
Ikuisuushankkeeksi leimautunut Rovaniemen Valionrannan hotellihanke eteni harppauksen verran eteenpäin, kun Lapland Hotelsin emoyhtiö North European Invest oy allekirjoitti äsken maanvuokraussopimuksen Rovaniemen kaupungin kanssa. Sopimuksen myötä hanke sai aikataulun takarajoineen, joista ensimmäinen tulee vastaan 2026.
Rovaniemellä on vireillä useita hotellihankkeita, joista Valionranta on ylivoimaisesti suurin. Kyseessä on todennäköisesti kaupungin isoin yksityinen rakennushanke koskaan – kolmen kerrostalon ja kongressihotellin yhdistelmän kustannusarvio on noin 150 miljoonaa euroa.
Samalla rahalla rakentaisi kolme 18-kerroksista tornihotellia, jollaista Osuuskauppa Arina suunnittelee parhaillaan Rovaniemen keskustaan. Tosin kyseinen hanke on vielä kaavaluonnosvaiheessa, josta on vähintäänkin vuosien matka mahdolliseen rakentamiseen varsinkin, kun valituksia on varmuudella luvassa.
Tästä on jo kokemusta, sillä tornihotelleja on yritetty rakentaa Lapin pääkaupunkiin 1990-luvulta lähtien – toistaiseksi turhaan.
Paljon on vettä ehtinyt virrata Kemijoessa myös Valionrannan hotellihankkeen aikana. Kaavamuutos alueelle on ollut vireillä vuodesta 2008.
Kaupunki ehti järjestää Valionrannasta kolme ideakilpailua, kunnes se päätyi kumppanuuskaavoitukseen. Kiinnostuneita oli vain yksi, ja Rovaniemi lopulta lähti viemään hanketta eteenpäin Lapland Hotelsin vetämän työryhmän kanssa 2017.
Valionrannan asemakaavamuutos tuli lainvoimaiseksi viime keväänä, mikä mahdollisti hotellihankkeen toteuttamisen. Lapland Hotelsin mukaan hotellin suunnittelu alkaa välittömästi ja rakentaminen heti, kun rahoitus on varmistunut ja talous- sekä markkinatilanne sen sallivat (LK 10.11.).
Parempi myöhään kuin ei silloinkaan. Kansainvälisestä turismista on tullut 2000-luvulla Rovaniemen johtava elinkeino, mutta matkailijoiden majoitustilojen osalta kehityksessä on jääty jälkeen. Tämä näkyy lyhytvuokrausmarkkinoilla, missä kaupunki on maan ykkösiä sekä määrässä että ongelmissa.
Isoja hotellihankkeita on käynnistetty, mutta valmista ei tahdo tulla millään. Useimmiten syy on löytynyt jähmeästä, lyhytnäköisestä, poukkoilevasta ja alan yrittäjiä eriarvoistavasta päätöksentekokulttuurista, josta on seurannut tyytymättömyyttä ja valituskierteitä.
Kongressihotelli tulee tarpeeseen, mutta se ei riitä. Matkailukaupunki tarvitsee lisää hotelleja, joita onkin vireillä muun muassa niin kutsuttuun Kauppayhtiön kortteliin.
Jotta rakentaminen olisi hallittua ja paikallisten hyväksymää, se vaatii päättäjiltä selkeän, kauas tulevaisuuteen yltävän linjauksen siitä, miten kaupunkikuvaa kehitetään jatkossa. Sekin on myöhässä, mutta yhä tehtävissä.
P.S.
Lapland Hotels-ketju on suunnitellut mökkikylää Ounasvaaran laella sijaitsevan hotellinsa lähistölle vuodesta 2006, jolloin yleiskaavan muutos tuli vireille. Kaupunginvaltuusto hyväksyi sen 2014, jonka jälkeen asia siirtyi valitusten myötä tuomioistuimille. KHO hylkäsi valitukset 2017 ja yleiskaava sai lain voiman. Rovaniemi laittoi asemakaavamuutoksen vireille kuluvana syksynä ja muutos edennee valtuustoon syksyllä 2024. Sen jälkeen alkanee uusi tuomioistuinkierros. Turismiin investoiminen ei ole Rovaniemellä totisesti lyhytjänteisen puuhaa.