
Niinhän siinä taas kävi, että yhdestä asuinkerrostaloksi luvitetusta taloyhtiöstä tuli Rovaniemellä salahotelli.
Matkailuun reippaasti investoiva Apukka Resort on vuokrannut kymppikorttelin upouudesta kerrostalosta 29 huoneistoa (LK 22.8.).
Tulevaksi sesongiksi Apukka myy taloon täyden palvelun majoitusta liinavaatteineen, loppusiivouksineen ja aamiaispaketteineen – varausjärjestelmän mukaan lyhimmillään kahdeksi yöksi. Katutason liiketiloihin yhtiö kertoo avaavansa aputoiminimellään palvelupisteen.
Vastaavaa toimintaa on totuttu kutsumaan hotellinpidoksi. Apukan toimitusjohtaja Harri Mällinen puhuu "asuntojen vuokrauksesta kalustettuna".
Tahattoman ivalliselta Mällinen kuulostaa sanoessaan, että mallia on otettu naapurista.
Kymppikorttelin toisella nurkalla Forenom on myynyt jo pitkään majoitusta isossa mittakaavassa. Viisi vuotta sitten yhtiö kuvaili kohdetta "puhtaaksi asuintaloksi, josta vuokrataan kalustettuja huoneistoja lähinnä yritysasiakkaille".
Ammattimajoittajien kikkailu termeillä on suoraa seurausta siitä, miten Rovaniemi on suhtautunut asiaan: kummallisen lepsusti.
Kaupunkiin matkustaville on ollut jo vuosia tarjolla satamäärin airbnb-tyylisiä majoituskohteita. Kymppikorttelin Taiga-talossakin niitä oli tukku jo viime talvena, heti rakennusmiesten lähdettyä.
Silti sen enempää viranhaltijat kuin luottamushenkilöt eivät ole osanneet – tai halunneet – linjata kirkkaasti, milloin kyse on kalustetun asuinhuoneiston lyhytaikaisesta vuokrauksesta ja milloin ammattimaisesta majoitustoiminnasta, joka vaatii erityistä luvittamista.
Päättäjät ovat vedonneet pykälien moniselitteisyyteen lainsäädännössä, joka on osin vuosikymmenten takaa.
Samoja pykäliä seuraamalla monet muut suuret matkailukaupungit ovat toimineet paljon jämerämmin. Esimerkiksi Oulun kaupungin tiiviiseen, selväsanaiseen ohjeeseen tutustumalla on nopeasti kartalla, mitä tarkoittaa majoitustoiminta ja miksi se on asuinkerrostaloksi luvitetussa talossa vastoin lakia.
Seitsemänsivuisessa dokumentissa todetaan myös se, mistä ohjeistuksessa on kyse: reiluista ja lainmukaisista pelisäännöistä. Tarkoitus ei ole kampittaa sen enempää yksityishenkilöiden satunnaista lyhytvuokrausta kuin ammattimaista majoitustoimintaa.
Nyt ohje on tiettävästi tekeillä myös Rovaniemellä.
Ei yhtään liian aikaisin. Kaupunki sai kynsilleen jo pari vuotta sitten korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Silloin KHO totesi lainvastaiseksi linjauksen, joka salli laajan majoittamisen pientaloalueella Ounasvaaran alla.
Tunnetuin ennakkotapaus on keskeltä Helsinkiä. KHO torppasi majoitustoiminnan Iso Roobertinkadulla asemakaavan vastaisena.
Majoittaja oli vuokrannut osakkeenomistajilta 11 huoneistoa kaikkiaan 44 asunnon asuinkerrostalosta. Se tarjosi niitä toistuvasti lyhytaikaiseen yöpymiseen ilman, että olisi hakenut muutosta rakennusluvassa mainittuun käyttötarkoitukseen.
Helsingin kaupunki kielsi toiminnan ja lätkäisi uhkasakon niin taloyhtiölle kuin majoitusyrittäjälle. Hallinto-oikeudet siunasivat ratkaisun.
Tähän tapaukseen peilaten maallikosta tuntuu käsittämättömältä, ellei Rovaniemen rakennusvalvonnasta ole pian lähdössä kymppikortteliin tiukkasävyistä paimenkirjettä tai useampaakin.
Kirjoittaja on toimittaja.