Tähtijuttu: Saa­ri­se­län uuden pol­ku­juok­su­ta­pah­tu­man rei­til­lä piti muistaa sulkea po­ro­ai­ta ja odottaa ka­ve­rei­ta

Pääkirjoitus
Tilaajille

Saa­me­lais­kä­rä­jien hal­li­tus otti käyt­töön "poik­keus­ti­lan" ra­ha­pu­laan vedoten – onko kä­rä­jien toi­min­nas­sa te­hos­ta­mi­sen ja jär­keis­tä­mi­sen varaa?

Pääkirjoitus // 3.6.2022

Jos saamelaiskäräjien hallitusta on uskominen, saamelaisten edustuksellinen itsehallintoelin on ajautunut historiansa pahimpaan kriisiin. Hallitus päätti äsken ottaa käyttöön "poikkeustilan", mikä tarkoittaa, että se keskittyy hoitamaan vain käynnissä olevat työnsä – muut tehtävät ajetaan alas tai keskeytetään. Poikkeustilan on määrä jatkua syyskuun loppuun asti.

Käräjät perustelee poikkeustilajulistustaan pitkään jatkuneella alirahoituksella. Käräjien yleiseen toimintaan varattiin valtion kuluvan vuoden talousarviossa reilut 2,26 miljoonaa euroa. Saamelaispäättäjät ovat arvioineet ensi vuoden lisäresurssitarpeeksi 2 324 500 euroa, mikä tuplaisi resurssit. Lisäraha olisi tarkoitus käyttää uusien työntekijöiden palkkaamiseen, parlamentaariseen ja muuhun työhön sekä uuteen tekniikkaan.