimpparemmin esitystoiminta loppui keväällä kuin seinään.

Syksynkin toiminta poikkeaa tavallisesta. Lokakuussa ensi-iltansa saaneen Tiloja/avaruuksia-esityksen näytökset jatkuvat kulttuuritalo Wiljamissa joulukuulle vastaavin turvatoimin kuin Rovaniemen teatterissa ja Korundissa.

– Uudenmaan sulku lykkäsi hieman harjoitusaikataulua, sillä esityksen koreografi Carl Knif asuu Helsingissä, mutta ensi-iltaa ei onneksi jouduttu siirtämään, tuottaja Elina Vähäkuopus kertoo.

Tanssiteatterin kiertuetoiminta on ollut käytännössä jäissä keväästä lähtien. Rimpparemmi kuuluu valtionosuus-järjestelmään Rovaniemen teatterin ja Lapin kamariorkesterin tavoin. Tuen edellyttämä omarahoitusosuus rakentuu paljolti kiertuetoiminnasta.

– Yleensä Lapin kunnat ostavat esityksiä, mutta koronan vuoksi myyntiä ei ole ollut. Esimerkiksi kouluihin ja päiväkoteihin vierailevia esiintyjiä ei oteta, minkä vuoksi myös aiemmin sovitut esitykset ja työpajat on jouduttu perumaan.