Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Säh­kö­kii­tä­jä, katsele ym­pä­ril­le­si – liian moni tuntee lii­ken­tees­sä olonsa tur­vat­to­mak­si

-

Ei ole kerta tai kaksi, kun ensin olen säikähtänyt ja siten sisäisesti manannut kylkeä hipovaa ohi hurjastelevaa sähkösukkulaa. Ongelmana ei ole ollut pyörä tai potkulauta, vaan kuskin liian kova tilannenopeus.

Ymmärrän hyvin, että rivakka eteneminen on usein mielekkäin tapa päästä perille. Ihmettelen silti, miten kova luotto osalla meistä on omaan reaktionopeuteensa ja siihen, että liikenne sujuu ilman yllätyksiä. Vaikka omat ajotaidot ja reagointikyky olisivat priimaa, liikenteessä on harvoin ypöyksin.

Sähköavusteiset vempeleet ovat mainioita kulkupelejä, mutta niillä ajelu etenkin keskusta-alueilla ja ruuhka-aikoina vaatii myös malttia. Vaaranpaikkoja ovat erityisesti risteykset, alikulut ja tieosuudet, joilla on runsaasti kulkijoita.

Sähköpyörällä polkiessa tai laudan päällä tasapainoillessa vauhti voi kasvaa jopa hieman huomaamatta. Nopeuden kasvaessa reagointiaika lyhenee. Kun kolahtaa, jälki voi olla erittäin rumaa.

Kaikki mahtuvat kyllä liikenteeseen, mutta se vaatii tilanteeseen sopivaa nopeutta ja ennakointia. Tieliikennelain mukaan jokaisella tienkäyttäjällä, myös pyöräilijällä ja jalankulkijalla, on velvollisuuksia ja yksi niistä on ennakointivelvollisuus.

Kolme neljästä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta kertoo, että moni pyöräilijä ohittaa jalankulkijan liian läheltä. Vieläkin useampi kokee sähköpotkulautailijoiden toimivan samoin.

Liikenneturva muistuttaa tuoreessa tiedotteessaan, että nykyinen tieliikennelaki korostaa pyöräilijän roolia ajoneuvon kuljettajana. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että ajoneuvojen kuljettajia koskevat liikennesäännöt pätevät myös pyöräilyväylillä. Esimerkiksi pyöräteiden risteyksissä väistetään oikealta tulevaa aivan kuten tasa-arvoisissa risteyksissä ajoradalla.

Näiden perussääntöjen lisäksi tärkeää on muistaa, että etenkin risteyksiä pitää lähestyä sellaisella nopeudella, että ehtii havainnoida muun liikenteen ja väistää tarvittaessa.

Kolme neljästä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta kertoo, että moni pyöräilijä ohittaa jalankulkijan liian läheltä. Vieläkin useampi kokee sähköpotkulautailijoiden toimivan samoin. Tällaiset kokemukset lienevät yleisiä etenkin yhdistetyillä väylillä, joissa jalankulkijoille ja pyöräilijöille ei ole erotettu omia kaistojaan.

Yhtä lailla myös jalankulkijoiden pitää muistaa ottaa muut huomioon liikenteessä. Liikenneturvan kyselyssä 70 prosenttia vastanneista kokee, etteivät jalankulkijat huomioi pyöräilijöitä yhdistetyllä kävely- ja pyörätiellä. Siinä jalankulkijan paikka ei ole vakio, vaan hän saa valita, kumpaa reunaa kulkee. Helppo tapa huomioida muut on kulkea reunassa ja ohittaa keskeltä.

Sähköavusteisten pyörien ja potkulautojen paheksunta on turhaa. Yhtä lailla urposti voi käyttäytyä, kulkipa millä hyvänsä. Siksi riittävä varovaisuus on liikenteessä hyve, ihan jokaiselle.

Kirjoittaja on tuottaja.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.