Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Saa­me­lais­kä­rä­jien hal­li­tus otti käyt­töön "poik­keus­ti­lan" ra­ha­pu­laan vedoten – onko kä­rä­jien toi­min­nas­sa te­hos­ta­mi­sen ja jär­keis­tä­mi­sen varaa?

Pääkirjoitus // 3.6.2022

Jos saamelaiskäräjien hallitusta on uskominen, saamelaisten edustuksellinen itsehallintoelin on ajautunut historiansa pahimpaan kriisiin. Hallitus päätti äsken ottaa käyttöön "poikkeustilan", mikä tarkoittaa, että se keskittyy hoitamaan vain käynnissä olevat työnsä – muut tehtävät ajetaan alas tai keskeytetään. Poikkeustilan on määrä jatkua syyskuun loppuun asti.

Käräjät perustelee poikkeustilajulistustaan pitkään jatkuneella alirahoituksella. Käräjien yleiseen toimintaan varattiin valtion kuluvan vuoden talousarviossa reilut 2,26 miljoonaa euroa. Saamelaispäättäjät ovat arvioineet ensi vuoden lisäresurssitarpeeksi 2 324 500 euroa, mikä tuplaisi resurssit. Lisäraha olisi tarkoitus käyttää uusien työntekijöiden palkkaamiseen, parlamentaariseen ja muuhun työhön sekä uuteen tekniikkaan.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita